Haberler

6 milyon çalışan otomatik BES’lenecek

DİJİTALE AĞIRLIK VERDİ

Allianz Yaşam ve Emeklilik ile Allianz Hayat ve Emeklilik Otomatik Katılım’a di-jitalleşme ve müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik çalışmalarla hazırlanıyor. Bu süreçte hem işverenleri, hem de çalışanları hedeflediklerini söyleyen Allianz Yaşam ve Emeklilik ile Allianz Hayat ve Emeklilik şirketleri Genel Müdürü Taylan Tür-kölmez, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“işverenlerin iş yükünü hafifletmek amacıyla özel bir portal hazırlığı projesi başlattık. 1 Ocak itibarıyla bu projeyi devreye alacağız. Çalışanlar tarafında ise onların sistemde kalmalarına yönelik ‘tutundurma’ çalışmalarının son derece önemli olduğuna inanıyoruz. Bu noktada da yine çalışanlara, müşteri portalımız ve mobil uygulamalarımız ile her türlü işlemlerini kolaylıkla yapabilecekleri bir platform sunacağız.”

Allianz bu süreçte gerek işveren gerekse çalışanlardan gelecek soruları yanıtlamak için gereken dijital yatırımları ve altyapı çalışmalarını da devreye soktu. Acenteleri ve bankasürans ortaklarının da dahil olduğu tüm dağıtım kanallarına otomatik katılım süreci ile ilgili bilgilendirme yapan firma, yine işveren ve çalışanlara otomatik katılımı cazip kılacak katma değer önerileri hazırladı.

Önümüzdeki üç yılda yıllık yüzde 30 civarında bir büyümeyle 20 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Türkölmez, “Otomatik katılım uygulamasının başlamasıyla birlikte, katılımcıların sistemde kalmalarıyla yüzde 20-25 oranında daha fazla büyüme sağlayacağımızı düşünüyoruz. 2017 yılında dört ila altı milyon çalışanın otomatik katılıma dahil olabileceğini düşünüyoruz. 500 bin ila 1 milyon katılımcıyı sisteme dahil etmeyi öngörüyoruz” diyor.

Türkölmez halen 6.5 milyonun üzerinde olan katılımcı sayısının üç yıl içerisinde iki katına, devlet katkısı dahil 58 milyar TL’yi aşan fon büyüklüğünün ise 100 milyar TL’nin üzerine çıkmasını bekliyor.

Otomatik katılım ile 2017 sonuna kadar sisteme 6.5 milyon kişinin katılacağını hatırlatan Türkölmez, “Buna karşın, gelecek yıl ‘çıkış oranları’ ilgili olarak yüzde 30 ila yüzde 70 gibi geniş bir skalada beklentimiz var. Beklentilerin bu kadar geniş olması müşterinin davranış biçimini henüz öngöremememizden kaynaklanıyor. Bu nedenle alternatifli stratejiler hazırladık. Ayrıca bir kişinin hem otomatik katılım, hem BES’e sahip olmasının kişiye bir şey kaybettirmediğinden hareketle iki sistem teşvik edilebilir. Bu yüzden müşterilerimizle kuracağımız iletişimde iki planın da avantajlarını ön plana çıkaran ve farklılıklarını açıkça ifade eden bir strateji ile ilerleyeceğiz” diyor.

Sisteme katılımdan çok sistemde kalmanın daha önemli olduğuna da vurgu yapan Türkölmez, mevcut sistemin eksik kalan yönlerine ilişkinse şu tespitte bulunuyor:

“Türk toplumunun tasarruf alışkanlığı yokken biz bunu sağlamaya çalışacağız. Böyle bir ortamda otomatik katılımda işveren katkısının olması ve sistemden erken çıkışların caydırıcı nitelikte olması iyi olurdu. Bu iki unsurun eksikliği, doğru bir zamanda devreye giriyor olmasına rağmen Otomatik katılımın yönetilmesi açısından çok fazla efor sarf etmemiz gerektiği gerçeğini ortaya çıkarıyor.”

