Ay Tutulması Sırasında Neden Ay Kırmızı Görünür?
Ay tutulması sırasında Güneş, Dünya ve Ay aynı hizada bulunur. Bu süreçte Dünya Güneş ile Ay’ın arasında bulunduğundan, Dünya’nın gölgesi Ay’ı tamamen örter. Ancak tutulma sırasında, Dünya Güneş’ten doğrudan gelen ışınları engellemesine rağmen, Ay tamamen karanlıkta kalmaz ve genellikle kırmızımsı renklerde görülür. Çünkü atmosferde yön değiştiren güneş ışınları Ay’ı aydınlatmaya devam eder.
Güneş, Dünya ve Ay’ın aynı hizada olduğu durumda, Güneş’ten gelen ışınlar Dünya’nın arkasında karanlık, yarı aydınlık ve aydınlık bölgeler oluşturur.
Ay tutulması sırasında bu üç gök cismi aynı eksen üzerinde ve birbirlerine uygun mesafede bulunduğundan, Ay Dünya’nın arkasındaki karanlık bölgede kalır.
Güneş ışınları atmosferde hareket ederken atmosferi oluşturan parçacıklar tarafından soğurulabilir, saçılabilir ve yansıtılabilir. Dalga boyu küçük olan mavi ışınlar bu parçacıklar tarafından daha fazla saçılırken, dalga boyu daha uzun olan kırmızı ışınlar daha az saçılır. Yani atmosferin güneş ışınlarını filtre ettiği söylenebilir.
Kırmızı dalga boyundaki ışınlar atmosferde daha uzun mesafe yol alabildiği için, atmosferdeki parçacıklar tarafından hareket yönü değiştirilerek Ay’a ulaşan ışınlar, çoğunlukla dalga boyu uzun kırmızı ışınlardır. Tutulma sırasında Ay’ın tam olarak hangi renkte göründüğü sıcaklığın ve nem oranının yanı sıra atmosferdeki parçacıkların türüne ve büyüklüğüne bağlıdır.