Mega Basım, üretiminin yarısını 24 ülkeye ihraç ediyor
24 yıllık geçmişe sahip olan Mega Basım, üretiminin yarısını 24 ülkeye ihraç ediyor. Son dört yıldır kreatif ürünleriyle öne çıkan şirket, devlet başkanlarından ünlü iş adamlarına kadar geniş bir kitleye hitap eden özel kitaplar üretiyor. Şirketin ikinci kuşak yöneticisi Mustafa Selim Kondu, “El işçiliği ağırlıklı ürettiğimiz kitapların fiyatları 10 bin dolara kadar çıkıyor”‘diyor.
Rekabetin artık ‘öldürücü bir silah’ haline dönüştüğü günümüzde ‘farklılaşma’ şirketlerin adeta tek can simidi. Faaliyet gösterdiği alanda farklılaşan şirketler başarıyı yakalıyor. Başarılı şirketlerin kimi hizmette kimi ise ürünlerinde farklılık yaratıyor.
Temelleri 1991 yılında Haşan Kondu tarafından atılan Mega Basım, üründe farklılaşmayı başarmış şirketlerden biri. Mega Basım, Türkiye’de 7 milyar dolarlık hacme sahip olan matbaa pazarında kreatif ürünlere yönelerek alanında farklılık yaratmasını bildi. Dört yıldır sanatsal yönü ağır basan projeler üzerine çalışan şirket, artık bu alandaki faaliyetlerini bir ay önce kurduğu ‘incesanatevi’ çatısı altında yürütüyor.
Klasik matbaa işlerinin yanı sıra ince işçilik gerektiren koleksiyon kitaplar üreten şirketin bu alandaki atılımında ise ikinci kuşak temsilcisi Mustafa Selim Kondu’nun payı büyük. Profesyonel iş hayatına nokta koyarak dört yıl önce aile şirketinde çalışmaya başlayan Mustafa Selim Kondu, “Sanat yönümüzü çok geliştirdik. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 100 devlet başkanına hediye ettiği ve yapımını yedi ayda tamamladığımız ‘Harameyn’ isimli kitaptan tutun da dünyaca ünlü National Geographic fotoğrafçısı Reza’nın fotoğraf kitabına kadar pek çok özel proje yaptık ve yapmaya devam ediyoruz” diye konuşuyor.
24 Dikeye ihracatı var
Şirketin hikayesi 1970’li yıllara dayanıyor.
0 dönem ABD’de yüksek lisans seviyesinde ilk matbaacılık deneyimlerini edinen Haşan Kondu, ilk matbaasını da bu ülkede kuruyor. Daha sonra Türkiye’ye dönüp bu alanda 20 yıla yakın profesyonel yöneticilik yapıyor. 1991 yılına gelindiğinde ise Mega Basım’ı kuruyor. Mega Basım, sadece baskı yapan bir tesis değil, basılı malzeme ile ilgili tüm uygulamaları yapabilen entegre bir yapılanma. Bugün İstanbul Haramidere’de 10 bin metrekare alan üzerinde faaliyet gösteriyor ve 200 kişiye istihdam sağlıyor. Son dört yılda her yıl yüzde 10 oranında büyüme kaydeden şirket 2015 sonunda SO milyon lira ciroya ulaşmayı planlıyor.
Şirketin kitap basımı konusundaki hizmetleri Türkiye ile sınırlı değil. Azerbaycan, Ingiltere, Gürcistan, Tacikistan ve Özbekistan’daki ofisleri aracılığıyla aldığı siparişleri Türkiye’de üretip ihraç ediyor. Mega Basım Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Selim Kondu, yılda 30 milyona yakın kitap bastıklarını belirtiyor. Kondu, “Kitap üretimimizin yüzde 50’sini ihraç ediyoruz. Aralarında Fransa, İsveç, Gürcistan, Ingiltere ve Kazakistan’ın da bulunduğu 24 ülkeye ihracatımız var. Hatta Reunion Adası gibi çok bilinmeyen coğrafyalara bile ihracat yapıyoruz. Üretimimiz okul kitapları ve kültürel kitaplar ağırlıklı. Kitapları 10 farklı dilde basıyoruz” diyor.
Özel kitap üretiyor
Mustafa Selim Kondu, Bllkent Üniversitesi iktisat Bölümü’nden mezun olduktan sonra Koç Grubu vö Metro Group’ta farklı pozisyonlarda 10 yıl çalıştı. Kondu, aile şirketinde çalışmak için son görev yaptığı Metro Group’un Düsseldorf operesyonundaki stratejik satın alma sorumluluğu pozisyonundan ayrıldı. Türkiye’ye dönerek aile şirketinde çalışmaya başlayan Kondu, “Asıl büyümeyi özel kitaplar, özel kutu tasarımları, tıpkı basım işleri gibi kreatif yönümüzü ön plana çıkarabileceğimiz alanlarda yapabileceğimizi gördüm.Dolayısıylada son dört yıldır bu alana ağırlık verdim. Bu alan için 1,5 milyon Euro’luk yatırım yaptık” diyor.
Şirketin aktif 500 müşterisi var. Dönem dönem siparişler alınıyor. Devlet başkanları düzeyinde özel kitaplar üretiliyor. Örneğin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in doğum günü için bir kitap hazırladı. Suna ve inan Kıraç Vakfı için Fransa Cumhurbaşkanına hediye edilmek üzere sikkelerle ilgili bir kitap yayınladı. İnsanların klişe hediyeleri tercih etmek istemediklerinden hareket eden şirket, kişiye özel kitap çalışmaları yapıyor. Mustafa Selim Kondu, “Arzuhan Doğan Yalçındağ, eşi İçin 10 adetlik bir kitap yaptırdı.
Ferit Şahenk ise çocuğunun yaptığı resimleri bize gönderdi, ketene birkaç adet basım yaptık. Aydın Doğan’ın doğum günü kitabını da biz yaptık” diyor.
Özel kağıt kullanıyor
incesanatevi’nden çıkan bu özel kitapların fiyatı, kullanılan malzeme, teknoloji ve işçiliğe göre değişmekle birlikte, bin dolardan başlayıp 10 bin dolara kadar çıkıyor.
Kitapların bu kadar yüksek fiyata satılmasının birkaç nedeni var. Öncelikle, incesanatevi’nin yaptıkları klasik bir matbaadan çıkan işler değil. Ürünlerin ortaya çıkması için kullanılan makineler de çok farklı. Şirkette küçük makinelerle birlikte el İşçiliğinin de öne çıktığı bir üretim söz konusu. Kullanılan malzemelerin de özel olmasına özen gösteriliyor. Mesela ağırlıklı olarak Fransa ve Almanya’dan olmak üzere Avrupa’dan özel boyalar getiriliyor. Bunlar arasında en çok kullanılanı altın boyalar oluşturuyor. Ayrıca Japonya’dan sanatsal eserlerde kullanılan ‘speciart’ adındaki özel kağıt ithal ediliyor. Bu kağıtların fotoğrafı çok güzel gösterdiğini, yüzeyindeki hafif dalgalanma nedeniyle kitaba duygu kattığını ve hafif olduğunu belirten Mustafa Selim Kondu, “Artık birçok boya ve kuşe kağıt her üründe kullanılıyor. Özel kitaplarda farklılık aranıyor. 0 nedenle biz özel boyalar ve kağıtlar kullanıyoruz. Yılda 200 tona yakın ‘speciart’ ithalatımız var” diye konuşuyor.
Tıpkıbasımda iddialı
incesanatevi’nin yürüttüğü faaliyetlerden biri de ‘tıpkıbasım’ işler. ‘Tıpkıbasım’, eski devirlerden kalan eserlerin birebir şekilde yayınlanması demek. Bu İş hem uzmanların üzerinde çalışmak istedikleri son derece kıymetli yazma eserlerin elden ele dolaşarak yıpranmalarını önlemek hem de yazı ve görüntü bakımından şık olan kitapların meraklılara kollekslyon objesi olarak sunulması maksadıyla yapılıyor.
İtalya ve Ispanya’nın tıpkıbasım üretiminin ağırlıklı yapıldığı ülkeler olduğunu ama Türkiye’nin iki katı fiyatlarla üretim yaptıklarını İfade eden. Kondu, şunları söylüyor: “Bu nedenle biz uluslararası tıpkıbasım pazarında daha etkin olmak istiyoruz. Şu anda Ingiltere ve Yunanistan’daki müzelerin tıpkıbasım İşleriyle ilgileniyoruz. Rusya’ya yönelik de proje aşamasında bir çalışmamız var. 2015’te Avrupa Birliği ülkelerindeki tıpkıbasım faaliyetlerimizi artırmayı hedefliyoruz.”
Kutu Tasarımı altın madalya aldı
24 kişilik bir satış kadrosunun bulunduğu İneesanatevi’nde üç kişilik bir AR-GE ekibi de var. AR-GE ekibi, malzeme, kutu tasarımı ve uygulaması gibi faaliyetler yürütüyor. Pakistan, Hindistan gibi ülkelerdeki elle yapılan kağıtlardan ABD’deki deri alımlarına kadar pek çok pazar araştırması da yapıyor. Ekibin geliştirdiği bir kutu tasanmı uluslararası arenada başarı kazandı. 2013 yılında patenti alman kutu tasanmı, ‘Printstars Gold’ yarışmasında altın madalya aldı.