Pazarlama Reklam

İçerik pazarlamasının en iyi örnekleri

İçerik pazarlamasının en iyi örneklerinden olan liste siteleri okuyucular kadar reklam verenlerin de ilgisini çekmeyi başarıyor.

ASLINDA insanlık tarihi kadar eski bu liste meselesi.

Sağlıklı beslenme listelerinden günlük yapacaklarımızı yazdığımız “to-do list”lere, okumanız gereken “100 kitapsan balayında “mutlaka gidin” ya da “görmeden ölmeyin” gibi binlerce farklı liste çeşidini saymak mümkün. Listeleri neden sevdiği1 mizin sorusunu uzmanlar, bu şekilde hazırlanmış yazıların okuyucu tarafından daha kolay algılanmasına ve analiz edilmesine bağlıyor.

İçerik pazarlaması

Özetle bu listeler insanın zihinsel yükünü azaltıyor.

Liste konusunun nereden açıldığına gelince… Online gelişmeleri sıkı takip edenler bu sorunun yanıtını kolayca tahmin edecektir. Son zamanlarda dijital mecralarda adeta bir liste çılgınlığı yaşanıyor. Farklı konu ve konseptlerde binlerce liste hazırlayan siteler, internetin fenomeni olmuş durumda.

Üstelik listelere rastlamanız için illaki bu sitelerden birini ziyaret etmeniz de şart değil; ilgi çekici içerikleri, renkli görselleri ve hatta hareketli videoları ile listeler, Facebook, Twitter ve Youtube gibi ana online mecralardan sıkça paylaşılıyor.

İLGİNÇ, EĞLENCELİ VE ÇARPICI OLMALI

Hal böyle olunca “Otobüste mutlaka rastlayacağınız 10 insan tipi”, “İş hayatınızda başınıza gelebilecek 20 farklı iş kazası” ya da “Paris’e gitmenizi sağlayacak 10 Fransız” gibi birbirinden farklı içerikteki listelerden en az birini okumadan gün geçiremez olduk.

Dünyada “BuzzFeed” ve benzerleriyle başlayan bu çılgınlık, Türkiye’ye de sıçramış durumda. Henüz ülkemizde bu işi layıkıyla yapan site sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor olsa da, Onedio ve ListeList gibi sadece iki yılda başarıya ulaşanların elde ettikleri rakamlar ve ilgi göz kamaştırıcı. Bu nedenle bu yıl ve sonrasında benzer sitelerin sayısında hızlı bir artış yaşanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Aslında ilk bakışta yaptıkları iş çok da zor gözükmüyor. Güncel, siyasi, sosyal, kültürel ya da buna benzer herhangi bir konuda listeler halinde özetler hazırlıyor ve okuyucuya çok daha kolay, anlaşılabilir ve çabuk tüketilebilir içerikler sunuyorlar. Ancak tabii ki bunu yapmak göründüğü kadar kolay değil. Çünkü içeriğin’ mutlaka ilgi çekici, yaratıcı ve eğlenceli olması şart. Bu nedenle listeler işinin uzmanı, yaratıcı ve bir o kadar da bu içeriği “aşk’la hazırlayabilecek kalemlere ihtiyaç duyuyor. Buna ek olarak aynı ilginçlikteki fotoğraf ya da videolarla içeriğin güçlendirilip, okuyuculara bu şekilde sunulması paylaşımı artırıyor.

LİSTE DÖNEMİ

İçerik pazarlamasının en başarılı örnekleri arasında şimdiden yerini alan liste siteleri, yeni bir pazarlama mecrası olarak şirketlerin de gönlünü fethetmiş durumda. Türkiye’de de gelişmeler dünyadakinden farklı değil; hızlı tüketim ürünlerinden telekom firmalarına, finans sektöründen tüketici elektroniğine birçok farklı sektör ve şirket, pazarlama bütçelerinde bu sitelere yer ayırmaya devam ediyor. Haksız da sayılmazlar. Aylık yaklaşık 5 milyon ziyaretçi alan bu sitelerdeki listeler, diğer dijital mecralardaki paylaşımlarla birlikte 10 hatta 15 milyon kişiye ulaşabiliyor. Öyle ki Buzzfeed’e erişim dünyanın en çok okunan gazetelerinden New York Times’ı bile geçmiş durumda.

Türkiye’de de tablo benzer. Ağustos 2012’de içerik amaçlı sosyal ağ olma hedefiyle yola çıkan Onedio, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen 10 sitesi arasına girmiş durumda. Bugün, Türkiye’deki içerik pazarlama bütçesinin yüzde 95’inden fazlasının Onedio üzerinden geçtiği belirtiliyor. Bugüne kadar 300’den fazla markaya 500’den fazla reklam çalışması yapan sitenin linkleri, Türkiye’nin en çok trafik alan haber sitesinden bile fazla paylaşılıyor.

“YENİ NESİL TÜKETİCİ BURADA”

Şirketlerin ülkemizde de bu işi ciddiye aldığının ve yatırım yapmaya başladığının tek örneği Onedio değil kuşkusuz. Yaklaşık bir buçuk yıldır birbirinden farklı ve keyifli listeleri okuyucularla buluşturan ListeList de Coca-Cola’dan Damla Su’ya, Yapı Kredi’den Yves Rocher’a ve Samsung’a, çok farklı sektörlerden dev şirketlere içerik pazarlaması hizmeti sunuyor.

Sitenin kurucusu Ahmet Kırtok, tarihten edebiyata, sosyal hayattan siyasete, 40’ı aşkın kategoride içeriğin üretildiği Liste-List’in ülkemizde yeni nesil medya ihtiyacına yanıt olduğunu açıklıyor. Kırtok’a göre bu sitelerin başarılı birer pazarlama mecrası olarak öne çıkıyor olmalarının nedeni basit. “Yeni nesil tüketiciyi iyi anlamak ve onlara uygun içerik üretmek şart” diyen Kırtok’a göre, geleneksel medya haber sitelerini oluştururken bu kriterleri yerine tam olarak getiremiyor. “Gazetede yer alan haberleri bire bir online dünyaya aktarmak yeterli değil. îlgi çekici ve paylaşmaya değer içerikler oluşturmak gerekiyor” diyen Kırtok, ListeList’te yer alan bir sponsorlu içeriğin herhangi bir web sitesindeki banner’dan çok daha etkili olduğunu savunuyor.

HEDEF KİTLE GENİŞLİYOR

Kırtok ayrıca yeni nesil ile kast edilen hedef kitlenin Y ve Z kuşaklarıyla da sınırlı olmadığını vurguluyor ve ekliyor:

“Türkiye’de internette çok ciddi vakit geçiren 40 yaş üstü kitlenin sayısı hiç de azımsanmayacak büyüklükte. Teknoloji, onların da yaşam şeklini ve kullanım alışkanlıklarını değiştirdi. Bu değişen tüketicilere ulaşmakta liste siteleri önemli bir köprü görevi üstleniyor.”

Bu yeni kullanıcıların sıkıcı ve klasik pazarlama uygulamalarından artık hoşlanmadığını belirten Kırtok, “Yeni nesil tüketici için yeni nesil reklam anlayışı getirilmesi gerektiği düşünüyoruz. Bu nedenle sitemizde banner tercih etmiyoruz. Onun yerine Spon-sorList ya da SponsorQuiz gibi formüllerle markaların hedef kitlelerine ve mesajlarına uygun içerikler üretiyoruz. Böylece markalar hedef kitleleriyle buluşurken, aynı zamanda keyifli ve eğlenceli bu içerik markanın okuyucu nezdindeki algısında da olumlu rol oynuyor” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu