9. Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması için başvurular başladı
“Kadın girişimciler öncelikli konumuz”
Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması için başvurular başladı. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Birleşmiş Milletler’de sunum yaptıklarım söylüyor. Oluşturdukları modelin Ispanyol ortakları BBYA’yı da etkilediğini belirten Karadere, “Kadınlar her zaman en öncelikli konumuz olacak” diyor.
Bu yıl dokuzuncusu düzenlen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması için başvurular başladı. Ekonomist, Garanti Bankası ve KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Demeği) işbirliğiy-le düzenlenen yarışma, Türkiye’de yaşayan ve hakim ortak olduğu şirketi yıllık 40 milyon TL’nin altında ciro yapan kadın girişimcilerin projelerini değerlendiriyor. 31 Ağustos’a kadar başvurulabilecek yarışmada, ‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi’, ‘Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi’, ‘Sosyal Kadın Girişimcisi’ ve Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi’ olmak üzere dört kategoride ödül verilecek.
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, yarışmanın yurtdışında da rol model oluşaır-duğunu söyleyerek, “Birleşmiş Millet-ler’in 59’uncu Kadın Oturumu’nda Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarış-ması’m anlatma fırsatı bulduk. Kadın konusu Garanti Bankası’nm en öncelikli konusu olacaktır. Bunu Ispanyol ortaklarımız da benimsediler” diyor.
Bu yıl dokuzuncu kez düzenlenecek. Yarışmanın geldiği noktayı siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu yanşma bizim kadın girişimci çıkış noktamızın sacayacaklarından biri. Biz kadının iş hayatına katılımı ve girişimci olması önündeki engelleri kaldırmak istiyoruz. Onların şirket kurmalarını, ekonomiye katkıda bulunmalarını teşvik etmek istiyoruz.
Kurmuş olduklan şirketlerin sürdürülebilir olması için onlara destek vermeyi kendimize görev edindik. Yanşma onlann cesaretlendirilmesini teşvik ediyor. 2006 yılında bir araştırma yaptırmış ve kadının önünde üç engel olduğunu görmüştük. Bunlardan biri cesaretti. Finans kaynaklarına nasıl erişeceklerini bilemiyorlardı ve bilgi eksiklikleri vardı. Yanşma aslında onların cesaretlendirilmesini çözen bir unsur. Yarışmanın ödüllerini dört kategoriye ayırdık. Sadece Türkiye’nin kadın girişimcisini seçerseniz, bu tek başına bir anlam ifade etmez. Çünkü bir kadın girişimci Ağn’da çok iyi bir iş yapıyordur ancak küçük ölçekte kalmıştır. Bu yarışmaya hiçbir zaman katılmak istemez.
Yarışmaya katılım koşulları neler?
Katılımı artırmak için koşullan çok basit tuttuk. Hakim ortak kadın olmak zorunda. Cirosu 40 milyon TL’nin altında olmalı. Türkiye’de iş yapması yeterli. Yabancı kadın işletmesi de yarışmamıza başvurabilir. Başvuruları almaya başladık. Geçen yıl yaklaşık 7 bin başvuruya ulaştık. Bu yıl da yaklaşık olarak aynı başvuruyu almayı bekliyoruz.
Peki yarışma onlara nasıl bir sinerji katıyor?
Son derece adil bir yanşma olduğundan eminler. Yarışmanın kendi hayatlarına çok şey kattığım ifade ediyorlar. “Biz ödül aldıktan sonra eski şirket ve eski biz değiliz” diyorlar.
Nasıl bir değişim yaşıyorlar?
“Benim kapımı basın çalıyor. Bu da şirketimin bilinirliğini artırıyor. Müşteriler geliyor ve bizden mal almak istediklerini söylüyor. Türkiye’nin Kadın Girişimcisi ile çalışmak istiyorlar” şeklinde geri dönüşler alıyoruz. Bu noktadan sonra şirketlerinin yolu değişiyor. Böyle baktığınız zaman iş hayatlanna bir parça olumlu katkı yapabiliyorsak yarışma amacına ulaşıyor demektir. Biz düzenlediğimiz toplantılarda onları rol model konuşmacı olarak çıkarıyoruz. KAGİDER ile il il Anadolu’yu geziyoruz. Kadın Girişimci Buluşmaları kapsamında 32 ili gezdik. İhtiyaçları olan pazarlama, teknolojiye adaptasyon gibi konularda onların bilgi dağarcıklarını zenginleştirmeyi amaçlıyoruz.
Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ile imzaladığımız protokol kapsamında 11 ile gittik. Boğaziçi Üniversitesi’nin eğitmenleri ile birlikte sürdürülebilir şirket eğitimi veriyoruz. Boğaziçi Üniversitesi bu eğitimler sonunda sertifika veriyor. Bin kadına sertifika verdik. Amacımız daha çok kadına ulaşmak.
Yarışmada kategori sayısının artması, kadın girişimci sayısının da arttığı anlamına mı geliyor?
Bu yarışmaya ilk başladığımız 2006 yılında Türkiye’de TOBB’un verdiği rakamlara göre kadın girişimci sayısı 86 bindi. Bugün bu rakam 108 bine ulaştı. Bazılarının da kapandığını düşünürsek bu iyi bir gelişme. Ancak bu rakam yüzde 8’i ifade ediyor. Biz bunun devamını teşvik etmeye çalışıyoruz. Bu işin sosyal boyutu var. Türkiye’de kadının önünde ciddi sosyal engeller var. Bunları aşmamız lazım.
Siz bugüne kadar kaç kadın girişimciyi desteklediniz?
Bugüne kadar 130 bin kadın girişimciye hizmet verdik. Girişimci kadınların karşısına çıkan finansal engelleri kaldırmak, önlerini açmak için sunduğumuz ürünlerden biri Kadın Girişimci Destek Paketi. Bu krediyle, işini büyütmek isteyen kadın girişimcilerin ticari amaçlı finansal kaynaklara daha kolay ulaşmasını sağlıyoruz. Bugüne kadar, sahibi veya hâkim ortağı kadın olan firmalara sağladığımız toplam kredi tutarı 2,8 milyar TL’ye ulaştı.
Kadın girişimciler konusunda yurtdışına yönelik çalışmalarınız için ne diyeceksiniz?
Kadınların dış dünya ile olan iletişimlerine önem veriyoruz. Onların dış tedarik zincirleriyle bağlantıya geçmesini önemli buluyoruz. We Con-nect’e üye olan ilk bankayız. Kadın girişimcilerimizi de bu platformun bir parçası haline getiriyoruz. Ortağımız BBVA dolayısıyla aıtık Ispanya’dayız. Romanya’da 100 şubemiz var. Önümüzdeki günlerde kendi kadmlanmı-zı bu ülkelerdeki kadın işletmelerle bir araya getirme konusunda birtakım ortak faaliyetler de yürüteceğiz. Birleşmiş Milletlerin 59’uncu Kadın Otu-rumu’nda Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yanşması’m anlatma fırsatı bulduk ve çok beğeni topladık. Global Banking Alliance For Women’a üye olan ilk Türk bankasıyız. Kadın konusu Garanti Bankası’nın en öncelikli konusu olacaktır. Bunu İspanyol ortaklarımız da benimsediler, “Biz bunu niye düşünmedik” dediler. Birlikte Ispanya’da ortak birçok iş yapacağız.
ODTÜ Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Ecevit’in koordinatörlüğünde, Garanti Bankası’nın desteğiyle gerçekleştirilen Kadın Girişimciliği Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Türkiye çapında 15 ilde faaliyet gösteren 304 kadın girişimcinin katıldığı araştırmada ortaya çıkan sonuçlar şöyle:
1. Kadınlar girişimciliğe ortalama 32 yaşından sonra başlıyor.
2. Kadın girişimcilerin yüzde 6l’i üniversite veya yüksek lisans diplomasına sahip.
3. Türkiye’de istihdam edilen kadınların içinde evli olanların oranı yüzde 28.
4. Kendi işlerini kurmadan önce başka işlerde çalışarak deneyim kazananların oranı yüzde 84.
5. Kadın girişimciler işlerini büyük oranda kendi birikimlerine dayanarak kuruyorlar.