En Uzun Mesafe Göç Eden Hayvan Hangisidir?
Göç denildiğinde aklımıza genellikle kuşların belli mevsimlerde iklim koşullarının uygun olduğu bölgelere toplu olarak hareketleri gelir. Aslında birçok hayvan türü (örneğin bazı balıklar, sürüngenler, böcekler, memeliler) göç eder.
Kıyı çamurçulluğu bilimsel ismiyle Limosa lapponica göç sırasında durmaksızın en uzun süre uçan kuş türü. Bu kuşlar Alaska’dan Yeni Zelanda’ya göçleri sırasında yaklaşık 12 bin kilometre mesafeyi dokuz gün boyunca durmaksızın uçarak kat edebiliyor.
Kral kelebeği (Danaus plexippus) ise en uzun mesafe göç eden böcek türü olarak kabul ediliyor. Her yaz mevsiminin sonunda 100 milyondan fazla kral kelebeği Kuzey Amerika’dan Meksika’ya yaklaşık 4750 kilometre göç eder.
Aslında tek bir kral kelebeğinin ömrü bu yolculuğu tamamlamaya yetmez. Ancak göç sırasında dişi kral kelebeklerinin bıraktığı yumurtalardan çıkan bireyler yolculuğu tamamlar.
En uzun mesafe göç eden memeli türü ise gri balinalar. Biology Letters dergisinde yayımlanan araştırmada bilim insanları Büyük Okyanus’un kuzeyinde yaşayan gri balinaların, başlıca beslenme alanları olan Rusya’nın Sakhalin adası ile Meksika kıyıları arasındaki yolculukları sırasında yaklaşık 22.500 kilometre kat ettiğini belirledi.
Bu, bilinen en uzun memeli göçü. Dünyanın en uzun mesafe göç eden hayvan türü ise kuzey sumrusu (Sterna paradisaea). Bu küçük kuşlar her yıl Grönland ile Antarktika arasındaki uzun bir rotayı takip ederek göç ediyor. Çok küçük ve hafif izleme cihazları kullanılarak yapılan araştırmalar bazı kuzey sumrusu türlerinin yılda 80 bin kilometreden uzun mesafe uçtuklarını gösteriyor. Bu, ortalama 30 yıl yaşayan bu kuş türlerinin ömürleri boyunca Dünya ile Ay arasındaki uzaklığın yaklaşık 6 katı yani 2,4 milyon kilometre göç ettiği anlamına geliyor.