Özel Güvenlikçi Sektöründe Artış Var
Kamusal alanlarda güvenlik zafiyetlerinin konuşulduğu şu günlerde özel güvenlik sektöründe istihdam artışı yaşanıyor. Özel güvenlikçi olarak iş arayanların ve istihdam etmek isteyen şirketlerin sayısında artış yaşanıyor…
SON günlerde özel güvenlik şirketlerinin istihdamı ve geleceği tartışılırken özel sektörde ise adeta istihdam patlama yaşanıyor.
Özel güvenlik hizmetlerine ilişkin son araştırma da bu duruma işaret ediliyor. Araştırma, yayınlanan iş ilanları ve başvurularda geçtiğimiz yıla nazaran ciddi patlama yaşandığını gösteriyor. Yılın ilk üç aylık verilerine göre, ilan sayılarındaki artış bir önceki yıla oranla yüzde 33’e ulaşırken, başvurulardaki artış yüzde 60’ı aştı. İstihdamdaki artış ise, yılın ilk üç ayında bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 153’ü buldu.
Özel güvenlik sektöründe sirkülasyon oranı çok yüksek. Standartların çok da tatmin edici düzeyde olmadığı sektörde, gençler özel güvenliği askere gitmeden önce geçici bir iş olarak görüyor. Ya da emekli olduktan sonra ek bir iş olarak düşünülüyor. Ancak şu da bir gerçek ki, özel güvenlik görevlilerine pek çok sektörde her zaman ihtiyaç duyuluyor.
15 BİN EK İSTİHDAM
GÜSOD Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği Başkam Murat Kösere isoğlu’ndan aldığımız bilgilere göre, yaklaşık bin 300 özel güvenlik hizmetleri firmasının yer aldığı sektör, 6.5 milyar TL’lik iş hacmine sahip. Şu anda 275 bin kişinin istihdam edildiği sektörün 2015 sonu itibariyle 15 bin ek istihdamla aktif çalışan sayısının 290 bini bulması öngörülmekte.
“Bu büyüme hızıyla yakında güvenlik görevlisi istihdamı açısından Avrupa lideri oluruz. Bizim önümüzde sadece İngiltere var” diyen Kösereisoğlu, mesleğin geçici bir iş olarak görünmesinden de rahatsız. Hala arzu edilen meslek algısının oluşmadığını söyleyen Kösereisoğlu şöyle devam ediyor: “Bazı çalışanlar tarafından geçici meslek olarak görülüyor. Halbuki yükselmeye ve gelişmeye çok açık bir alan, çünkü sektörün mutfaktan gelen yöneticilere ihtiyacı var. Kendini geliştiren, bu işi meslek olarak seçenlerin başarılı bir kariyer çizgisi olacağına inanıyorum. ”
SİRKÜLASYON YÜKSEK
Daha önce de bahsettiğimiz gibi sektörde sirkülasyon oranının yüksek olması bu artışın önemli sebeplerinden. Alo Güvenlik Yöneticisi Halil İbrahim Çetinöz sirkülasyonun sebeplerine şöyle dikkat çekiyor: “Özel güvenlik görevlileri genelde maaşlarım az bulmalarından sıklıkla iş değiştiriyor ya da proje seçimleri nedeniyle yeni fırsatlara karşı daha seçici davranıyorlar.” Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz ise, özellikle yaygınlaşan AVM’lerin buna etki ettiğini söylüyor ve Kariyer.net’in alt markası Tumislerbura-da.com verilerine dayanarak şu yorumu yapıyor: “Son bir yılda yayınlanan ilanları incelediğimizde güvenlik görevlisi arayışında yüzde 130’luk bir artış karşımıza çıkıyor. Özellikle alışveriş merkezleri ve büyük iş merkezlerinin yaygınlaşması ihtiyacı arttırdı.”
EN ÇOK TURİZMDE ARANIYOR
Yılın ilk üç ayında Eleman.net’te güvenlik sektörüne yönelik yayınlanan iş ilanlarına 151 bin 8 başvuru yapıldı. Geçtiğimiz yılın ilk üç ayında ise güvenlik sektöründeki iş ilanlarına 93 bin 879 başvuru yapılmıştı. Peki daha çok hangi sektörler güvenlik elemanı arıyor? Tumislerburada.com verilerine göre, güvenlik görevlisi ilanı yayınlanan sektörler içinde en çok ilan sırasıyla yüzde 12 ile turizm, yüzde 9 ile hizmet, yüzde 9 ile yapı ve yüzde 6 ile sağlık sektörlerinden geliyor.
Araştırma verilerine göre, güvenlik sektöründe iş tecrübesi bulunan adayların içinde lise mezunu olanların oranı yüzde 60 iken bu oran lisans seviyesinde yüzde 15’e çıkıyor.
Güvenlik sektörünün yarattığı iş gücü ile istihdamdan ciddi bir pay aldığını belirten Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulunuyor: “Çalışanların yaş durumuna baktığımızda yüzde 33.89’unun 26 ile 33, yüzde 24.68’inin ise 31 ile 35 yaş arası kesimden oluştuğunu görüyoruz. Yaklaşık yüzde 90’ı ise lise ve üstü eğitim almış kesimi oluşturuyor, tş arayanların yüzde 80’i erkek.
MAAŞ 1.300-1.600 TL ARASI
Özel güvenlik sertifikası alanların sayısının 1 milyonu aştığı, bunların 280 bininin aktif olarak çalıştığı ifade ediliyor. Uzmanlardan aldığımız bilgilere göre, özel güvenlikçi yetiştiren kurslara ilgi yoğun. Halil İbrahim Çetinöz’e göre, 18 yaşını doldurmuş en az ilköğretim (ortaokul) mezunu olan herkes güvenlik eğitimi alabilir. Eğitimler yaklaşık 120 saat yani 17 gün sürüyor. Eğitimler, kişi koruma, güvenlik tedbirleri, genel kolluk, uyuşturucu arama, kalabalık yönetimi, etkili iletişim, ilkyardım, hukuk, güvenlik sistemleri ve cihazları gibi dersleri içeriyor. Adayların ilgili eğitimin ardından Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açtığı sınavlara girmesi gerekiyor ve sınavdan başarılı olanlar özel güvenlikçi sertifikası alıyor. Sonrasında ise özel güvenlik şube müdürlüğüne başvuru yaparak güvenlik kimlik kartı çıkartmaları gerekiyor. Kartını alan işe başlayabiliyor. Kanunların öngördüğü eğitimleri alan adaylar; alışveriş merkezleri, eğlence ve büyük iş merkezlerinde; özel kurum ve kuruluşlarda silahlı ve silahsız güvenlik görevlisi olarak çalışabiliyor.
“Özel güvenlik kimlik kartını alan kursiyerlerimize işe yerleştirme konusunda yardımcı oluyoruz” diyen Çetinöz, bu alanda ortalama maaşların 1.300-1.600 TL arası değiştiğini belirtiyor.
ŞİRKET SAYISI ARTIYOR
Eleman.net verilerine göre, güvenlik sektörünü temsil eden güvenlik firmaları yüzde 45’lik bir oranla en çok İstanbul’da yer alıyor. Ardından, yüzde 15.20 ile Ankara, yüzde 7.89 ile İzmir, yüzde 4.29 ile Antalya geliyor. Yine verilere göre, bir önceki yıla göre güvenlik sektöründe faaliyet gösteren firma sayısında yüzde 13’e varan artış var.
Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kâmil Özörnek Yenibireleman.com verilerine dayanarak, güvenlik görevlisinin en çok aranan elemanlar listesinde ilk 10 sırada yer aldığını ve özellikle hizmet sektörünün işe alım açısından çok hareketli olduğunu söylüyor.
Yenibireleman.com’da son üç ayda bu pozisyonda verilen ilanlar yaklaşık yüzde 20 oranında artarken, ilan veren güvenlik şirketlerinin oranının da aynı şekilde arttığı gözleniyor.
“Sektördeki hareketlilik ve artan ihtiyaç nedeniyle güvenlik şirketlerinin sayısının artması, bu pozisyondaki ilanların artmasını sağlıyor” diyen Özörnek, birçok alanda bu kişilere ihtiyaç olduğunu vurguluyor.
Murat KÖSEREİSOĞLU
Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği Başkanı
Güvenlik kavramına verilen önem arttı
Ülkemizde özel güvenlik sektörünün büyümesinde kurumsallaşmanın etkisi büyük. Şirketler, daha önce kendi içlerinde istihdam ettikleri güvenlik görevlilerini artık kurumsal güvenlik firmalarına devretmeye başladılar, ihtiyacın artmasından ziyade güvenlik kavramına verilen önem artmaya başladı. Güvende olmak hırsızlık, sabotaj gibi olayların yaşanmasının önüne geçmekle sınırlı değil. Güvende olmak aslında sizi, sizin dışınızda düşünen, üretimin, faaliyetin sürekliliğine destek olan, İşyerinizin, çalışanlarınızın, sizin başınıza bir şey gelmemesi için uğraşan, .gerekli önemleri alan, risk analizleriyle olası aksilikleri tespit etmek ve bu riskleri minimuma indirmek için gerekli bir dizi önlemi alan sistem diye düşünüyorum.
Aytaç ÖZÇİÇEK
AVM Partners AVM Yönetim Direktörü
“AVM’lerde ihtiyaç hep var”
Türkiye’de yaklaşık 350 alışveriş merkezi bulunuyor. Bunların her birinde ölçeğe göre 10 ile 150 arası güvenlik elemanı istihdam ediliyor. Bu alanda sirkülasyon fazla olduğundan AVM’lerde sık sık bu pozisyonlar için arayış oluyor. AVM’lerin en önemli çalışanları arasında güvenlikçiler var diyebiliriz. Ziyaretçiler buralarda kendilerini güvenli hissetmek istiyorlar. Bu nedenle bu çalışanların görünür olmaları önem taşıyor. Firma olarak 17 AVM’nln yönetimini gerçekleştiriyoruz. Güvenlik ve temizlik
gibi hizmetleri outsource ediyoruz. Pek çok AVM de profesyonel güvenlik şirketleriyle çalışmayı tercih ediyor.