Akıllı telefonlardan taksi çağırma uygulamaları
Durakta taksi yoksa telaşlanmayın. Akıllı telefonlardan taksi çağırma uygulamaları giderek yaygınlaşıyor. Tek tuşa basarak istediğiniz adrese taksi çağırabiliyorsunuz. Pazarda şimdilik iki oyuncu var ama kısa bir süre sonra sayıları artacak…
YAKLAŞIK L5 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’da yine yaklaşık 20 bin taksinin olduğu tahmin ediliyor. İstanbul yollarında taksi bulmak zor ve zor olduğu kadar endişe verici de. Bu endişelerin kişiden kişiye değişen muhtelif sebepleri var elbette. Örneğin, pek çok insan durak taksilerinin daha güvenli olduğunu düşünerek, kapılarında durak amblemi olan taksileri tercih ediyor. Peki, ıssız bir güzergahta ne durak var, ne de görünürde bir taksi. Bu durumda ne yapmalı? Mobil teknoloji dünyasının bu soruya çok işlevsel bir yanıtı var.
Şimdilerde yolcu arayan taksiciyle, taksi arayan yolcuyu gerçek zamanlı buluşturan mobil uygulamalar var ve bu uygulamalar güvenilir olma özellikleriyle öne çıkıyor. Bu uygulamayı kullananlar, taksi içinde kredi kartıyla ödeme yapabildiği gibi gidilecek yerin adresini mobil uygulama aracılığıyla girebiliyor, tahmini yolculuk ücretim görebiliyor, yolculuk sonunda şoförü puanlayabiliyor. Akıllı telefondan taksi çağırma uygulamaları giderek yaygınlaşırken, kısa zamanda pazarda yerli örneklerin sayısının artması bekleniyor.
ÇOK YENİ, ÇOK İŞLEVSEL
Taksi çağırma uygulamaları ilk olarak ABD ve Avrupa pazarında yaygınlaştı.
Uber, Hailo, Cali a Taxi, Easy Taxi, Taxi-Beat, GetTaxi bu pazarlarda en çok kullanılan taksi çağırma uygulamalarından bazıları. Türkiye’de ise şimdilik mobil uygulama olarak Bitaksi ile Uber faaliyette. îstanbul Büyükşehir Belediyesinin geliştirmiş olduğu 1STAKSI sistemi ise devreye girmek üzere.
Türkiye’deki taksi uygulamalarının hemen hepsinin kullanım yöntemi aynı ve oldukça basit. Bu uygulamaları akıllı telefonlarına indiren yolcular, tek bir tuşa basarak aplikasyon üzerinden taksi çağırabiliyor. Kullanıcıların konumunu alan bu uygulamalar, en yakın taksinin çağrılmasını sağlıyor. Kullanıcı araç çağırdığı anda araç ve sürücü bilgisini telefon ya da tablet bilgisayarlarının ekranında görebiliyor. Hatta seyahat sonrasında ödeyecekleri tutan bile hesaplamaları mümkün. Kullanıcı ödemeyi nakit, Turkcell mobil cüzdan ya da kredi kartıyla yapabiliyor. Akıllı telefonlarla taksi çağırma servisleri için yolcular herhangi bir ücret vermiyor. Yapılan yolculuklarda ücret tamamen taksi şoföründen alınıyor. Bu ücret de yapılan mesafeye göre değişiyor.
TAKSİCİLER GÖNÜLLÜ
Türkiye’den çıkan ilk taksi çağırma uygulaması “Cebindeki Taksi” sloganıyla çıkan BiTaksi. Tamamen yerli bir yazılım olan BiTaksi, İstanbul ve Ankara’da da faaliyet gösteriyor. İstanbul’da 10 bin, Ankara’da ise bin adet sisteme kayıtlı taksi şoförü bu uygulamayı kullanıyor. Peki taksiciler sisteme nasıl dahil ediliyor?
BiTaksi’nin kurucusu Nazım Salur, taksicilerle tamamen gönüllülük esasına dayalı çalıştıklarını anlatıyor. “Sürücüler sistemi diledikleri zaman açıp kullanabilme özgürlüğüne sahipler. Şoförler kaç kilometre alan içinde müşteri aradıklarını giriyorlar ve sistemi müsait konuma getiriyorlar” diyen Salur, hem taksicilere hem de kullanıcılara fayda sağladıklarını söylüyor. Salur, sürücülerin BiTaksi kullanarak aylık kazançlarını belirgin bir şekilde artırdıklarını iddia ediyor. Örneğin müşteri bulmasının zor olduğu bölgelere yolcu götüren bir taksici dönüşünde BiTaksi’den müşteri bulabiliyor. Uygulama sayesinde yolculuklar kayıt altında tutulduğu için herhangi bir şikayet veya araçta eşya Unutulması durumunda hızlıca çözüm üretilebiliyor.
Şimdiye dek 1 milyondan fazla indirilen BiTaksi uygulaması ile şu ana kadar yaklaşık 1 milyon 500 bin adet yolculuk gerçekleştirildi. Uygulamayı günde ortalama 6 bin kişi kullanıyor. İzmir’de de uygulamaya geçecek olan BiTaksi’nin arkasında 60 kişilik bir ekip var.
