Özel Yurtlara Yatırım Yapın
Yatırımda yeni adres özel yurtlar oldu
Üniversite sayısının artmasıyla birlikte doğan yurt ihtiyacı büyük grupların da iştahını kabartıyor. Bilgili Holding’ten Akfen’e kadar birçok grup bu alanda ya yatırım yapmış durumda ya da yapmaya hazırlanıyor. Bu alana yabancılardan da ilgi var. İki yıl önce Republika projesine ortak olarak bu alana yatırım yapan ilk yabancı şirket olan Abraaj’ı başka yabancıların da izlemesi bekleniyor.
Geçen yıl üniversitelerin fakülte ve yüksekokullarına 1 milyon 285 binin üzerinde öğrenci kayıt yaptırdı. Bununla birlikte tüm üniversitelerde okuyan öğrenci sayısı 5 milyon 643 bini buldu. Bu yıl da aynı oranda kayıt bekleniyor. Okula kaydın ardından ise öğrencilerin karşısına yeni bir sorun çıkıyor. Barınma, Türkiye’de üniversite öğrencilerinin aşmaları gereken en büyük sorunların başında geliyor. Çünkü her ne kadar üniversiteler tüm Türkiye’ye yayılmış olsa da öğrencilerin çok büyük bir çoğunluğu hala memleketlerinin dışında öğrenim görüyor.
Bu açıdan bakıldığında en büyük imkan olarak görülen yurtlar halihazırda yeterli seviyede değil. Özellikle de Türkiye’deki üniversitelerin yüzde 30’unun bulunduğu İstanbul’daki yurtlar oldukça yetersiz kalıyor. Bu nedenle öğrenci yurtları sektörü gayrimenkul yatırımcıları tarafından son dönemde ciddi potansiyeli olan bir yatırım alanı olarak görülmeye başladı. Son yıllarda devletin yurtlarının yanı sıra özel sektörün imzasını taşıyan pek çok modem yurt yapılmaya başladı. Bu alan ilgi çekmeye de devam ediyor. Bilgili Holding’ten Akfen Holding’e, Avrupa İnşaat’tan Işıklar Holding’e kadar pek çok şirketin bu alanda yatırımı ya da yatırım planı bulunuyor.
İSTANBUL’DA 349 YURT VAR
Eva Araştırma ve Raporlama Departmanının yapmış olduğu araştırmaya göre, 2014 yıl sonu itibariyle İstanbul’da l69’u kız, 137’si erkek, 43’ü karma olmak üzere toplam 349 adet öğrenci yurdu bulunuyor. Bunların 39ü devlet üniversitesi, 28’i vakıf üniversitesi yurdu. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (YURT-KIJR) ait yurt sayısı 25. Özel sektör yurtlarının sayısı ise 257. Tüm yurtlarda doluluk oranı yüzde 97’nin üzerinde. Ortalama fiyatlar ise 127-793 TL arasında değişiyor.
EVA Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Müdürü Deniz Şahinkaya, son iki yılda özel yurt oranında yüzde 23’lük artış olduğunu dile getiriyor. Şahinkaya, İstanbul’daki yurtların toplam yatak kapasitesinin 68 bin olduğunu anlatıyor. İstanbul’da yurt kapasitesinin en fazla olduğu ilçelerin Fatih, Beşiktaş ve Şişli olduğunu, kapasitenin en az olduğu ilçelerin ise Kartal, Bağcılar ve Bayrampaşa olduğunu dile getiriyor.
Kısacası yeni açılan her üniversite yurt açığını artırıyor. Yurtların uygun lokasyonda ve profesyonel bir yönetimle yatırımı amorti etme süresi 10 yılın altına düşebiliyor. Bu da yatırımcılan cezbediyor.
YENİ YATIRIMLAR GÜNDEMDE
2006 yılında kurulan Avrupa Proje Yönetimi şirketi, özel yurt yatırımı yapan kurumlardan biri. 2013 yılında Avrupa Özel Yurt Yatırım A.Ş’yi, 2014 yılında ise Eforist Özel Yurt Yatırımları şirketini kurduklarını belirten Konforist Edu Suites Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Giray, ilkyurtlanm 2014 yılında Konforist Edu Suites markasıyla açtıklarını söylüyor. İlk olarak kız yurdu açtıklarını, 2015’te de erkek yurdunu faaliyete geçirdiklerini söyleyen Giray, “Bulunduğumuz ve inşaat yatırımları konusunda uzmanı olduğumuz bölge, Üniversiteler Vadisi olarak da tabir edilen Kağıthane-Beyoğlu-Eyüp ilçelerinin kesişme noktasında, 10’un üzerinde üniversite kampüsünün bulunduğu bir bölge” diye konuşuyor.
Her yıl bir yurt açma hedefinde olduklarını söyleyen Giray, İstanbul’dan sonra Ankara ve İzmir başta olmak üzere Türkiye geneline yaygınlaşma planlarından da bahsediyor.
KAMPÜSTE ÖZEL YURT
Akfen Holding de yeni yurt yatırımları ile gündemde olan gruplar arasında. Şirket, Ankara’da Hacettepe Kampüsü içinde üniversite ile ortak 125 milyon dolar yatırımla 7 bin 300 yataklı yurt yatırımı yapacak. İsparta’da bin 500 kişi kapasiteli ikinci yurt yatırımı için ise fizibilite çalışması yapılıyor. Bu işi geliştirmek isteyen holding yönetimi daha önce Eskişehir’de de bin 500 kişilik bir yurt yapacağını duyurmuştu.
İnşaat ve inşaat malzemeleri, enerji, ambalaj, iş makineleri sektörlerinde faaliyet gösteren Işıklar Holding de özel öğrenci yurtlarını yeni yatırım alanı olarak belirlemiş gruplardan biri. Bartın, Niğde ve Kırşehir’de mevcut arazilerde özel yurt yapma projelerinden bahseden Işıklar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Işık, öğrenci yurdu ihtiyacının Anadolu’da çok yüksek olduğunun altını çiziyor. Neden öğrenci yurdu yatırımına girdiniz sorusunu ise Işık, “HES projelerinin geri dönüşü 7-8 yılda olurken yurt projelerinde bu süre 5-6 yıl” diyerek yanıtlıyor.
YABANCI YATIRIMCI DA GİRDİ
İstanbul’da yurt yatırımı bulunan kurumlardan biri de Bilgili Holding. Şirketin Ortaköy, Florya ve Büyük-çekmece’de bulunan özel yurtlarında toplam bin 500 öğrenci kalabiliyor. Republika Academic Aparts adını taşıyan ve Türkiye’nin ilk yeni nesil üniversiteli yaşam alanı projesi olan bu yurtlara 2013 yılında Abraaj ortak oldu. BLG Capital Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Serdar Bilgili, bu ortaklıkla birlikte öğrenci barınma sektöründeki portföylerinin daha da gelişeceğini o dönem açıklamıştı. Bil-gili’nin hedefi hızla büyümekte olan öğrenci yurtları alanında Republika markasını daha da büyütüp İstanbul dışına da taşımak.
Otelden ofise, karma projelerden rezidansa kadar farklı alanlardaki projelere danışmanlık hizmeti veren Servo-tel’in ortağı Ayla Hel-fegil, yerli yatırımcıların yanında yabancı yatırımcıların da özel yurt yatırımına sıcak ; bakmaya başladığını söylüyor. Kısacası bu I alana yatırım yapan tek yabancı şirket Abraaj olmayacak gibi gorunuyor.