İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

4.5 G Teknolojisinden Çıkacak İş Fikirleri

BULUT VE İÇERİK HİZMETİ

Operatörlerin baz istasyonu ve ağ ekipmanları yatırımlarıyla birlikte şebeke kurma aşamasında network ekipmanları üreten ve bunların kurulumu ile bakımını yapan şirketlerin iş hacminin ciddi miktarda artması bekleniyor.

Şirketler yatınmlannı sürdürürken özellikle GSM operatörleri tarafında tüketicilere de farklı çözümler sunacak. Özellikle 4,5G servisinin sunulacağı büyük şehirlerde baz istasyonları fiber kablolarla birbirine bağlanacak. Operatörler, sesten çok internet paketi, bulut ve içerik servisi sunmaya çalışacak ve hem kurumsal hem de bireysel bulut ve içerik hizmetinden elde ettiği geliri artırmak için yatırım yapacak. Tüm operatörlerin tarifelerini internet paketleri şekillendirecek. 4,5G servisinin yaygınlaşmasıyla operatörlerin kısa mesaj ve ses gelirleri daha da düşecek. Ancak internet gelirleri de katlanarak artacak. Rekabette öne çıkmak için yarışacak operatörler tüketicilerin lehine kullanım birim fiyatlarının ise düşmesini bekliyor. 4,5G kullananlar 3G kullananlara göre en az üç kat fazla data tüketiyor. Bu nedenle data kullanımının 20l6’da iki katma çıkacağını söylemek mümkün.

HANGİ ALANLAR ÖNE ÇIKACAK?

Hızlı ve daha kaliteli internet bağlantısına ihtiyaç duyan bütün hizmetler bu dönemde daha da artacak. 4,5G teknolojisi, haberleşmeden eğlenceye, bankacılıktan ticarete, mo-bil ile ulaşabildiğimiz tüm hizmetleri daha kolay ve hızlı hale getirecek. Bir yandan Mobil internet kullanıcı sayısı artarken, mevcut kullanıcılar daha hızlı işlem yapabilmeye başlayacak. Özellikle medya, eğlence, oyun ve mobil ödeme gibi sektörlerde ciddi bir hareketlenme olacak.

Monitise EMEA COO’su Fırat îşbecer’e göre, filosu olan nakliye veya taşımacılık şirketleri, filolarının 7/24 kamera takibini çok ucuz maliyetlere sadece bir akıllı telefon ile hızlıca yapabilecek. Burada gözetim ve koruma hizmeti veren güvenlik şirketlerine de iyi fırsatlar çıkacak. îş-becer, Türkiye’de mobil bankacılık ve ödeme sistemlerinin ortaya çıkıp yayılmasını sağlayan bir şirket olarak 4,5G teknolojisi ile bu alanda da yenilikler göreceğimizi söylüyor. Işbe-cer’e göre bankaların sanal şube kon-septinin çok daha ilerleyebileceği ve tüm verilerin artık daha fazla bulut sistemler üzerinde tutulabileceği bir dünyaya doğru gidiyoruz.

Ödeal Kurucu Ortağı Fevzi Güngör, 4,5G ile mobil ödemenin de daha hızlı şekilde yaygınlaşacağını ve kredi kartını cihaza sadece dokundurarak NFC yoluyla ödeme yapabildiğimiz uygulamanın daha da gelişeceğini aktarıyor. Güngör, “Esnafın da akıllı telefon kullanımı artacak ve Ödeal’ın potansiyel pazarı doğal olarak büyümüş olacak” diyor.

FIRSATLAR NEREDE?

4,5G ile birlikte, enerjiden perakendeye, eğitimden sağlığa kadar her sektörde yeni iş alanları ortaya çıkacak. 4,5G ile M2M (makineden makineye) ekosistemleri için enerji sektöründe akıllı sayaç ve akıllı şebeke, perakendede POS cihazları gibi çözümlerin yanı sıra sağlıktan lojistik sektörüne ve endüstriyel işlemlere kadar tüm sektör ve alanlarda yeni birçok farklı uygulamalar devreye alınacak.

Akıllı ev ve bina kavramları gelişmeye devam ederken, binalardaki elektronik eşya ile sistemlerin uzaktan yönetimi ve güvenlik sistemlerine kadar yeni iş olanakları ortaya çıkacak.

4,5G teknolojisinin Akıllı Şehirler’ oluşumunu olumlu yönde etkileyeceğini düşünen Proline Strateji & Iş Geliştirme Müdürü Serhan Ünalan, “Akıllı şehirler kapsamında 2020 yılında yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık bir pazarın oluşacağını öngörüyoruz. Bu alanda yeni uygulama ve çözüm geliştirmeye devam edeceğiz” diyor.

BULUT ETKİSİ

Bulut bilişim ve servis olarak yazılım (SAAS) uygulamaları tarafında da gelişmelere şahit olacağız. Kurumlar ve bireyler büyük dosya transferini kolayca yapılabilecek, her yerden şirket ağına hızlı şekilde bağlantı sağlayabilecek. Gerçek zamanlı veri paylaşımı, maliyetlerde düşüş, kaynakların verimli kullanılması ve zamandan sağlanan tasarruf da 4,5G ile yaşanacak diğer avantajlar arasında sayılabilir. Çok daha zengin iletişim ve multimedya servisleriyle birlikte üstün video deneyimleri, daha kaliteli yayın ve kişiselleştirilmiş servisler hayatımızdaki yerini alacak.

VMware Türkiye Genel Müdürü Murat Mediçeler, “Şirketler hem ürün ve çözümlerini hem de kendi kurumsal uygulamalarını mobil platformlara taşıyacak altyapıları oluşturmalı ve bu konuda 4,5G’nin nimetlerinden faydalanmalı” diyor. Mediçeler, şirketlere, bu altyapıları oluştururken de maksimum seviyede bulut çözümlerinden faydalanarak verimliliklerini artırmaları önerisinde bulunuyor.

UYGULAMALAR FARKLILAŞACAK

4,5G ile birlikte, özellikle hız ve kesintisiz data transferi sorunları nedeniyle Türkiye pazarına girmeyen bazı uygulama ve oyunlar ile kullanıcılar tanışmaya başlayacak. Bu onlarca farklı projeye kapı açabilecek. Örneğin pazarlama alanında son dönemde daha sık kullanılmaya başlanan video içerikleri artacak. Öngörülere göre günümüzde mobil veri tüketiminde yüzde 45’lik bir paya sahip olan video tüketimi, 2020 yılında yüzde 60’lık paya sahip olacak. Aynı zamanda mobil video trafiğinin her yıl ortalama yüzde 55 oranında artış göstereceği söyleniyor. 4,5G’nin gelmesiyle birlikte Türkiye’nin de bu ortalamaları yakalaması bekleniyor. Mobil pazarlamada da bunun etkisi görülecek.

Mobilike Kurucu Ortağı Volkan Biçer, “Şu anda karşılaştığımız problemlerden biri de reklamların yeterli sürede yüklenebilmesi için içerik ve görsellikte yaptığımız kısıtlama. Bunun sebebi ise cihazların yüksek çözünürlüğe sahip olmasına rağmen internet hızının yavaş olması. 4,5G ile yayınların kalitesinde gözle görülür bir artış yaşanacak. Bu sayede reklamların içeriği zenginleşecek, kaliteli ve çözünürlüğü yüksek reklamları servis etme şansına sahip olacağız” diyor. Böylece reklamların performansı ve mobil veri tüketimindeki artışlar sayesinde mobil reklam gelirlerinde önemli ölçüde bir artış yaşanması bekleniyor.

Eğitim veya kamu kurumlarında online derslerin ve eğitimlerin sayısının artması, engelliler için anlık sesli ya da görüntülü rotasyon uygula-malan geliştirilmesi, evlerdeki tüm internet altyapısını mobil ağa bağlayacak çözümler üretilmesi de beklenen diğer gelişecek alanlar. Sanat ve tasarım alanında yüksek çözünürlüklü içeriklerin mobil olarak sergilenmesi ya da televizyon yayınlarının mobile taşınması ile yayıncılığın tamamen mekandan bağımsız kitlelere hitap edecek şekilde evrilmesi de bekleniyor.

SANALLAŞTIRMA ÖNEMLİ

Gittikçe daha fazla mobilleşen dünyada büyük veri kullanımının artması gerek bulut gerekse depolama ve yedeklemeyi hiç olmadığı kadar önemli kılacak.

NetApp Ankara Bölge Müdürü Burak Koç, “Son zamanlarda yaygınlaşan insansız hava araçları 4,5G teknolojisi ile entegre olduğunda paylaşılan mobil görüntüler ve bunların anlık olarak yayınlanması medya dünyasına yenilikler getirecek. Sanal gerçeklik son kullanıcının kullanımına sunulacak. Dijital gözlüklerin medya ve büyük veri dünyasına entegrasyonu ile televizyon dünyası kabuk değiştirecek ve yeni formatlar-da farklı içerikler üretecekler” diyor. Aynı zamanda, Burak Koç’a göre, bugün veri merkezleri içinde çok yaygın kullanılan sanallaştırma altyapıları mobil dünyaya gelecek.

YENİ ŞİRKETLER ÇIKACAK

Operatörlerle birlikte çalışacak çeşitli kapasitelerde yeni şirketler de ortaya çıkacak. Bunlar arasında servis yazılımları, video içerikleri, mobil reklam konularının ön planda olması bekleniyor.

Index Grup CEO’su Erol Bilecik, “4,5G teknolojisiyle beraber veri madenciliği ve büyük veri analizi gibi kavramların, hızlı sistemler ve hızlı veri akışı sayesinde, iş dünyasına en üst seviyede fayda sağlayacağına ve finanstan perakendeye ve sağlığa kadar çok farklı iş kollarına rekabet avantajı kazandıracağına inanıyorum” diye konuşuyor.

Mobilsiad Yönetim Kurulu Üyesi Kubilay Erdoğan, “Temel olarak bu teknolojinin kullanılmasına yönelik olarak içerik sağlamayı başaran tüm birey ve kurumlar bu gelişimden olumlu yönde etkilenecek ve rekabette öne çıkacak. Bunlara ek olarak kamusal alanda faaliyet gösteren tüm kamu kurumlan da işlemlerine hız verecek ve yatırımlarını buna göre planlayacak” diyor.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu