Sualtında Yaşayan Bitkiler Nasıl Fotosentez Yapabiliyor?
Sualtında yaşan bitkiler ve bazı canlı türleri, örneğin algler fotosentez yaparak suyu ve karbondioksiti güneş ışığı yardımıyla besin maddelerine ve oksijene dönüştürür. Ancak suyun altında gerçekleşen fotosentez sürecini sınırlandıran iki etken vardır.
Gazların sudaki yayılma hızı hava ile karşılaştırıldığında çok düşüktür. Bu durum bitkilerin yapraklarının yüzeyine yakın kısmında, çözünmüş haldeki gaz miktarının suyun diğer kısımlarındaki gaz miktarından farklı olduğu bir tabaka oluşmasına neden olur. Bu, fotosentez sürecinde kullanılan gazların yapraklar tarafından alınmasını, oluşan gazların ise yaprakların yüzeyinden uzaklaşmasını zorlaştırır. Sualtında fotosentez hızını yavaşlatan ikinci etken suyun altına ulaşan güneş ışığı miktarının sınırlı olmasıdır.
Suyun yüzeyine çarpan güneş ışınlarının bir kısmı yüzeyden yansırken bir kısmı kırılarak suyun içinde ilerler.
Güneş ışınları suyun içinde hareket ederken su molekülleri tarafından soğurulur.
Su molekülleri kırmızı dalga boyundaki ışınları daha güçlü bir şekilde soğurur. Dalga boyu daha kısa olan ışınlar ise daha derinlere ilerleyebilir.
Ancak belli bir mesafeden sonra -yaklaşık 100 metre-suyun altındaki ışık miktarı fotosentez sürecinin gerçekleşebilmesi için yeterli değildir.
Suyun içindeki katı parçacıklar da güneş ışınlarının ulaşabileceği derinliği etkiler.
Sualtında gerçekleşen fotosentez ekosistemimiz için hayli önemlidir.
Çünkü karbondioksitin yarısından fazlası bu süreç sonucu organik moleküllere dönüştürülür.