4.5 G Teknolojisinden Çıkacak İş Fikirleri
Yakın zamanda ihalesi yapılan 4,5G teknolojisi, internet tabanlı hizmetlerin daha çok kullanılmasını ve çeşitlenmesini sağlayarak yeni iş alanları açacak. 4,5ü teknolojisinin toplam yatırımının yıllar içerisinde ekonomiye katkısının 16-17 milyar dolar seviyesinde olması bekleniyor. 4,sG operatörler tarafında ise yeni rekabet alanı açacak ve şirketler abonelere farklı ürünleri tek bir elden sunmak için yarışacak.
4G iken ertelenen telekom ihalesi 26 Ağustos’ta 4,5G olarak yapıldı. Kamuoyunda 4,5G olarak tabir edilen LTE Advanced teknolojilinin kullanılması için Hazine’nin kasasına 3 milyar 960 milyon Euro gelir getiren ihale aslında sadece bir başlangıç. Şimdi 4,5G, yaratacağı iş alanları ile tedarikçileri ve uygulama geliştiren şirketleri büyütecek, yeni oyuncuların sektöre gireceği ortamı yaratacak ve bununla birlikte istihdama büyük bir katkı sağlayacak. Ayrıca farklı sektörlerle yaratacağı sinerjiyle birçok alanın iş hacmini de artıracak. 4,5G teknolojisinin toplam yatırımının yıllar içerisinde ekonomiye katkısının 16-17 milyar dolar seviyesinde olması bekleniyor. Sürecin asıl büyük ekonomik boyutu ise 4,5G’nin etrafında oluşacak.
YATIRIMLAR SÜRECEK
GSM operatörleri ihale ve şartname için yatmm yaptı ancak 4,5G teknolojisi için gerekli altyapının kurulması için fiber internet ile baz istasyonlarına da ilave yatırımlar yapılacak. Öte yandan GSM operatörlerinin hizmet aldıkları servis sağlayıcı şirketler de 4,5G ile gelecek pazar büyümesinden pay alacak. Gerek yeni oyunları ve video içerik sağlayıcıları, gerekse internet üzerinden verilecek başka uygulama hizmetleri sağlayacak olanları da büyük bir pastanın beklediği vurgulanıyor.
Kısacası altyapı sağlayıcılar, donanım ve uygulama şirketleriyle birlikte 4,5G oldukça cazip yeni bir pazar yaratacak. Ekonomist dergisi olarak, 4,5G’de işte bu süreçlerin yatacağı ekonominin girişimcilere sunacağı fırsatları, bu alandaki şirketlerin oluşacak pastadan nasıl pay alabileceklerini araştırdık.
PAZAR İKİYE KATLANACAK
Dünya genelinde 100’ün üzerinde ülkede LTE hizmeti aktif olarak kullanılıyor ve 350 milyona yakın aboneye hizmet veriliyor. Bu sayının 2017’de 1 milyara ulaşması bekleniyor. Şu an Türkiye’de 61 milyon 3G abonesi var ve bu hizmetle birlikte mobil bilgisayardan ve cepten internet hizmeti alan mobil genişbant abone sayısı da 35 milyon civarında bulunuyor.
Mobil telekom pazarının geliri ise ikinci çeyrek itibariyle 19 milyar TL olarak hesaplanıyor. Mevcut telekom ve kablosuz internet pazarının 4,5G teknolojisi ile birlikte üç yıl içerisinde ikiye katlanması öngörülüyor.
TELEFONLAR YENİLENECEK
4,5G kullanmak için öncelikli olarak 4G veya 4,5G destekleyen bir akıllı telefona sahip olmak gerekiyor. GfK, yaptığı pazar araştırması sonucunda 2015 sonunda Türkiye’de satılan her iki telefondan birinin 4G uyumlu olacağını açıkladı. Üreticiler yılbaşından bu yana 4,5G özellikli telefonlarını pazara sunmaya başladı. 72 milyon cep telefonu abone sayısının yüzde 46’sını oluşturan 33 milyon abone, akıllı telefon kullanıcısı. Beklentiye göre 17 milyon abone telefonlarını değiştirecek. Teknolojinin kullanılmaya başlamasıyla beraber yaşanacak telefon değişiminin de akıllı telefon pazarında hareketlilik getirmesi bekleniyor.
4,5G destekli akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar genellikle Qualcomm Snapdragon işlemcileri ve teknolojileri ile mobil şebekelere bağlanıyor. Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan, bu bağlamda, geçen yıl Qualcomm teknolojisi ile çalışan 1 milyarın üzerinde 3G/4G/4,5G’li cihazın teslimatının yapıldığını ifade ediyor. Ruacan, “4,5G ve benzeri teknolojilerin geliştirilmesi için AR-GE çalışmalarına her yıl 5 milyar dolar civarında yatırım yapıyoruz. Bu teknolojilerin kurulu-munda başarı stratejileri, bu alandaki uygulamalar, teknik destek, servis önerileri ve finansal modeller konusunda şirketlere destek vereceğiz” diyor.
SİM KARTLAR DEĞİŞECEK
Bu yeni teknolojiden yararlanabilmek için akıllı telefonlar gibi SİM kartlarının da 4,5G’ye uyumlu olması gerekiyor. Şu anda Türkiye’de toplamda yaklaşık 70 milyon cep telefonu hattı abonesi bulunuyor. Sektör yetkililerine göre ise bu abonelerin yarısında 4,5G uyumlu SİM kart bulunmuyor. Bu da en az 33 milyon cep telefonu hattı abonesinin 4,5G kullanabilmesi için yeni bir SİM kart alması gerektiğini gösteriyor. 4,5G’yi destekleyen SİM kartların ismi ‘USIM’ olarak geçiyor. SİM kart değiştirme ücretleri 20 TL’ye kadar çıkıyor.