Haberler

Perakendeciler Rusya’da krizi fırsata çeviriyor

Perakende sektörü Türkiye’nin önemli ticari ortaklarından biri olan Rusya’daki ekonomik krizi fırsata çevirdi. Kiraların yan yanya düşmesini firsat bilen pek çok perakendeci 2015’te Rusya’da mağaza açmak için harekete geçti. Perakendede hiç mağazası olmayandan, yeni proje niyeti bulunmayana kadar geniş bir kesim Rusya’nın önemli kentlerinde peş peşe yatınma soyundu.

Rusya, ekonomisk küçülmeyle boğuşuyor. Geçen yıl gibi 2015’te de ekonomisinin küçülmeye devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Her kriz bir firsat mı? Rusya’daki Türk perakendeciler için öyle görünüyor.

rusya perakende

Türkiye’deki perakendeciler, geçtiğimiz yıl petrol varil fiyadarının gerilemesi ve rublenin dolar karşısında değer kaybetmesi nedeniyle sıkıntıya giren Rusya’da krizi fırsata çevirmeye çalışıyor. Kiraların neredeyse yan yanya düşmesini fırsat bilen pek çok perakendeci bölgede mağaza açmak için harekete geçti.

Rusya’da yaklaşık 706 satış noktası bulunan Türk hazır giyim markalan, son üç yıldır hızlı bir büyüme gösteriyor. Rublenin değer kaybetmesi nedeniyle alım gücünün bir miktar düşmesi ve dolardaki yükseliş nedeniyle kâr marjlarının gerilemesi bazı perakendecilerin işlerini olumsuz etkilese de, şirketler Rusya’ya yatınmdan vazgeçmiyor.

KİRALAR DÜŞTÜ

Bunun en önemli nedeni, krizin yarattığı fırsatlar. Rusya’nın en gözde lokasyonlannda kiralar önemli ölçüde düştü. Rusya’da metrekare başına 350-450 dolar arasında değişen kiralar yazdan bu yana yüzde 50’ye varan oranlarda geriledi. Perakende sektöründe pazardan tamamen çıkan markalar nedeniyle kapanan lokas-yonlarda kiralama imkanlan ortaya çıkarken, emlak değerlerinin düşüşünden ötürü gayrimenkulde satın alma firsatlan da oluştu. Ülkenin uzun vadeli geleceğine inanan markalar krizle birlikte oluşan bu fırsatı değerlendirmek için bölgede araştırmalarını sürdürüyor.

Rusya’da 50 mağazayla faaliyet gösteren Aydınlı Grup, bu ülkedeki krizi fırsata çeviren şirkeüerden biri. Aydınlı Genel Müdürü Levent Özkan, devalüasyon yaşanmasına rağmen ruble bazında satışlarda bir gerileme olmadığını, tam tersine yüzde 25-30 artış yaşandığını ifade ediyor. Özkan, halihazırda faaliyet gösterdikleri AVM’lerde kiralarda yüzde 40-50’ye yakın düşüşler olduğunu, yeni açılan AVM’lerde de çok uygun kiralama yaptıklannı belirtiyor. Levent Özkan, şunları söylüyor: “İthalatçı bir marka olduğumuz için belli bir kaybımız oldu ama satışlarımızda düşüş olmadı. Bu bize ciddi bir motivasyon verdi. Normalde bu yıl mağaza açmayı planlamıyorduk. Ancak yeni açılan AVM’lerdeki kiralama koşullan çok iyi olduğu için beş mağaza açmaya karar verdik. Bunlardan iki tanesi açıldı, ikisi ise inşaat halinde.”

EREN BÜYÜME PEŞİNDE

Rusya’ya kısa bir süre önce giriş yapan ve bu ülkede bir mağazası bulunan Lufian, koleksiyon ve fiyat politikası sayesinde ciddi bir satış kaybı yaşamadı. 2015’te üç mağaza açmayı hedeflediklerini söyleyen Lufian Uluslararası Perakende Satış Müdürü Nihat Onuk, oluşan cazip kiralama maliyetlerinin Türk firmalarına iyi noktalarda mağaza açabilme imkanı tanıdığını belirtiyor.

Rusya’da 77 mağaza ve 800 kişilik bir ekiple faaliyet gösteren Eren Perakende Grubu, 2015’te 12 yeni mağaza açmayı planlıyor. Daha önce bayi kanalıyla yer aldığı Rusya’da 2013 yılından bu yana kendisi büyüyen Eren Perakende, ülkede Sibirya’ya (Novossibirsk) kadar geniş bir alanda faaliyet gösteriyor. Halihazırda var olan AVM’lerde kur sa-bitlemeleri ile güncel kura göre indirimler gerçekleştiğini fakat sözleşme koşullannda herhangi bir değişim yaşanmadığını söyleyen Eren Perakende Grubu Başkanı Mehmet Eren, yeni açılan AVM’lerde ise yüzde 50’ye varan indirimler gerçekleştiğini vurguluyor.

LOKASYON KOVALIYOR

Rusya’da 22 mağazayla faaliyet gösteren Adil Işık, düşen kiralardan faydalanmak için giremediği lokas-yonlardaki fırsatlan kovalıyor. Pazarda kriz esnasında çekilen ya da küçülen markalann olduğunu belirten Adil Işık Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zehra Işık, “Her kriz zamanında mutlak olarak fırsatlar çıkacaktır. Bazı lokasyonlarda yer almak istiyoruz. Kriz nedeniyle daha önce yer bulamadığımız bu lokasyonlarda yer açılabileceğini düşünüyor ve planlarımızı da buna göre yapıyoruz” diye konuşuyor. Rusya’daki satışlarının beklediklerinin üzerinde olduğunu söyleyen Işık, geçen yıla göre yüzde 5 artış yaşandığını belirtiyor.

Rusya’da 11 mağazası bulunan Süvari de pazarda uzun vadeli düşünen ve krizleri fırsat olarak gören bir marka. Şirket, Rusya’da yılda ortalama 3-4 yeni mağaza açmayı planlıyor. Kriz kelimesinin bazı dillerde fırsat anlamına geldiğine dikkat çeken Süvari Genel Müdürü Fatih Coşkun, “Şu anda elbette pazarın çok büyük zorluklan var ama pozitif düşünerek ve hesaplar ince ince yapılarak olumlu sonuç almak mümkün” diyor. Rusya’da halihazırda Kazan, Şamara, Ufa ve St. Petersburg’ta mağazalan bulunan şirket, 1-2 yıl içinde Moskova’ya da girmeyi planlıyor.

BOYDAK’TAN 20 MAĞAZA

82 farklı şehirde 220’nin üzerinde noktada ürünleri satılan Boydak Mobilya, 2015’te 20 mağaza açmayı planlıyor. Boydak’ın pazardaki en büyük avantajı ülkede üretim tesislerinin bulunması. Yaşanan kriz ve devalüasyon sonrasında ithalat üzerine kurgulanmış iş sistemlerinin oldukça zorlandığını söyleyen Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bozdağ, “Birçok firma faaliyetini yavaşlatmak hatta tamamen durdurmak zorunda kaldı. Diğer taraftan üretimimizin Rusya’da olması bize daha rekabetçi olma avantajı oluşturuyor” diyor, ilk üç aylık dönemde geçen yıla göre satışlarda yüzde 8 düşüş olduğunu söyleyen Bozdağ, yılın ikinci yansında ise toparlanma bekliyor.

Kısa bir süre önce Rusya’da Spartak Moskova takımına sponsor olan Damat Tween markasının sahibi Or-ka Grup, ülkede büyük hedefleri olan şirketlerden biri. Şirket, 40 milyon taraftan olan takımın gücüyle Rusya pazarında marka gücünü artırmayı hedefliyor. Halihazırda Rusya’da 12 satış noktası bulunan Orka, yıl sonuna kadar üç yeni mağaza açmayı hedefliyor.

YENİ GİRENLER DE VAR

Colins ve Loft markalanyla Rusya’da 230’un üzerinde mağazası bulunan Eroğlu Holding, krizden olumsuz etkilense de bu ülkedeki fırsat-lan gözardı etmeyen markalardan biri. 2015’te temkinli büyüdüklerini söyleyen Erenoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, “Kriz pek çok fırsatı da beraberinde getirdi. Mağaza kiralan düştü, eskiden bulamadığımız yerlerde mağaza satın alıyoruz” diye konuşuyor.

Pazarda uzun yıllardır faaliyet gösteren firmaların yanı sıra krizi fırsat bilip yatırım yapan markalar da var. Bunlardan biri Defacto. Haziran ayında Moskova, Kazan ve Omsk’da açacaklan üç mağazayla Rusya’ya giriş yapmaya hazırlanan şirket, yıl sonuna kadar sekiz mağazaya ulaşmayı planlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu