15 genel müdürün portföy önerileri
Piyasalar genelde yılın son aylarında ralli hareketleri yapar ve buna da ‘Noel Baba’ rallisi denir. Ancak bu yıl, bölgesel riskler ve global sermaye hareketleri nedeniyle ralli beklentisi olanların sayısı az. Beklentisi olanlar da önemli bir yükseliş öngörmüyor. 15 genel müdür, bu süreci hissede geçirmek isteyenlere, ağırlıklı olarak banka ve sanayi hisselerinden oluşan dengeli bir portföy öneriyor.
Piyasalar son zamanlarda FED kaynaklı global sermaye hareketlerine sahne oluyor. ABD’de işsizlik ve büyümeye yönelik olumlu gelişmeler, FED’in beklenenden erken faiz artırımı yapacağı yorumlarına yol açıyor. Gelişen piyasalardan ve emtialardan çıkış yaşanıyor. Tersi durumda da, gelişen piyasalar kayıplarını telafi ediyor. Bunun yanında bölgesel riskler de yakından izleniyor. Bu süreçte borsa endeksi geçen hafta 80.000 seviyelerini test etti. Gösterge faiz yüzde 9’un, dolar/TL de 2,25’in altına indi.
Peki bu süreçte Noel Baba rallisi diye tanımlanan geleneksel yıl sonu yükselişi yaşanabilecek mi? Portföyler nasıl oluşturulmalı? Piyasaların önündeki riskler ve fırsatlar neler?
Bu hafta bu sorulara yanıt aradık.
Öncelikle 15 aracı kurum ve portföy yönetim şirketinin genel müdürüyle yaptığımız küçük bir anket çalışmasına göre, riski yüksek bulanların dengeli, pozitif taraftakilerin ise banka ağırlıklı hisse portföyü tavsiyelerinde bulunduğunu görüyoruz. Yine en temel risk olarak FED kaynaklı global sermaye hareketleri, bölgemizde yaşanan jeopolitik riskler ve içeride makro göstergelere bağlı olası olumsuzluklar gösteriliyor. Beklentisi iyi olanlar 85.000’lere doğru hareketlerin yaşanabileceğini söylerken, beklentisi olumsuz olanlar 70.000’e doğru geri çekilmelerin yaşanacağını düşünüyor.
DÜŞER Mİ YÜKSELİR Mİ?
Böyle bir ortamda Noel Baba rallisinin gölgeleneceği değerlendirmesini yapan XTB Menkul Genel Müdürü Savaş Divanlıoğlu, artabilecek bölgesel riskler yanında birkaç hafta içinde yeniden gündeme gelecek FED riskine dikkat çekiyor. “FED faiz yükseltecek” yönündeki analizlerin piyasaları tedirgin edeceğini söyleyen Divanlıoğlu, böyle bir piyasada endekste 75.000 altı seviyeleri öngörüyor, hatta 70.000 desteğine işaret ediyor.
Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşü Türkiye açısından önemli bulduklarını ifade eden Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz, piyasanın bunun önemini önümüzdeki aylarda daha iyi kavrayacağı kanaatinde. Gerz, “Çünkü petroldeki düşüşün hem cari açık hem de enflasyon üzerinde olumlu etkisi daha iyi ortaya çıkacak” diyor. Yani olumlu beklentisi ağır basan Gerz, 85.000’lere doğru bir hareketin yaşanabileceğini düşünüyor.
Endeksin bu yılı 75.000-80.000 bandında bir aralıkta tamamlayacağı görüşünde olan Prim Menkul Yönetim Kurulu Üyesi Tunç Kertmen ise yatırımcılara sanayi ağırlıklı bir portföy öneriyor.
Üçüncü çeyrek bilançolarında özellikle kur riski olmayan, döviz varlığı pozitifte olan sanayi şirketlerinin iyi tablolar açıklayacağı düşüncesinde olan Kertmen, “Çimentolar, de-mir-çelik, otomotiv ve oto yan sanayi iyi gelecek. Temettü verimi yüksek şirketlere ilgi devam eder” diyor.
BANKALAR ÖNE ÇIKIYOR
Endeksin 80.000 üstü seviyelere gideceği görüşünde olan Mehmet Gerz, bu nedenle banka ağırlıklı bir portföy oluşturulması tavsiyesinde bulunuyor. Petrolün etkisiyle enflasyonla birlikte faizler de düşeceğinden bunun banka hisseleri için olumlu olduğunu anlatan Gerz, şöyle devam ediyor: “Son aylarda pek çok yabancı yatırım bankası, bankalara ‘sat’ tavsiyesi verdi. Biz ise davranışsal finansa dayalı yatırım felsefemizden dolayı bunu bir fırsat olarak gördük ve fonlarımızda banka ağırlığını artırdık. Bu sayede fonlarımız, son bir ayda rakiplerden olumlu anlamda ayrıştı. Önümüzdeki aylarda piyasaların iyi performans göstereceğini düşünüyoruz. Özellikle 2015 ilk yarıyı olumlu görüyoruz.”
Piyasalarda son çeyrekle ilgili olumlu beklentilerinin olduğunu söyleyen Garanti Portföy Genel Müdür Yardımcısı Tolga Güsar, endekste banka hisselerinin etkisiyle 80.000 üstü seviyelerin görüleceğini söylüyor. BÎST’in gelişen ülkeler arasında iskontolu olduğunu kaydeden Güsar, banka ağırlıklı bir portföyle, yılın sonlarında yaşanabilecek bir yükselişten yararlanılabileceğini kaydediyor. Bankaların faiz ve enflasyondaki düşüşten olumlu etkileneceğini anlatan Güsar, “Bankalar, sanayi hisselerinin gerisinde kalmıştı. Petroldeki düşüş eğiliminin makro göstergelere olumlu etkisiyle birlikte bankalar için beklentilerimiz iyi” diyor.
RALLİ YAŞANIR MI?
Borsada endeks bazından çok hisse bazında önerileriyle dikkat çeken Prim Menkul Yönetim Kurulu Üyesi Tunç Kertmen’e göre, Noel Baba rallisi her yıl olduğu gibi bu yıl da olur ancak çok kuvvetli olamaz. Çünkü Kertmen, global risklerin bu yıl daha ağır basacağını söylüyor.
Böyle bir ortamda hisse senedi oranının düşük tutulmasını ve ban-ka-sanayi hisselerinin dengeli olmasını öneren Savaş Divanlıoğlu ise şunları söylüyor: “Şirket, değerleme açısından ucuzsa alınabilir. Ancak aynı miktarda vadeli endeks kontratı satılarak piyasa riski hedge edilebilir. Sadece borsa yatırım aracı değil. Dünyada tahvil fiyatları dip seviyelerde. Altın, uzun dönemde destek noktasına yakın. Petrol müthiş düştü ve yakın zamanda bir düzeltme yapabilir. Bu tip fırsatlar varken, hissede uzun pozisyon taşınmasını önermiyorum.”
Yıl sonu için dengeli bir portföy dağılımı öneren Notus Portföy Genel Müdürü Murat Sağman, sert bir çıkış hareketi beklemiyor. Faizlerde yaşanabilecek düşüşlerin bankaların kârını olumlu etkilediğini hatırlatan Sağman, kendisinin ise böyle bir beklentisinin olmadığını kaydediyor.
ÜÇÜNCÜ ÇEYREK BİLANÇOLARI GELİYOR
Piyasalarda bu gelişmeler yaşanırken, üçüncü çeyrek rakamları da gelmeye başladı. Türk Telekom, Turkcell, Akbank, Vestel Beyaz Eşya, geçen haftanın önemli bilançolarıydı. Önümüzdeki günlerde de bilançolar yatırımcıların takibinde olacak. Bankalar, konsolide olmayan finansal tablolarını 10 Kasım’a kadar, sanayi ve sigorta şirketleri ise konsolide olmayan finansal tablolarını 30 Ekim tarihine kadar açıklayacak. Sanayi ve sigorta şirketlerinin konsolide sonuçları açıklamaları için belirlenen son tarih ise 10 Kasım.
İş Yatırım’m banka bilançolarıyla ilgili üçüncü çeyrek Yatırım Finansman ise finans dışı şirketlerin kadarının kur farkı giderlerinin gölgesinde kaldığım kaydederek şu değerlendirmeyi yaptı: “Kapsamımızda bulunan ftnans dışı şirketlerin üçüncü çeyrek net kârtarmda, bir önceki yılın aynı dönemine göre daha düşük kalan finansal giderler sayesinde yıllık bazda yüzde 18 oranında büyüme bekliyoruz. Aynı dönemlerde net satışlar ve FVAÖK’te ise sırasMa yüzde 11 ve yüzde 4 oranında artrş öngörüyoruz. Diğer yandan, yılın üçüncü çeyreğinde TL‘deki değer kaybryla beraber (ikinci çeyrekteki değer kazancına karşılık), net kârlılığın önceki çeyreğe göre yüzde 10
Elinize sağlık, 15 genel müdürün portföy önerileri, çalışmanız çok güzel olmuş!