Portföy yönetim şirketleri ‘halka açıldı’
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), portföy yönetim şirketleriyle (PYŞ) ilgili verileri ilk defa yayınladı. Böylece sektörün verileri halka açılmış oldu. Veriler 2013 yılı sonundan başlayarak üçer aylık dönemler itibariyle derlendi. Bu verileri başlıklar halinde aktarıyoruz:
• Mart 2015 dönemi için paylaşılan verilere göre, sektörün yönettiği portföy büyüklüğü 86 milyar TL. 2013 yılı sonunda bu değer 64 milyar TL seviyesindeydi. 86 milyar TL’lik tutarın 36 milyar TL’si yatırım fonu, 40 milyar TL’si de emeklilik yatırım fonlarına ait. Özel portföy yönetimi kapsamında hizmet verilen bireysel ve tüzel yatırımcıların portföy büyüklüğü ise 10 milyar TL civarında.
• PYŞ’lerin toplam varlıkları Mart 2015 sonunda 410 milyon TL’ye yaklaştı.
Sektörün öz sermayesi 340 milyon TL’yi aştı.
Yılın ilk çeyreğinde sektörün portföy yönetim faaliyetlerinden elde ettiği gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artarak 66 milyon TL’ye çıktı. Sektör, yatırım fonu yönetiminden 41 milyon TL gelir yarattı. 2015’in ilk çeyrek döneminde emeklilik yatırım fonları yönetiminden 19 milyon TL’lik gelir yaratıldı. Özel portföy yönetiminden de aynı dönemde 7 milyon TL gelir elde edildi.
• Sektörün net kân 2015 ilk çeyrekte artan gelirlerin etkisiyle, bir önceki yıla göre yüzde 36 artarak 21 milyon TL’ye yükseldi. Bu dönemde 22 portföy yönetim şirketi kâr ederken, 17’si zarar etti.
• Rapora göre, ortalama yıllık yatırım fonu yönetim ücreti oranı yüzde 0,44 olarak hesaplanırken, emeklilik yatırım fonu yönetim ücreti oranı yüzde 0,22 olarak belirleniyor. Ancak bu oranın yatırımcılardan tahsil edilen değil, portföy yönetim şirketlerine kalan pay alarak değerlendirilmesi gerekiyor.
• Verisi derlenen 40 kurumda 2015 Mart sonu itibariyle 631 kişi istihdam ediliyor. Bunların yüzde 30’unu portföy yöneticileri, yüzde 12’sini yatırım danışmanları ve yurtiçi satış departmanı çalışanları, yüzde 10’unu araştırma ve risk yönetimindeki çalışanlar oluşturuyor.