HEDEF 500 BİN KATILIMCI

BNP Paribas Cardif Türkiye Otomatik Katılım’a özellikle dijital kanalları güçlendirerek hazırlanıyor. Bu sayede katılımcıların hizmetlere erişimini kolaylaştırıp, satış sonrası hizmetlerle müşteri memnuniyetini arttırmak ve operasyonel verimliliği sağlamayı hedeflediklerini söyleyen BNP Paribas Cardif Türkiye CEO’su Cemal Kişmir, “Önümüzdeki üç yılda katılımcı sayımızın 500 bine, fon büyüklüğümüzün ise yaklaşık 2.5 milyar TL civarına ulaşmasını bekliyoruz” diyor.

Kişmir, şu anda Türkiye’de yaklaşık 17 milyon ücretli çalışan bulunduğunu hatırlatıyor. Yasada kapsam dışı tutulanları ve ilk iki ayda sistemden çıkış yapmak isteyenler hariç, 2020 yılma kadar minimum 8 milyon yeni katılımcı beklediklerini söyleyen Kişmir, sektöre ilişkin beklentilerini ise şöyle özetliyor:

“Yeni katılımcıların 4-5 yıllık vadede 40-50 milyar TL civarında yeni fon getirmesini bekleyebiliriz. Devletin otomatik katılıma yaptığı destek dünyada çok fazla örneği olmayan nitelikte. Yüzde 25 devlet katkısının yanı sıra, sistemde kalan her katılımcıya vereceği 1.000 TL’lik devlet katkısı da dikkate alındığında, bugünkü projeksiyonlarımıza göre yine önümüzdeki 4-5 yılda 10 milyar TL civarında bir devlet katkısı fonu da sisteme otomatik katılım sayesinde eklenmiş olacak diyebiliriz.”

Kişmir’de BES ve otomatik katılımın avantajlarının aktarılmasının sistemin başarısı açısmdan önemli olduğu görüşünde. Bu arada katılımcıların her iki sistemde de kalarak devlet katkısından ayrı ayrı faydalanabilecek olmasının çıkışların önüne geçeceğini savunan Kişmir’e göre, otomatik katılımla birlikte emeklilik şirketleri arasındaki temel ayrıştırıcı unsur kurumsal ve bireysel anlamda hizmet kalitesi olacak. Buna göre özellikle emeklilik şirketlerinin, işverenlere daha iyi danışmanlık hizmeti verip süreçleri kolaylaştırması ve müşteri tutundurmayı sağlamayı hedeflemesi gerekiyor.

“ÇIKIŞ ZORLAŞTIRILMALI”

Doğan Sigorta Brokerlik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selcen Gür ise, Türkiye’de 1 Ocak’ta hayata geçecek olan Bireysel Emeklilik’te Otomatik Katılım’ın bugün İngiltere, ABD ve Yeni Zelanda gibi çok sayıda ülkede uygulandığını ve milyonlarca çalışanın faydalandığını hatırlatıyor. Yurtdışındaki başarılı uygulamalara bakıldığında Türkiye’nin çok önemli bir adım attığının görüldüğünü söyleyen Gür, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Türkiye için yeni olan bu sistemin dünyada gelişmiş ülkelerde nasıl uygulandığına bakarsak sistemi daha iyi anlayacağımızı düşünüyorum. Bu noktada en dikkat çeken örnek olan İngiltere’de otomatik katılımın başlangıç yılı 2012 ve Türkiye’deki uygulamadan en önemli farkı, zorunlu işveren katkısı ile birlikte uygulanması. Ülkemizde ise sadece çalışan katkılı ve devlet teşviği ile başlayacak olan sistem, tasarrufların artırılması, çalışanların uzun dönemli yatırıma teşvik edilmesi ve emeklilik döneminde ikinci bir maaşa sahip olmaları için atılmış çok önemli bir adım. Ancak başarılı dünya örneklerinde olduğu gibi işveren katkısının getirilmesi, vergi matrahına indirim konusu yapılabilmesi ve emekli olmadan çıkış koşullarının zorlaştırılması gibi düzenlemelerin getirilmesiyle daha da başarılı olacaktır.”

10 soruda otomatik katılım

1) Otomatik Katılım Sisteml’nde aylık prim ödeme tutarlarını ben mi belirliyorum?

Hayır. İşverenler tarafından çalışanlar adına ödenecek katkı payı çalışanın brüt ücretinin yüzde 3’ü kadar olacak. Ancak çalışan isterse bu tutarı artırabilecek.

2) Halen BES poliçesi olanlar ne yapacak?

45 yaş altındaki tüm çalışanların Otomatik Katılım Sistemi’ne dahil olması zorunlu. Ancak çalışanların iki ay sonra sistemden ayrılma hakkı var. Ama isteyenler hem BES’lerini sürdürüp, hem de Otomatik katılım Sistemi’nde kalabilirler.

3) BES sözleşmesi olanlar bu sözleşmelerini Otomatik Katılım Sistemi’ne devredebilecek mi?

Hayır. Otomatik katılım ile yeni sözleşme yapılacak. Kişi isterse BES poliçesini de ayrıca sürdürebilecek.

4) İşyeri değiştiğinde ne olacak?

Çalışan iş değiştirildiğinde şayet o işyeri de otomatik katılım kapsamında ise çalışan daha önceki işyerinde kazandığı tüm hakları (birikim ve emeklilik süresi gibi) yeni işyerindeki emeklilik planına aktaracak. Şayet yeni işyeri bu kapsamda değilse çalışan isterse önceki işyerindeki sözleşme kapsamında ödemeleri kendi yapabilir. Ancak bunun için kişinin talep etmesi gerekiyor. Yoksa emeklilik sözleşmesi son bulacak.

5) İşyeri değiştirdiğinde yeni işyerinde de Otomatik Katılım Sistemi kapsamında emeklilik pianı varsa nasıl bir yöntem izlenecek?

Çalışan işyeri değişince yeni işyerindeki plana birikim transferi ya da plan değişikliği ile geçiş yapabilecek.

6) Otomatik Katılım Sistemi’nden emekli olmak için ne kadar prim ödemem gerekiyor?

Mevcut BES sisteminde olduğu gibi Otomatik Katılım Sistemi’nde de en az 10 yıl süreyle kalıp 56 yaşını tamamlayanlar emeklilik hakkı elde ediyor.

7] Birikimlerini nasıl takip edebilirim?

Ödediğiniz katkı payları, sahip olduğunu fonlar ve getirileri hakkındaki tüm bilgilere emeklilik şirketinizin internet sitesi ve çağrı merkezleri üzerinden öğrenebilirsiniz. Ayrıca emeklilik şirketleri hesap dönemleri sonunda “Yıllık Hesap Bildirim Cetveli” ve üç ayda bir “Fon Bülteni”ni size ulaştıracak.

8) İşyerinin iflası ya da kapanması durumunda ne olacak?

Çalışanların birikimleri emeklilik fonlarında ve devlet güvencesi altındaki Takasbank’ta saklanıyor. Yani işveren çalışanlardan yaptığı kesintiyi kasasında tutmuyor. Dolayısıyla iflası halinde herhangi bir mağduriyet yaşanması söz konusu değil.

9) Otomatik katılım ile sisteme girenlerden kesinti yapılacak mı?

Otomatik katılım ile sisteme girenlerden sadece fon işletim gideri kesilecek. Bunun ışında başka bir kesinti yapılmayacak. Ayrıca diğer yatırım fonlarından farklı olarak emeklilik yatırım fonlarının kazançları gelir vergisi ve kurumlar vergisinden de istisna.

10) Otomatik katılımdan ayrılmak isteyenler parasını ne zaman alabilecek?

Sistemden ayrılan kişi iki ya üç ay içinde maaşından kesilen tutarları ve bunların sağladığı getirileri geri alabiliyor.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu