Akınsoft Ticari ve Sektörel Program Geliştiriyor
AKINSOFT
Bilgisayar merakı robot icat ettirdi
Özgür Akın’ın bilgisayar merakı daha lise yıllarında başladı. Bilgisayar programcılığı bölümüne girdi. 1995 yılında mezun olunca Akınsoft’u kurarak iş hayatına atıldı. Şirketini kurduğu dönemden bu yana geçen sürede 100’e yakın ticari ve sektörel program geliştirdi. Bir taraftan da okul hayatını sürdürdü. Halen Selçuk Üniversitesi’nde robotik teknolojisi alanında doktora yapıyor.
Kendisini “teknoloji ve bilim aşığı” olarak nitelendiren Akm, 2009 yılında insan hayatım kolaylaştıracak yapay zekaya sahip robotlar konusunda Ar-Ge çalışmalarına başladı. Akm’m verdiği bilgiye göre, firma bugün itibariyle Almanya, KKTC, Belçika, Avusturya, Ukrayna, Sudan, Azerbaycan, Hollanda, Romanya, Kazakistan, İtalya, İngiltere, İrak, Kosova, Kuveyt, Türkmenistan, İran ve Nijerya olmak üzere 19 ülkeye ihracat yapıyor. Akın, yazılımın önemini anlatmak için “160 milyon dolara mal olan bir F-35 savaş uçağının 100 milyon dolarlık maliyetini tek bir CD’ye sığabilecek programlar oluşturuyor” diyor.
Akınsoft’un bugüne kadar geliştirdiği en önemli proje, “Akıncı” adlı insansı robotu. İlk robotun daha gelişmiş versiyonu olan Akmcı-2, Nisan 2013’te tanıtılmıştı. Akın’ın verdiği bilgiye göre, Akıncı türü robotlar, Türkiye’nin ticari anlamda ilk insansı robotu olmanın ötesinde, sorulan sorulara cevap verebiliyor, matematiksel işlemleri kolayca yapıyor, görüntü takibi yapıp komutları yerine getirebiliyor, insan kas sistemini ve hareketlerini birebir taklit edebiliyor. Kablosuz ağ aracılığıyla kontrol edilebilen robot 65 kilogram ağırlığında ve 160 santimetre boyunda. Gövde üzerinde 26, ellerde 20 eklem olmak üzere toplamda 46 eklemden oluşan robot insan vücuduna benzer bir yapıya sahip. Birçok sektörde kullanılması amaçlanan Akmcı-2’nin en erken 2015’te kullanılması hedefleniyor.