Konut Projelerinde Havuz’un Yerini Göletler Alıyor
Bahçelerde bulunan yüzme havuzları yerini göletlere bırakıyor. İçinde doğal yaşam ortamının yaratıldığı göletler, kendi kendini temizleme özelliğine sahip. Gölet teknolojisi ile biyolojik yüzme havuzu yapmak da mümkün…
BELKİ dikkatinizi çekmiştir, büyük sitelerin bahçelerindeki gölet sayısı giderek artıyor. Gerek tekil konut projelerinde gerekse büyük ölçekli projelerde süs veya yüzme havuzlarının yerini birçok projede göletler alıyor. Ticari gayrimenkul projelerinde de göletlere talep artıyor.
Ancak bu trendin sürükleyicisi asıl olarak tekil konut projeleri. Özellikle villa sahipleri bahçelerinde biyolojik göletleri tercih ediyor. Bu hem bahçede doğayla iç içe bir görüntü sağlarken, yüzmeye de olanak sağlıyor. Burada önemli olan nokta, yapılan göletlerin “biyolojik göletler” olması.
Biyolojik göletleri, kimyasal bir temizlik yapmaya gerek kalmadan, suyun bitkiler ve ortamdaki bakteriler yoluyla temizlenmesi ile ortaya çıkan ekolojik oluşumlar olarak tanımlamak mümkün. Bu özellikleri nedeniyle göletin havuza göre pek çok avantajı bulunuyor. Öncelikle biyolojik göletler hiçbir kimyasal maddeye gerek duymadan kendi kendini temizleyebiliyor. Biyolojik göleti oluştururken amaç, çoğunlukla doğadaki dengeyi bozmadan sudaki yosun konsantrasyonunu mikro organizmalar yolu ile azaltmak ve fosforu su içinde dengelemek olarak özetleniyor. Hal böyle olunca, bu işte uzmanlaşmış firmalar öne çıkıyor. Bu konuda hizmet veren firmalarla konuştuk…
40-50 METREKARESİ 35-45 BİN TL
2007’den bu yana hizmet veren BD Dizayn, teraslarda minik bahçeler, beton duvarların üzerine yaşayan dikey bahçeler, ortak yaşam alanları için mekanlar tasarlarken, son iki yıldır ağırlıklı olarak gölet projeleri gerçekleştiriyor.
Ömer Sümer, Çekmeköy ve Zekeriyaköy bölgelerinde bulunan villalardan biyolojik gölet konusunda çok talep aldıklarını anlatıyor. Bu tür villalara ortalama 40-50 metrekare büyüklüğünde ve 60 cm derinliğinde göletler yaptıklarını belirten Sümer, bu tür bir göletin maliyetinin ölçeğe ve beklentiye göre değişmekle beraber ortalama 30-45 bin TL civarında olduğunu söylüyor.
İyi bir bahçe analizinin ardından projelere karar verildiğinin altını çizen Sümer, “Uyguladığımız bu alanların devamlılığını ve her mevsim yaşanılır kılınmasını peyzaj mimarlarımız ve tecrübeli bahçıvanlardan oluşan bakım ekibimiz tarafından sağlıyoruz” diyor. Bahçenin biyolojik bir ortama uygunluğunun ise güneşlenme süresiyle doğrudan ilgili olduğunu ekliyor.
HAVUZA ALTERNATİF
Bireysel kullanıcılara sundukları hizmetlerin yanı sıra Sinpaş projeleri için dev biyolojik gölet pro-jeleri gerçekleştiren Cem Botanik, 2008″den bu yana sektörde faali-yet gösteriyor. Şirketin kurucusu Cem Şirin, ‘bio-su’ başlığının altında üç cem? ana kategoride hizmet verdiklerini anlatıyor ve bunları süs göletleri, biyolojik yüzme göletleri ve biyolojik yüzme havuzu olarak sıralıyor. Bugüne kadar Sinpaş Lagün’ler, Liva, Kelebek Premi-um, Akasya gibi projelerde biyolojik gölet kurduklarını anlatan Şirin, “Türkiye’de son yıllarda göletlere inanılmaz bir talep artışı var” diyor. Bu konuda hizmet veren dünyanın önde gelen şirketlerinim den olan AvusturyalI Biotop’un Türkiye iş ortağı olduklarım dile getiren Şirin, Türkiye’de Biotop’un Avrupa’da gerçekleş-tirdiği projelerden daha hacimli projelere imza attıklarını söylüyor. Şirin, “Avrupa’da daha küçük metrekareli projeler tercih edilirken, Türkiye’de büyük projeler yapıyoruz. Mesela Sinpaş’m Lagün projesi 40 bin metrekare” diyor.
Son yıllarda belediyelerin de bu yönde taleplerinin arttığına dikkat çeken Şirin şu örneği veriyor: “Gaziantep’te belediye projeleri yapıyoruz. Bu konuda Şehitka-mil Belediyesi çok öncü. Bugüne kadar Şehitkamil Belediyesi’ne 15 bin metrekarelik gölet yaptık.” Cem Botanik’in bazı projelerinin dünya botanik ve mimarlık organizasyonlarından pek çok ödül aldığım anlatan Şirin, bu trendle ilgili ise şunları söylüyor: “Özellikle dekoratif göletler çok tercih ediliyor. İnsanlar suyun keyfini çıkarmak istiyorlar. Ama önümüzdeki dönem yüzülebilir göletlere olan ilginin artacağını düşünüyorum. Yani havuzun ikamesi biyolojik yüzme havuzları olacak.”
“YÜZME AMAÇLI DA KULLANILABİLİR’
14 yıldır peyzaj ve gölet mimarisi alanında hizmet veren Metin Mut, bir buçuk sene önce kendi şirketi olan Senkron Havuz’u kurdu. Şirket bugün biyolojik göletler de dahil her çeşit havuz projesi konusunda hizmet veriyor. Büyük şehirlerde müstakil ve bahçeli evlerin sayısı artıkça, göletlere olan ilgi ve talebin de artığım söyleyen Mut, ağırlıklı olarak bireysel müşterilere hizmet verdiklerini ancak son yıllarda ticari projelerde de biyolojik göletlerin sıklıkla tercih edilmeye başlandığını söylüyor. Mut, “Mesela yakın zamanda bir otelin havuzunu yıkıp yerine balıkların ve bitkilerin olduğu biyolojik gölet yaptık” diyor.
Bir su ürünleri mühendisiyle gölet içinde yaşam ortamı da kurduklarım söyleyen Mut, şöyle devam ediyor: “Göleti hemen her yere uygulayabiliriz. Tek önemli olan uygulayacağımız alanın gölgelenme ve güneşlenme durumu. Öte yandan, çok kayalık olmamasında fayda var. Orta boy bir göletin teslimi 1 haftada gerçekleşebiliyor. Ancak göletin yaşam ve ekolojik dengesinin oluşması iki yılı bulabiliyor.” Küçük bir göletin sadece temel ekipmanlarının yaklaşık 5 bin euro tuttuğunu söyleyen Metin Mut, üstüne işçilik, bitki ve balık maliyetleri eklendiğini belirtiyor. Mut göletlerin çok derin olmaması gerektiğini anlatıyor: “Bu çocukların güvenliği için de önemli. Göletler balık olacaksa en derin 1 metre olmalı, kenarlara doğru 30 santimetreye kadar düşüyor. Bu göletler yüzme havuzu olarak da kullanılabiliyor. Ama en başta buna karar vermek lazım. Yüzme amaçlı olarak da kullanılacaksa, buna göre bir sitem kurulması gerekiyor.”
“ÖLÇEKLER BÜYÜYOR”
İşe peyzaj mimarlığıyla başlayan Ena Peyzaj, gelen talepler doğrultusunda gölet projeleri de gerçekleştirmeye başlamış. Ertuğrul Nacak ve Habibe Demirgöz Na-cak*ln kurucusu olduğu şirket, iç ya da dış mekan beton süs havuzları, heykel havuzları, bitki havuzları, balık havuzları gibi pek çok farklı alanda proje geliştiriyor. Aynı zamanda peyzaj mimarı olan Habibe Demirgöz Nacak, bu alanda en çok talebin biyolojik göletlere olduğunu Hab’b söylüyor. Talebin artmasının yanı sıra ölçeklerin de gözle görülür şekilde arttığını anlatan Nacak, “Özellikle bireysel kullanıcılar bahçelerine artık standart yüzme havuzlarının yerine, yüzülebilir biyolojik göletler ya da dekoratif göletleri tercih ediyor” diyor.