DNA analizlerinde yeni yöntem geliştirildi
Şimdiye kadar dünyanın çeşitli yerlerinde polisin suçluyu bu nedenle belirleyemediği olaylar oldu.
Standart DNA analizlerinde, DNA’nın özellikle yüksek çeşitlilik gösterdiği bazı bölgelerindeki baz dizilimleri karşılaştırılıyor. Ancak tek yumurta ikizlerinde bu strateji işe yaramıyor. Çünkü tek yumurta ikizlerinin DNA dizilimleri birbirinin neredeyse tamamen aynısı oluyor. Bu durumlarda ikizlerin tüm genom dizilimleri belirlenip mutasyon sonucu oluşabilecek küçük farklılıklara bakılıyor, ancak bu pahalı ve zaman alan bir yöntem.
İngiltere’deki Huddersfield Üniversitesi’nden Graham Williams ve ekibi, ikizlerin farklı yaşam tarzlarının sonucu olarak DNA’ları üzerinde oluşan değişiklikleri tespit edebildikleri yeni bir yöntem geliştirdi.
Bu tür değişikliklerden biri metil grubu denen bir kimyasal grubunun DNA üzerinde bir gene bağlanarak o genin anlatımını, yani o genin kodladığı proteinin üretimini değiştirmesi. Bu değişiklik çevresel etmenlere, yaşam tarzına ve hastalıklara bağlı olarak oluşabiliyor.
Williams’ın ekibi ikizlerin ağız içinden epitel doku örnekleri alarak DNA’larını ayrıştırdı. Daha sonra DNA örneklerini, DNA üzerinde metil grubunun bağlı olmadığı bölgelerdeki hidrojen bağı sayısını değiştiren bir kimyasal maddeye tabi tuttu. DNA’nın karşılıklı iki zinciri arasındaki hidrojen bağı sayısının değişmesinin, DNA’nın eridiği yani iki zincirinin birbirinden ayrıldığı sıcaklığı değiştirmesi bekleniyor.
Araştırmacılar DNA örneklerini ısıttığında ikiz kardeşlerin DNA’larının farklı sıcaklıklarda eridiğini gözlemledi. Böylece ikizlerin bu yolla genetik açıdan ayırt edilebildiği anlaşılmış oldu. Williams bu testin tüm genom dizi analizinden çok daha çabuk, sadece birkaç saat içinde yapılabildiğini söylüyor.