Şirket Haberleri

Koç’tan nano yatırım

Koç Holding, nanoteknoloji ürünleri geliştirmek içüı Kuantag adlı bir şirket kurdu. Bu şirket, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile işbirliği yapıyor. Televizyon, cep telefonu ve bilgisayar gibi cihazlarda kullanılan kuantum teknolojismi otomotiv sektörüne uyarlamaya çalışan Kuantag, 2020’de 3,5 milyar dolara ulaşması beklenen bu pazardan önemli bir pay kapmayı hedefliyor.

koc nano yatirim

Koç Holding, özellikle Opet’te kullanmak istediği nanoteknoloji ürünlerini geliştirmek için Kuantag Nanoteknolojiler Geliştirme ve Üretim adlı bir şirket kurdu. Koç’un yatırım şirketi In-ventram bünyesinde bulunan Kuantag’ın, otomotiv sektörüne yönelik geliştireceği projeler için İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ile işbirliği protokolü imzalandı. Şu anda yurtdışından ithal edilen ve çok pahalı bir materyal olan kuantum ile ilgili tek çalışma İYTE’de gerçekleşiyor. Bu nedenle AR-GE çalışmalarını İzmir’e taşıyan ve orada bir ofis açan Kuantag, kuantum noktaların otomotiv sektöründe kullanımına olanak verecek ilk projeyi geliştirme iddiasında. Kuantag, araçlarda kullanılan her tür fonksiyonel sıvının dijital etiketlendirilmesiyle ilgili teknolojileri geliştirmeyi amaçlıyor.

PAZAR POTANSİYELİ BÜYÜK

Televizyon, cep telefonu ve bilgisayar gibi cihazlarda da kullanılan kuantum ile ilgili ürün sunan şu an Türkiye’de mevcut bir şirket yok. Sony, LG, Samsung gibi global şirketler bu konuda çalışıyor ve az sayıda da olsa pazara çıkmış ticari ürünler bulunuyor. Kuantum noktalar, LED ve OLED olarak bilinen ekran teknolojileriyle günlük hayata girmeye başladı ve şu anda Türkiye’de tamamı ithal ediliyor. Pazar araştırmalarına göre 2020’de 3,5 milyar dolarlık bir global kuantum nokta pazarı öngörülüyor. Türkiye’nin bu pazardan ne kadar pay alabileceği önümüzdeki yıllarda belli olacak. Yüzde 100 yerli sermaye şirketi olan Kuantag, bu yarışta öncüller arasında yer alıp büyük bir dilim kapmayı hedefliyor. Kuantag’ın global pazarlara ihracat yapmak gibi bir hedefi de var.

İYTE Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi ve Dekan Prof. Dr. Serdar Özçelik, Kuantag’ın kuanaım noktalarının kendi uygulama alanına özgün olarak geliştirilmesi amacıyla İYTE ile işbirliği başlattığını ifade ediyor. Özçelik, bu işbirliğini şöyle anlatıyor: “Şirket, Atmosfer Teknoloji Transferi Ofisi ile işbirliği yaparak, İYTE Teknoloji Geliştiıme Bölgesinde şube açtı ve çalışmalannı önemli bir aşamaya taşıdı. Kuantag, kendi uzman kadrolanyla birlikte yüksek katma değerli teknolojik ürün ve üretim teknolojilerini geliştirmeyi hedefleyen bu çalışmaların yakın zamanda başanyla sonuçlanmasıyla, ülkemizde çok önem verilen üniversite-sanayi işbirliğine de güzel bir örnek oluşturacak. En önemlisi de ilk defa bir Türk şirketi dünyada nanoteknoloji alanında söz sahibi olabilecek. İYTE, sahip olduğu akademik kadrosu ile teknolojiye yatırım yapmak isteyen şirketlere sunduğu olanaklarıyla, Türkiye’nin teknoloji üssü olmayı hedefliyor.”

KUANTUM TÜRKİYE İÇİN FIRSAT
Prof. Dr. Serdar Özçelik İYTE Fen Fakültesi Dekanı

“Kuantum noktalar özellikle, televizyon, bilgisayar ve cep telefonları gibi ekran teknolojilerinde kullanılmaya başladı. Bunun yanında, kuantum nokta temelli olarak geliştirilen sensörlerin ve tıbbi tanı kitlerinin yakın bir gelecekte gündelik yaşamımıza girmesi bekleniyor. Akıllı kentler, akıllı yollar ve kablosuz hasta takip sistemleri gibi yüksek teknoloji gerektiren sektörlerde kuantum noktalar kullanılmaya başlayacak. Yüksek katma değere sahip üretim ekonomisine geçmeye çalışan Türkiye için kuantum nokta üretimi önemli bir fırsat. Çok değerli bir ürün olan kuantum noktaların üretimi, oldukça kazançlı bir teknoloji alanı. Çünkü fiyatı miligram başına 10 dolar (piyasalardaki en düşük fiyat) olan ürünün maliyeti bunun çok altında. Yüksek teknolojiye dayanan tüm ürünler böyle. 100 dolara mal olan bir cep telefonuna bin dolar veriyoruz. Aradaki fark şirketin geliştirdiği know how’a gidiyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu