2014 Yılında Reklam Yatırımları
Reklamda büyüme devam edecek
Reklam yatırımlarının yüzde 10-12 civarında artış gösterdiği 2013, sektörde pek çok değişimin de yaşandığı bir yıl oldu. 2014’e ilişkin beklentiler ise reklam yatırımlarındaki büyümenin 2013’e paralel seyredeceği yönünde.
2013, reklam yatırımlarının bir önceki yıla oranla yüzde 10-12 civarında artış gösterdiği bir yıl oldu. 2012’de 4 milyar 652 milyon TL olan reklam pastası, 2013’ün sonunda 5 milyar TL’nin üzerine çıktı.
Reklam pastasından yüzde 50’nin üzerinde pay alan televizyon, reklamverenler için yine birinci mecraydı. Yazılı basının reklam pastasından aldığı pay azalsa da hala ikinci sırayı koruyor. Son üç yılda olduğu gibi 2013’te de en hızlı büyüyen mecra ise dijital oldu. Dijital dünya kendi içindeki sosyal medya, display, search, video gibi platformlar ile her geçen gün reklam pastasından daha fazla pay almaya devam etti.
Nielsen’den aldığımız bilgiye göre, 2013’te mecralarda en çok reklamı çıkan şirketler sırasıyla, Unilever, Arçelik, Turkcell, Vodafone ve Ülker oldu. Mecralara göre reklam veren sektör sıralaması farklıydı. TV’de en çok reklam veren sektörler olarak karşımıza gıda, kozmetik ve iletişim çıkarken, gazete mecrasında perakende, inşaat ve turizmin önde olduğu görüldü. Açıkhavada iletişim, gıda, eğlence, radyoda ise finans, otomotiv ve gıda, en çok reklamı çıkan sektörler oldu.
BİRLEŞME SÜRPRİZİ
Yıl içinde Omnicom ve Publicis birleşmesi sektörün şaşkınlıkla karşıladığı olaylardandı. Birleşme ve satın almalar Türkiye’de de devam etti. İki dijital ajans, 4129 ve Plasenta, WPP tarafından satın alındı.
2013 aynı zamanda sektör için değişim yılıydı. Turkcell ve THY’nin Alametifarika ile yollarını ayırması, sektörün en çok konuştuğu ayrılık oldu. Bankalar ise birbiri ardına ajans değiştirdi. Akbank’ın Publicis Yorum’u bırakıp TBWA İstanbul ile anlaşması en çok konuşulan değişimlerden biriydi. Ajans, Kanal D ve Hürriyet gibi müşterileri de bünyesine kattı. TBWA İstanbul ile çalışan TEB ise bu değişimle birlikte Manajans ile çalışmaya başladı.
Ajans değiştiren reklamveren kadar, yönetim değiştiren ajansların sayısı da fazlaydı. Yılın ilk günlerinde Levent Erden, Havas Worldwide İstanbul’da CEO’luk görevini bıraktığını açıkladı. Bilgi Üniversitesi bünyesinde Next Academy kuran Erden’in onun yerine Erol Batislam getirildi. Ardından Ahmet Akm’m Leo Bumett’ten, Karpat Polat’ın DDB’den, Muharrem Ayın’ın Vivaki’den, Vincent Bovard ve Meltem Vardar İbrahimhakkıoğlu’nun Publicis Yorum’dan ayrıldığı haberleri geldi. Güzel Sanatlar’da ajans başkanlığı görevini yürüten Kayhan Şardan da yılın son aylarında bu görevini devretti.
Bir başka değişim de markaların kurumsal kimliklerinde oldu. Avea’dan İstikbal’e, Gittigidiyor.com’dan Efes Pilsen’e kadar pek çok kurum logolarını yeniledi.
SEÇİM BEREKETİ
2014’te ise büyümenin aynı oranlarda sürmesi bekleniyor. Seçim söz konusu olduğu için siyasi partilerin 2014 yılında yatırımlarıyla öne çıkacakları aşikar. Konuyla ilgili olarak Group M CEO’su Demet İkiler şöyle konuşuyor: “Seçim döneminin özellikle şubat ve mart aylarında tüm mecraları hareketlendireceğini öngörüyoruz. Sadece televizyon, basın ve açıkhavadan ibaret olmayacak bu hareketlilik ve özellikle video ve sosyal medya gibi dijital platformlarda da yaşanacak.
Sektörün bu konudan pozitif anlamda etkileneceği yanında tüketicinin çok fazla mesaja maruz kalacağını da unutmamak lazım. Bu süreçte tüketici güvenini de dikkatlice takip etmek gerekiyor. 2014 yılında yerel seçimlerin dışında, her ne kadar Türk Milli Takımı olarak yer almasak da Brezilya’da yapılacak Dünya Kupası da sektöre hareketlilik getirecektir. Özellikle maçların Türkiye saati ile geç saatlerde oynanacak olması, ilgili dönem için tüketiciyi daha dikkatli incelemeyi beraberinde getirecektir.” 2014’te reklamveren olarak öne çıkacak sektörlerin ise kozmetik ve kişisel bakım, gıda, temizlik maddeleri, telekomünikasyon ve inşaat olması bekleniyor.
ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER
Geçmiş yıllarda olduğu gibi dijital mecranın büyümesinin yanında PR’in dijitalize olmasının da şirketlerin gündemine girmesi beklentiler arasında. Dünya Kupası ile birlikte spor pazarlamasının da yıl içinde öne çıkacağı söyleniyor.
Bazı mecralardaki kronik ölçümsüzlüğün ortadan kaldırılması da bekleniyor. Örneğin açıkhava mecrasının yıl içinde ölçümlenir hale gelmesi söz konusu olacak.
Fatoş Bozkuş