Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

8 aracı kurumdan 37 hisse önerisi

Son dönemde 100.000 seviyesine dayanıp rekorlar kıran BIST 100 endeksinde beklentiler, kısa süreli bir kâr realizasyonu olsa da, bu yükselişin devam edeceği yönünde. Yatırımcılar için hisse seçiminin önem kazandığı bu dönemde, aracı kuramların önerilerim topladık. Sekiz aracı kurum, yatırımcılara 37 hisse öneriyor. Burada beş kurum tarafmdan önerilen Garanti Bankası ve Petkim öne çıkıyor.

Borsamn yılbaşından bu yana getirisi yüzde 25’i aştı. BİST 100 endeksi 98.000’in üzerini görerek 100.000 hedefine ctayandı. Uzmanlara göre, üç aylık bilançoların başta bankalar olmak üzere iyi gelmesi, KGF garantisiyle reel sektöre aktarılan 180 milyar TL kredinin ekonomik büyümeye yüzde 1-1,5 olumlu etki yapacağı tahminleri, vergi indirimleri ile beyaz eşya ve otomotiv şirketlerindeki olumlu beklentiler gibi faktörler endeksi yukarı taşıyor. Rekor kıran borsada şimdi ise endeksin 100.000 psikolojik direncini kırıp kıramayacağı konuşuluyor.

100.000 HEDEFİ

Analistler, önümüzdeki süreçte kâr realizasyonları yaşansa da yukarı hareketin devamının gelebileceğini söylüyor ve 100.000 seviyesini hedef gösteriyor. Mali tabloları olumlu seyrini koruyan ve geleceğe yönelik beklentileri devam eden şirketlerde, hisse bazlı hareketlerin sürebileceği söyleniyor. Ancak özelikle Körfez ülkelerindeki gerginlikle beraber görülebilecek jeopolitik riskler piyasaları olumsuz etkileyebilir. Öte yandan ABD’de Trump ile ilgili siyasi belirsizlikler de risk faktörü oluşturmaya devam ediyor. Bu nedenle önümüzdeki süreçte doğru hisse seçimi önem kazanıyor.

değerleme olarak uygun durumdaki hisseler

HANGİ HİSSELER ALINMALI?

Biz de 2017 yılı ilk çeyrek bilançolarının tamamlanmasının ardından haziran ayı ile yaz dönemine girdiğimiz bu süreçte, aracı kurumların en çok önerdiği hisseleri araştırdık. Araştırmamız sonucunda sekiz aracı kurumdan toplam 37 hisse senedi için ‘alım’ önerisi geldi. Tablomuzda kurumların bu süreçte ‘alım’ önerdiği hisseleri görebilirsiniz. Garanti Bankası ve Petkim, sekiz kurumun beşinin önerdiği iki hisse olarak öne çıkıyor. T. Şişecam dört, Migros, THY ve Tofaş Oto ise üç ‘al’ ile önerilerde yer alıyor. Bu hisseler hakkında yorumları da haberimizin ‘hisse analizleri’ kısmında görebilirsiniz.

BEKLENTİLER NE YÖNDE?

Peki bu süreçte beklentiler ne yönde? Küresel piyasalarda artan risk iştahı ile oluşan pozitif havaya BIST 100 endeksinin de katıldığını ifade eden Ikon Menkul Genel Müdürü Engin Kuru, “Referandum belirsizliği baskısından da kurtulan endeks tarihi zirveleri test etti. Son dönemde ABD’de Trump kaynaklı oluşan siyasi belirsizlik risk algısını bir nebze bozdu. Buna bağlı olarak endekste kısa süreli düşüşler oldu” diyor. Kuru’nun endeks hedefi 85-000-90.000 arasında bulunuyor.

Kapital FX Genel Müdürü Gökalp İçer de referandum sonrasında halen ekonomik reformlar beklenmekteyken, küresel sermaye hareketlerine dair başta Trump olmak üzere bazı belirsizliklerin etkili olduğuna dikkat çekiyor. İçer’e göre bu seviyelerden kâr realizasyonu gelebilir.

Küresel piyasalarda yaşanan Trump belirsizliğinin borsalardaki yükselişi sınırlandıran bir etki yarattığım söyleyen Destek Menkul Genel Müdürü Tuna Yılmaz’a göre ise yurtiçinde endeksin önündeki engel, genel olarak küresel belirsizlikler. Yılmaz, “FED’in faiz artırım süreci devam ediyor. Fakat tüm bu gelişmelere rağmen endeksin düşüşlerinin sınırlı kaldığını görüyoruz” diyor. Tuna Yılmaz’ın endeks hedefi ise 95-000-100.000 arasında bulunuyor.

DALGALI EĞİLİM SÜREBİLİR

Uzmanların endeks tahminleri genel olarak 90.000-100.000 arasında değişiyor. 100.000’in üzerinde tahminler de bulunuyor. Örneğin Garanti Yatı-rım’ın hedefi 109.000’i buluyor. Garanti Yatırım Genel Müdürü Zeki Şen, mevsimsel anlamda volatilitenin yükseldiği mayıs-haziran döneminin küresel taraftaki politik belirsizliği öne çıkaran gelişmelerle dalgalanmayı ön planda tutmaya devam ettiğini söylüyor. Ancak Şen, yılın başından bu yana hisse piyasalarını destekleyen ana temada bu aşamada değişiklik olmaması nedeniyle olası geri çekilmeleri kısa vadede düzeltme olarak değerlendiriyor. Şen’e göre, küresel anlamda düşük faiz ortamının korunduğu, FED’e yönelik faiz artırım ivmesinde artış beklenmediği, Avrupa’da makro görünümde toparlanmanın öne çıktığı ortamda kısa vadeli volatilite sonrasında hisse piyasalarına ilgi devam edebilir. Şen, “Söz konusu dalgalı eğilimin BİST-100 endeksi açısından karşılığı kısa vadede 94.000-101.000 aralığı olabilir” diyor.

KATAR’IN ETKİSİ

Yıl sonu BİST-100 endeks tahmini 101.000’den 107.000’e yükselttiklerini belirten Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Mehmet Akif Daşıran, Suriye ile ilişkili risklerin yumuşaması ve yurtiçi politik risklerin sona ermesi sayesinde Türk hisse senetlerinin diğer gelişmekte olan ülke endeksleriyle birlikte hareket etmeye başladığını söylüyor. Diğer taraftan yeni bir jeopolitik riskin gündeme geldiğini ifade eden Daşıran şöyle konuşuyor: “Katar’a birkaç ülkenin ekonomik ve diplomatik yaptırımlar uygulaması bölgedeki tansiyonu bir anda arttırdı. Bu durumun devamı veya derinleşmesi ekonomik bağın güçlü olduğu Türk varlıkları açısından da risk teşkil ediyor. Bu nedenle son dönemdeki yükseliş trendinin devam etmesi için bölgedeki tansiyonun yumuşamasının önem arz ettiğini düşünüyoruz. Aksi halde bu durum kısa vadede kâr satışlarını tetikleyebilir.”

EN ÇOK ÖNERİLEN ALTI HİSSENİN ANALİZİ

Garanti Bankası: 2017 ilk çeyrekte, önceki çeyreğe göre yüzde 32, önceki yıla göre yüzde 47 artışla 1,5 milyar TL solo net kâr açıkladı ve öz kaynak kârlılığını yüzde 1/ye taşıdı. Olumlu gelişen marjların etkisi, Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli ve ihtiyaç kredilerinin sürüklediği kredi büyümesiyle beklentilerden daha iyi gelişen aktif kalitesi kârlılığı güçlendirdi. Marjlarını koruma kapasitesine sahip.

Petkim: 2017 ilk üç aylık dönemde güçlü faaliyet performansı kâra olumlu yansıdı ve beklentilerin üzerinde 436 milyon TL FVAÖK ve 366 milyon TL net kâr elde etti. Bu dönemde FVAÖK marjı ise yüzde 24,7 ile şirketin tarihindeki en yüksek seviye oldu. Yılın ikinci çeyreğinin de operasyonel olarak ilk çeyrek gibi güçlü olması bekleniyor.

T. Şişecam: 2017 ilk çeyrek için açıkladığı 337 milyon TL net kâr, piyasa ortalama tahmini olan 268 milyon TL’nin üzerinde gerçekleşti. Operasyonel performans da beklentileri aştı. Satış gelirleri beklentilerin yüzde 6, yüzde 23,9’luk FVAÖK marjı tahminlerin 2 puan üzerinde geldi. Güçlü büyümenin devamı bekleniyor.

Migros: 2017 ilk çeyrekte, -150 milyon TL’lik piyasa beklentisinin üstünde, 907 milyon TL net kâr açıkladı, istikrarlı organik büyümesini sürdüren şirket, 2017 için yüzde 30-35 ciro büyümesi ve yüzde 5-5,5 düzeltilmiş FVAÖK marjı hedefliyor. Kipa satın almasıyla yaratacağı satış hacimleri, Mjet odaklı büyüme stratejisi ve operasyonel giderlerin üzerindeki kontrol mekanizması ile beğeniliyor.

THY: Net satış gelirleri, ilk çeyrekte beklentilerin yüzde 1,4 üzerinde yıllık bazda yüzde 14 artışla 7,3 milyar TL’ye yükseldi. Nisan ayında ise yıllık bazda yolcu doluluk oranı 5,9 puanlık artış ile yüzde 79,3 olarak gerçekleşti. Yılın geri kalanı için doluluk oranlarında artışın devamı öngörülüyor.

Tofaş: Kuvvetli operasyonel performansla ilk çeyrekte 262 milyon TL net kâr elde etti. Satış gelirleri yıllık yüzde 54 büyüme kaydetti. BİST’te işlem gören şirketler arasında 2017 yılı için yüksek büyüme vaat edenlerden biri. Güçlü sonuç, hissenin yatırım temasını daha da güçlendirecek.

GÖZDE YENIOVA  / CEREN ORAL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu