Bilim - Teknoloji - İnovasyon

4,5G’nin devreye girmesiyle mobil sektöründa dalgalanma

Mobil ticarette ilk büyüme dalgası, akıllı telefonların yaygınlaşması ile başlamıştı. Şimdi 4,5G teknolojisinin nisan ayı başında devreye girmesiyle yeni bir dalga gelecek. Mobil ticaretin hacmi Türkiye’de 7,5 milyar TL’ye ulaştı.

4,5G’nin devreye girmesiyle pazarın daha da genişleyeceği öngörülüyor. Çünkü 4,5G ile birlikte hızlanan internet, mobil alandaki ticareti kolaylaştırıp çabuk hale getirecek. Bu yıl e-ticaret ile alışveriş yapmayı tercih eden Kullanıcıların yüzde 10’unun bunu mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirmesi bekleniyor.

Akıllı telefonların hayatımıza girmesi tüm alışkanlıklarımızı değiştirdi. Artık e-postalann yüzde 65’i mobil cihazlardan kontrol ediliyor. Mobilden yapılan aramalar, masaüstünden yapılan aramaları geride bıraktı. Mobile yapılan yatırımlar, masaüstü ekranı yatırımlarının üç katı daha fazla büyüyor. Facebook’un mobilden elde ettiği gelir yüzde 78’e ulaştı. Tüketiciler, televizyon izlemeye ayırdıkları vakitten çok daha fazlasını mobil uygulamalarla etkileşim halindeyken geçiriyor. Mobil veri trafiği yüzde 70’e yakın büyümüş bulunuyor.

Mobil Uygulama Fikriniz Var

MOBİLİN YILDIZI PARLIYOR

Tüm bu gelişmeler, mobilin ilerleyen dönemin yıldızı olacağını gösteriyor. Aslında akıllı telefonların yaygınlaşması, mobilde ilk büyüme dalgasını başlatmıştı. Şimdi ise 4,5G teknolojisinin nisan ayı itibariyle başlamasıyla birlikte mobilde yeni dalganın gelmesi bekleniyor. Çünkü 4,5G ile birlikte hızlanan internet, mobil alandaki ticareti kolaylaştırıp çabuk hale getirecek. Bununla birlikte farklı iş modellerinin de ortaya çıkmasına yol açacak. Bu yılın teknoloji trendleri içerisinde yer alan gerçek zamanlı data analizleri, kişiselleştirme, sadakat programları, nesnelerin interneti ve giyilebilir teknolojilerin gelişmesi ile platformlar arası etkileşime yönelik yeni uygulamalar da yine mobildeki gelişmeleri yönlendirecek.

PAYI YÜZDE 30’A ULAŞACAK

Türkiye’de 25 milyar TL’ye ulaşan e-ticaret sektöründe mobil kanaldan gelen pay artıyor. Mobil ticaret, e-ticaretin içinde 2013 yılında yüzde 8 seviyesindeyken, 2014 yılında 2,5 kat artarak yüzde 19 seviyesine çıktı. 2015 yılı için ise bu oran yüzde 20-25 arasında hesaplanıyor. Mobil ticaretin yıllar içerisindeki hacmi ise sırasıyla, 2013 yılı için 1,12 milyar TL, 2014 yılı için 3,42 milyar TL ve 2015 yılı için 7,5 milyar TL olarak ifade ediliyor.

Türkiye’de 30 milyonun üzerinde internet bağlantılı akıllı cep telefonu var. Bu rakamın yıllık artış oranı ise yaklaşık yüzde 35 civarında. 2016’da e-ticaret ile alışveriş yapmayı tercih eden kullanıcıların yüzde 30’unun artık mobil cihazlar üzerinden alışveriş yapacağı söyleniyor.

4.5G ETKİSİ OLACAK

4,5G teknolojisi ile haberleşmeden bankacılığa, eğlenceden ticarete tüm hizmetlere daha hızlı ve kolay şekilde erişebileceğiz. Bu sayede beklentilere göre, kullanıcıların satın alma kararının ardından ödeme safhasına gelene kadar vazgeçme oranları düşecek. Daha hızlı yüklenebilen içerikler, kullanımı da rahatlatacak. Bu sayede mobil ticaretteki büyüme hızlanacak. Daha büyük içeriklerin kullanıcıya daha hızlı ulaştırılabilmesi farklı projelere de kapı açabilecek. Bu alanların hareketlenmesiyle birlikte talep artacağı için yeni şirketler kurulacak ve var olan şirketler büyüme yoluna gidecek. Böylece birçok iş alanı ortaya çıkacak. Video içeriklerin daha sık kullanımı, mobil üzerinden reklam ve medya yayınının artması, mekandan bağımsız kullanıcılara hitap edecek yeni uygulamalar geliştirilmesine yol açacak.

10 MİLYON MOBİL MÜŞTERİ

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Sinan Ekşi, cep telefonundan internete bağlananların yüzde 27’ye yakınının yani 8 milyonun üzerindeki kullanıcının telefonuna mobil uygulama indirdiğini söylüyor. Ekşi, “Mobil cihazlar üzerinden alışveriş yapan kullanıcı sayısı 10 milyona yaklaştı. Bu sayının önümüzdeki beş yıl içinde 20 milyona ulaşmasını bekliyoruz. 4,5G ile birlikte yükselen internet hızı ve daha zengin özellikli akıllı telefonlarla mobil uygulama pazarı hızla büyüyecek ve mobilden alışveriş ya-panlann sayısında hızlı bir artış yaşanacak” diyor.

ÖNE ÇIKACAK SEKTÖRLER

Sinan Ekşi, özellikle sağlık, eğitim, perakende, tarım, enerji, güvenlik, eğlence ve bilişim alanlarında yeni mobil uygulamalar ile ciddi gelişime ve değişime tanık olacağımızı düşünüyor. Ekşi, “4,5G’nin yüksek hızı ile gelecek yeni mobil uygulamalarla, uygulamaya alınacak akıllı ev, ofis ve şehir projeleri ile önümüzdeki dönemde kullanıcılara yepyeni bir dünyanın kapıları açılacak. Mobildeki hız, evlerde birçok yeni ürüne yer açacak” diye konuşuyor. Buna göre cep telefonu satış mağazalannda birkaç yıl içinde akıllı priz, akıllı güvenlik ve hatta akıllı iklim kontrol sistemleri ve benzeri ürünler de satılabilecek. Artan internet hızı ve paralelinde gelişecek mobil uygulamalar, makinelerin iletişimini yaygınlaştıracak.

Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Demeği (MOBİLSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Kubilay Erdoğan ise bu yıl toplam online satışların yüzde 50’den fazlasını mobilin oluşturmasının beklendiğini söylüyor. Erdoğan, “4,5G ile birlikte özellikle fınans, eğitim ve sağlık alanında ciddi büyümeler olabilecek. Ayrıca cep telefonları ve tabletler üzerinden uygulamalar ile yönetilen hava ve deniz araçları ile 3D oyun ve video pazarında da ciddi hareketlenmeler olacak” diyor. Kubilay Erdoğan, bunlara ek olarak çağn merkezi, otomobil, seyahat, yeme-içme, emlak ve moda alanlannda yeni uygulamalann da çıkacağını ifade ediyor. Mobil ticaretin şirketler için öncelikle müşteriye ulaşabilmek açısından önemli hale geldiğine dikkat çeken Erdoğan, rekabetin sürdürülebilirliği açısından markalann mobil optimizasyon sağlamasının artık gereklilik haline geldiğini de ifade ediyor.

NASIL STRATEJİ OLUŞTURMALI?

Peki şirketler bu dönemde mobil stratejilerini nasıl oluşturmalı? Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, mobil uygulamalann kullanıcılann aradıklarını kolaylıkla bulabilecekleri, kullanıcıyı satışa yönlendirebilecek ve çok yalın bir ödeme sayfasıyla hızlı bir şekilde kullanıcılann istediklerini yapabilecekleri şekilde kurgulanması gerektiğine dikkat çekiyor. Orhun, bu konuda şunlan söylüyor: “Çok kanallı perakende yapılannda, çok açık adres ve harita bilgilerinin sağlanması, fiziksel mağazalann envanterlerinin ve ürünlerin fiyatlannın kullanıcıya sunulması gerekiyor. Bunları sağlayan şirketlerin pazarda çok hızlı büyüdüklerini görebiliyoruz. İyi bir mobil stratejisi hazırlanarak önce şirketin yolculuğu planlanmalı ve mobil uygulama daha sonra planlanmalı. Eğer mevcut organizasyonda bu yetkinlikte kişiler yoksa mutlaka dışandan stratejinin hazırlanmasında destek alınmalı.”

Mobil Ticaretin Durumu raporunu yayınlayan Criteo’nun Gelişen Pazarlar Yönetici Direktörü Dirk Henke, “Türkiye, doğru zamanda hazırlık yapan, mağazalarını mobil kullanıcılar için op-timize eden ve kullanıcı odaklı mobil pazarlama stratejisi yürüten perakendeciler için inanılmaz bir potansiyel barındırıyor” diyor. Küresel e-ticaret içinde mobilin payının yüzde 35’e ulaştığını ifade eden Henke, “Perakendeciler müşteri dostu mobil web siteleri ve alışveriş temelli uygulamaları benimsemeye devam ettikçe, çok yakın zamanda e-ticaret işlemlerinin neredeyse yansının mobil üzerinden yapıldığına şahit olacağız” diye de ekliyor.

1 2 3Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu