En Uzak Gökada
Yale Üniversitesi ve Santa Cruz’daki Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışan bir grup gökbilimcinin yaptığı çalışmalar sonucunda bilinen en uzak gökada keşfedildi. EGS-zs8-1 adı verilen gökadanın evrenin ilk zamanlarındaki en kütleli ve en parlak gökcisimlerinden biri olduğu belirtiliyor.
Dr. P. Oesch ve arkadaşlarının yaptığı araştırmanın sonuçları Astrophysical Journal Letters’da yayımlandı.
Işık uzayda sonlu bir hızla yayıldığı için Hubble ve Spitzer teleskopları ile elde edilen görüntülerde EGS-zs8-1’in aslında 13 milyar yıl önceki (Büyük Patlama’dan sadece 670 milyon yıl sonraki) hali görülüyor. Ölçümler, EGS-zs8-1’in o zamanki kütlesinin Samanyolu’nun bugünkü kütlesinin yaklaşık %15’i kadar olduğunu ve çok sayıda yeni yıldızın doğmakta olduğunu gösteriyor.
EGS-zs8-1 ve diğer uzak gökadalar hakkında yapılan çalışmalar, gökadaların nasıl oluştuğu ve nasıl evrim geçirdiği hakkında çok önemli bilgiler veriyor.
Şu an kurulum aşamasında olan James Webb Uzay Teleskobu’nun 2018 yılında hizmet vermeye başlamasından sonra yapılacak gözlemler sayesinde ilk gökadaların oluşum sürecinin daha iyi anlaşılacağı düşünülüyor.