Yayınevi Olmadan Kendi Kitabımı Nasıl Yayınlarım?
Kendin yaz kendin yayınla
Uzun yıllar idefix.com, siberalem.com, itiraf.com gibi sitelerin yöneticiliğini yapan Mehmet İnhan, özyayıncılık işine girdi, inhan, Publitory isimli internet sitesi üzerinden bağımsız yazarların bir yayınevini kullanmadan kendi kitaplarını doğrudan yayınlamalarına imkan tanıyor.
Teknolojinin gelişimi pek çok sektörde ezber bozulmasına neden oldu. Bugün bir muhabir olmak için veya köşe yazısı yazmak için gazete veya dergide çalışmanız gerekmiyor. Açtığınız bir Twitter sayfasıyla muhabir veya bir blogla köşe yazarı olmanız mümkün. Hatta yeteneğiniz varsa internet dünyasında fenomen haline bile gelebilirsiniz. Özyayıncılık da işte bu sürecin yayıncılık sektörüne getirdiği yeni bir kavram. Bağımsız yazarların bir yayınevini kullanmadan kendi kitaplarını doğrudan yayınlamaları anlamına geliyor. Özyayıncılık pazarı da tıpkı normal yayıncılık gibi basılı ve elektronik olmak üzere iki farklı alanda son derece hızlı bir büyüme gösteriyor. Pazarın büyüme potansiyel ise yeni girişimlerin ortaya çıkmasına neden oluyor.
Elektronik ticaret dünyasının yakından tanıdığı bir isim olan Mehmet inhan da bu potansiyel kayıtsız kalamayarak yatırıma soyunan bir girişimci. 2008 – 2013 arası idefix.com, siberalem.com, itiraf.com gibi sitelerin işletmesini yürüten Türkiye’nin en eski internet firmalarından EBİ’yi yöneten, 2010 Nisan ayında da idefix.com bünyesinde ilk e-kitap dükkanını açarak Türkiye’deki dijital yayıncılık sürecini başlatan isimlerden biri İnhan.
Ocakta test yanına başladı
2013 yılında D&R’ın İdefix’i satın alması Mehmet İnhan için yeni bir dönemin başlangıcı oluyor. Sektörde uzun yıllardır edindiği deneyimi kullanarak kendi girişimini yapmaya karar veriyor. Böylece Publitory’nin temelleri atılıyor. Yıllar önce e-kitap platformu üzerinde ilk çalışmaya başladığı dönemde dijital ortamda öz-yayıncılık fikrinin oluşmaya başladığını söyleyen İnhan, “Hatta TÜBİTAK ve TTGV destekli e-kitap proje planında bu çalışma yer alıyordu. Ancak projenin bu bölümü dijital yayıncılığın henüz tam kabul görmediği hatta direnç gördüğü o erken aşamada hayata geçemedi” diyor. Böylece doğru zamanın geldiğini düşünerek Publitory’i kurmaya karar veriyor.
Yaklaşık bir yıl önce kurulan Publitory, 2015 Ocak ayında da beta (test) aşamasında kullanıma açıldı. Publitory, elinizdeki içeriği e-kitap formatına dönüştüren ücretsiz bir online araç. Kitabınızı burada baştan sonra yazabiliyor, Word dosyasını yükleyip anında dönüştürebiliyor veya elinizde yayına hazır bir e-kitap dosyası varsa doğrudan yükleyip hemen yayınlayabiliyorsunuz. Kendi kitabının fiyatını yazar belirliyor ve satış net gelirinin yüzde 85’i yazarın hesabına geçiyor. Yakında lokal ve uluslararası perakende kanallara dağıtıma da başlayacaklarını söyleyen inhan, “Bu durumda da yine yazarın eline net gelirin ortalama yüzde 60’ı geçiyor. Geleneksel yayıncılık sektörü standartlarında bu dağılım ilk başta çok aykırı gibi algılanıyor ama aradaki fark şu ki: Biz bir ‘yayınevi’ değiliz. Bir platformuz. Yayıncı yazarın kendisi ve birçok konuda kendi işini kendi görmek durumunda” diyor. Ancak Publitory zaman içerisinde bağımsız yazarın kitabını geliştirecek editoryal, tasarım, pazarlama gibi konularda da destek verecek.
50 kitap yüklendi
Henüz test aşamasında ve neredeyse hiç duyuru yapılmamasına rağmen Publitory’ye şu ana kadar 50 kadar kitap yüklendi. İnhan, 2015’in altyapı yatırımları oluşturma yılı olduğunu söylüyor. Sitenin hedefi bu yıl kitap adedi ve çeşitliliğini artırmak. Bu arada farklı okuma ve yazma deneyimlerini destekleyecek özellikle mobil uygulamalar üzerinde çalıştıklarını söyleyen İnhan, “Bu İşi uzun vadeli bir süreç olarak görüyoruz. Kitap tipik bir uzun-kuy-ruk işkolu. Yani envanter çeşitliliği ve birikimine çok bağımlı. Bu da zaman isteyen bir birikim. Ama bağımsız yazarlara kendi kitaplarını yayınlama fırsatı vermek çok güzel. Zaten bağımsız yazarlar da son derece motive ve mutlu bir topluluk. Bu da yapılan İşi bir o kadar güzelleştiren bir faktör” diye konuşuyor.
Son dönemde Türkiye’de e-kitap pazarı hareketlenmeye başlaması da pazarın büyümesine ilişkin öngörüleri destekliyor. Geçtiğimiz yıl Babil.com Calibro cihazını piyasaya sürerek cihaz alanında çok önemli bir yenilik yaptı. Kısa zaman içerisinde uluslararası oyuncuların da e-kitap pazarına giriş yapması bekleniyor. Brezilya’da yaşandığı gibi bir büyük oyuncunun adım atmasının diğer büyük oyuncuları da Türkiye’ye çekeceğini söyleyen İnhan, perakende kanallarda bu yönde bir hareketlenmenin bağımsız yazarların önünü açacağını düşünüyor. Türkiye’de özyayıncılık henüz çok küçük bir pazar. Önümüzdeki beş yılda e-kitap penetrasyonunun yüzde 10’a ulaşmasını beklediklerini söyleyen İnhan, “Özyayıncılık penet-rasyonunun da baskı ve e-kitap toplamı olarak yaklaşık yıllık 10 milyon adet ile toplam hacmin yüzde 7’sine ulaşacağını tahmin ediyorum. Pazarın gelişme potansiyeli dikkate alındığında bunun makul bir projeksiyon olduğunu düşünüyorum” diyor.
Dünyada 460 bin kitap basıldı
Özyaymcılığm büyüme ivmesi 2007 yılında başladı ve bugün hızlı bir büyüme sürecinde. Yayınlanan kitap adedi yılda 460 bin başlığa ulaşmış durumda. Bunların yüzde 40’mı e-kitap yüzde 60’mi ise baskı kitap oluşturuyor. Özyaymlar, Amazon’da satılan e-kitapların yüzde 30’unu geçiyor. Toplam e-kitap pazarı içinde özyaymcılığın payı yüzde 20’yi yani 800 milyon dolan buluyor.
Dizgi işlerini siteye yaptırın
Kitabınız hazır ancak e-kitap oluşturmayla ilgili teknik; detaylarla uğraşmak istemiyorsanız sitede buna ilişkin bir çözüm de var. Sitede ‘Vaktim yok siz yapın! ’ başlıklı alana giriş yaparak kitabınızın dönüştürme işlemini belli bir ücret karşılığında yaptırabiliyorsunuz. Fiyatlandırma kitabınızdaki kelime sayısına göre oluşturuluyor. Ödemeniz akabinde üç iş günü içerisinde tamamlanarak yayma hazır hale getiriliyor. Dönüştürme işlemlerine metindeki imla hatalarının düzeltilmesi ve kapak tasarımı dalıil edilmiyor.