11 Bin Kule Sahibi Olan Gobal Tower Hedef Büyüttü
TÜRKİYE, Kıbrıs, Ukrayna ve Belarus’ta toplam 11 bin kule sahibi olan Gobal Tower hedef büyüttü. Avrupa’nın en büyük beşinci, dünyanın ise 15’inci büyük bağımsız kule şirketi olan firma, Türkiye’de faaliyetlerini ve kule sayısını artırmayı planlıyor. Firma, telekom sektörünün iletişim ihtiyacını karşılayan kuleleri işletiyor.
-Bağımsız kule operatörlerinin dünya sıralamasında, sektörün devi American Tower, 17 farklı ülkede, 144 bin kulesi ile birinci sırada. Bir diğer Amerikalı Crown Castle ise 40 bin kulesi ile ikinci sırada yer alıyor. American Tower’ın bugün itibariyle piyasa değeri 66 milyar dolar. Crown Castle’ın ise 45 milyar dolar. Dünyanın üçüncü büyük kule şirketi SBA’in ise 20 milyar dolar.
Global Tower Genel Müdürü Nihat Narin, “Bu üç şirketin toplam değeri 131 milyar dolara ulaşıyor. BIST-100 şirketlerinin toplam değeri ise yaklaşık 100 milyar TL ya da 30 milyar dolar” diyor. Narin’e göre, Türkiye’de de bu pazarın önünün açılması için diğer ülkelerde olduğu gibi regülasyo-nel düzenlemelerin yapılması ve kule işlerinin gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) olarak tanımlanması gerekiyor.
KULE ŞİRKETİ NE YAPAR?
Narin’in aktardıklarına göre, Amerikan kule şirketleri 2012’de GYO modeline geçtikten sonra, beş yıl içinde değerleri iki katından fazla artmış. Aynı durum 2015’te GYO modeline geçen Cellnex, Invvit ve Ei Towers için de geçerli. EndonezyalI kule şirketi Bharti’nin bile piyasa değerinin 10 milyar dolar olduğuna işaret eden Narin şunları aktarıyor:
“Bugün Turkcell ile Türk Telekom’u toplasanız piyasa değeri 9.3 milyar dolar. Pek,i bir kule şirketi ne yapar? Uzaya mekik mi atar? Sanayi mi yapar? Hayır… Ancak çok güçlü bir iş modeli var. Mükerrer yatırımları engeller ve olağanüstü uluslararası yatırımcı ilgisine sahiptir. Bu nedenle kule işletmeciliğinin ayrı bir endüstri kolu olarak ele alınması gerektiği düşüncesindeyiz. Türkiye’ye uluslararası fonları getirmek bu enstrümanları borsa üzerinden kendilerine sunmak lazım.”
PAZAR BÜYÜYOR
Pazar dünyada hızla büyüyor. Büyümenin nedenleri, atıl arazilerin değerlendirilmesi ve aynı kulede birden fazla müşteriye hizmet sunabilme imkanı veren iş modeli. Narin’e göre, büyümenin başlıca sebebi ise, maliyet yönetimi. Değişen telekom sektör dinamikleri kule sektörünü önemli hale getiriyor. Sektörde artan rekabet, yüksek frekans maliyetleri, data ihtiyacındaki artışlar, abone beklentilerinin yükselmesi, What-sApp gibi netvvork’leri olmayan OTT’lerin (över the top-altyapısı almayan kuruluşlar) sektöre girişi ile beraber dinamiklerdeki değişim, 5G ile artması beklenen yatırımlar, maliyet yönetimini paylaşım ekonomisi çatısı altında toplamaya zorunlu kılıyor.
“En büyükler arasına gireceğiz”
Global Tower olarak halka açılmayı ve ülkeye yabancı yatırımcıyı çekme hedefinde olduklarını vurgulayan Global Tower Genel Müdürü Nihat Narin şunları aktarıyor:
“Balkanlar, CIS ülkeleri ve Ortadoğu’da bulunan bazı kuleleri de satın alarak, dünyanın en büyükleri arasına girmeyi hedefliyoruz. Regülasyonun dünya benzerlerine uygun düzenlemeler yapmasını bekliyoruz, GSM şirketlerinin kulelerini diğer ülkeler gibi değerlendirmelerinin önü açılmalı. BIST-30’un 20. sıralarına gelebilecek bir şirket yaratmaktan bahsediyoruz.”