Hava Kirliliği Beyne Zarar Veriyor
60 yaş üzeri 900’den fazla katılımcı üzerinde yapılan araştırma kapsamında katılımcıların anayollardan ne kadar uzakta yaşadığı tespit edildi. Ardından manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yoluyla beyin taramaları yapıldı. Taramalarda ortaya çıkan bilgiler, uydulardan elde edilen hava kirliliği verileriyle karşılaştırıldı. Buna göre, uzun süre hava kirliliğine maruz kalan insanlarda beyin yapısının zarar gördüğü ve bilişsel işlevlerin zayıfladığı tespit edildi.
Hava kirliliğine neden olan parçacıklar çok çeşitli kaynaklardan ortaya çıkabiliyor. Elektrik santralleri, fabrikalar ve otomobiller bu kaynakların başında geliyor. Bu nedenle hava kirliliği sorunu özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar için daha büyük önem taşıyor.
Hava kirliliğinin beyne ne şekilde zarar verdiği konusunda kesin bir bilgi olmamakla birlikte uzmanlar parçacıkları soluduğumuzda parçacıkların akciğerlerimizde yangıya neden olabileceğini, oluşan yangının daha sonra akciğerlerden beynimize yayılabileceğini tahmin ediyor. Uzmanlar hava kirliliğinin beyinde yarattığı hasarın, yaklaşık 1 yıl yaşlanma sonucunda beyinde oluşan zarara eşdeğer olduğunu öne sürüyor.