55 ÜLKEDE FAALİYETTE
İstanbul’da çok kullanılan taksi uygulamalarından biri de uberTAXI. ABD çıkışlı uygulama, dünyada 55 ülkede 280’de fazla şehirde yolcularla şoförleri bir araya getiren bir mobil uygulama. Uygulama aracılığıyla kullanıcılar bir aracı dakikalar içinde bulundukları noktaya çağırabiliyor. Yurtdışındaki örneklerine baktığr mızda taksiden standart sedan araca, limuzinden dört çekere, hatta helikoptere kadar seçenekler bulunuyor. Halihazırda İstanbul’da ticari taksi, XL olarak adlandırılan Mercedes-Benz Vito tipi VIP seçeneği ve Siyah olarak adlandırılan limuzin servisiyle hizmet veriyor. BİTaksi’de olduğu gibi, uberTAXI’de de şoförlerin güvenilir olup olmadığı kontrol ediliyor. Sisteme kaydolan tüm şoförlerin sabıka kaydı ve araçları kontrol ediliyor ve şoförler, platformda çalışmaya başlamadan önce bir eğitimden geçiriliyor.
‘‘Sadece sabıka kaydı temiz olan sürücüler ile işbirliği yapıyoruz. Bizim için en önemli kriter olan güvenlikten kesinlikle taviz vermiyoruz” diyen Uber Türkiye Genel Müdürü Hazım Bumin, aynı şekilde aracın da uberTAXI kalitesine uygun olmasının önemli olduğunu söylüyor.
KREDİ KARTI İLE ÖDEME
Mobil taksi uygulamalarında kullanıcılar gidilecek yerin adresini önceden girebiliyor, tahmini yolculuk ücretini görebiliyor, yolculuk sonunda şoförü puanlayabiliyor. Uygulama ile tek bir dokunuşla araç çağırıp yolculuk ücretini sisteme kayıtlı kredi kartıyla kolayca ödeyebiliyorsunuz. uberTA-Xl’de sadece kredi kartı ile ödeme yapılabiliyor. “Uygulamanın kullanımı için taksi şoförlerinden komisyon almıyoruz. Kullanıcılar ise standart taksimetre ücretleri üzerinden yolculuklarını gerçekleştiriyorlar” diyen Hazım Bumin, uberTAXI’nin hazirandan bu yana İstanbulluların ulaşım sorununa çözüm sunduğunu ve bu ağı daha da geliştireceklerini söylüyor.
BiTaksi ve uberTAXI mobil uygulama olarak öne çıkıyor ancak İstanbul Büyükşe-hir Belediyesi’nin İSPARK işbirliği ile gerçekleştirdiği ama henüz tamamlamadığı bir proje daha var. ISTAKSİ adı verilen bu proje kapsamında vatandaşların 134 no’lu taksi çağırma merkezini arayarak taksi çağırması sağlanıyor. Şimdilerde İstanbul’daki tüm taksilerin bu çağrı merkezi ile entegrasyonu yapılırken, bu doğrultuda İstanbul genelinde modern taksi durakları kurularak pilot çalışmalara da başlandı. Bu duraklar “134 no’lu Taksi Çağrı Merkezi” ile entegre edilerek yakın zamanda hizmet vermeye başlayacak. Çağrı merkezi mayıs ayında İstanbullulara hizmet vermeye başlayacak. Pilot olarak başlatılan uygulama şimdilik 10 taksi ile vatandaşlara hizmet veriyor. Aldığımız bilgilere göre, 40 noktada 500 kapasiteli taksi durakları ile verilen hizmet ağı iki yıl içinâe tamamlanarak 18 bin taksi sisteme dahil edilecek.
TAKSİLER TRAFİK YARATMAYACAK
Çağrı merkezi ile entegre edilen sistem sayesinde yolcular tek bir numarayı arayarak taksi çağırabilecek ve rezervasyon yapabilecek. Vatandaşlar 134 u aradıklarında istedikleri yere kısa zamanda taksi yönlendirilecek. Yolcuyu bırakan taksi en yakınındaki durağa sevk edilerek trafikte dolaşması önlenecek. İSTAKSİ projesinde şoförler taksileri parmak izi uygulamasıyla kullanabilecek. Sürücüler taksilerde sigortalı olarak çalışacak.
Hemen belirtelim yakın zamanda Taxi-Bul isimli yeni bir taksi çağırma uygulaması daha devreye girecek. Yerli bir uygulama olan TaxiBul’un diğer uygulamalar gibi çalışacağı tahmin ediliyor.
Engelliler de faydalanabiliyor
BİTaksi’de işitme engelli vatandaşlar için de bir güncelleme geliştirildi. Güncelleme ile BiTaksi uygulaması, işitme engeli bulunan yolcuların uygulama üzerinden taksi şoförüyle yazılı mesajlaşmasına olanak vererek, konum bilgileri ya da yol güzergahları gibi bilgileri paylaşmasını sağlıyor. Güncellemede ayrıca, yolcular ve şoförlerin hızlı mesajlaşabilmesi için hazır mesaj menüsü de bulunuyor. Ayrıca görme engelliler için de bir güncelleme hayata geçirildi. Görme engelliler de sistemi sese odaklı bir şekilde kullanabiliyorlar.
Yaptırımları var
BİTaksi’de karşılıklı imzalanan bir mutabakat söz konusu. Bu mutabakatta şoförler, müşterilere kibar davranma, trafik kurallarına uyma, müşteriye nereye gideceklerini sormama gibi konularda yazılı olarak taahütte bulunuyorlar. Uymayan sürücülere uyarı, üç gün ve yedi gün uzaklaştırma gibi yaptırımlar var. Olumsuz davranışlarına devam eden sürücüler ise sistem dışına alınıyor. Böylelikle sistemde mesleğinin gerekliliklerini yerine getiren şoförler kalıyor. Bu da hizmet kalitesini artırıyor. Bir nevi iç denetim uygulanıyor.