Mars lojistik yeni satın alma arayışında
LOJİSTİK sektöründe artan rekabet koşullarında firmalar, sürekli pazar payını artırmaya çalışırken bir yandan da maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor. Bu nedenle müşterilerine gereken ürünleri gereken zamanda ve gereken şekilde ulaştırmayı hedefleyen lojistik firmaları, dünyada hızlı gelişen “intermodal taşımacılık” sistemine geçiş yapıyor. Yüklerin “üzerinde herhangi bir işlem yapmadan birden fazla noktaya birden fazla taşıma modeliyle taşınması” olarak tanımlanan intermodal taşımacılık, zamanında teslim, düşük maliyet avantajı yanında verimli ve çevre dostu yaklaşımı nedeniyle en çok tercih edilen taşımacılık şekli.
Müşterilerine alternatif bir taşıma modu oluşturmak amacıyla Trieste ile Bettembourg arasında römorklarla tren yolu taşımacılığını kapsayan bir intermodal hat hizmeti sunan Mars Logistics’in Genel Müdürü Ali Tulgar, “’Optimum süre, maksimum çevrecilik’ sloganı ile başlattığımız intermodal hizmetlerimiz sayesinde yılda en az 13 milyar gram karbondioksit salımmımn da önüne geçmiş oluyoruz. 2014’te haftada beş gün gidiş dönüşe çıkardığımız bu hat ile müşterilerimize doğayla dost bir yolculuk sunuyoruz” diyor.
“FİLO YATIRIMINA DEVAM”
İthalat-ihracat dengesizliğinin 2014 yılında olduğu gibi bu yıl da devam edeceğine dikkat çeken Tulgar, “Bu sebepten dolayı önlemlerini hala almamış birçok lojistik firmasının 2105’te de sıkıntılı bir yıl geçireceğini düşünüyoruz. Genel olarak piyasalara baktığımızda, Türk ihracatçılarınm gerek navlun, gerekse düşük hizmet kalitesi problemlerini yaşayacağını tahmin ediyoruz. Mars Logistics olarak, müşterilerimize öngördüğümüz dengesizliği ve doğurduğu sıkıntıları hissettirmeden geçirmek için yatırımlarımıza devam edeceğiz. 2014’te yaklaşık 14 milyon TL’lik bir filo yatırımı yaptık. 2015’te ihtiyaçlarımız doğrultusunda filo yatırımına devam edeceğiz. İntermodal hattımızın bir benzerini Avrupa’da başka bir lokasyonda daha hayata geçirmek istiyoruz. Bunun için 2014 boyunca yaptığımız araştırma ve fizibilite çalışmalarını bu yıl tamamlayacağız. Yine 2015’te Rusya hattmdaki etkinliğimizi karayolu ile direk seferler başlatarak artıracağız. Ortadoğu’daki karışıklığın bitmesi halinde bu bölgede çalışmalarımızı hızlandıracağız” diyor.
JAPON ORTAK SİNERJİSİ
Türkiye ekonomisinin gelişmesinde önemli bir rol oynayan lojistik sektörü, kurduğu global ortaklıklar ve satın almalarla kendi içinde yapılanıyor. Global pazarda daha fazla büyümeyi hedefleyen Mars Logistics, 2013’te Japon Hitachi firması ile ortaklık kurdu. Ortaklıktan doğan sinerjinin, 2014’te yurtiçi ve dışı pazarlarda büyümelerini sağladığına dikkat çeken Tulgar, bu sinerjinin Uzakdoğu ile olan lojistik trafiğini de sıklaştırdığını belirtti. Sektördeki satın almaları hizmet kalitesinin gelişimi açısından olumlu olarak değerlendiren Tulgar, “2015 planlarımız arasında yer alan inorganik büyüme için ise yurtiçi ve dışında şirket arayışımızı sürdüreceğiz” diyor.