Şirket Haberleri

Eskişehirli Estuz, ihracatını ikiye katlayacak

Tuz ihracatını ikiye katlayacak

Eskişehirli Estuz, 105 milyon TL lik bir hacme sahip olan tuz sektörünün altı büyük üreticisinden biri. 33 yıldır yerli ve yab ancı birçok tanınmış markanın tuz tedarikçisi konumunda olan şirket, yarattığı ‘Efsina’ markasıyla tüketiciye yönelik ürünlere de girdi. En çok tuz ihracatı yapan şirket, yeni markası ile bu yılki ihracatını ikiye katlayıp 5 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.

Dünya’da 120 ülkede tuz üretimi var. 40 milyon tonluk üretimle ABD, İpi göğüslüyor. ABD, üretimin yüzde 8’lik kısmını gıda sektöründe, kalan kısmı da karla mücadele ve diğer sektörlerde kullanıyor. Türkiye ise 3.5 milyon tonluk tuz üretimiyle dünyada 17’inci sırada yer alıyor. Oysa Türkiye mevcut tuz kaynaklan ile daha fazla üretim yapabilir.

efsina

Ancak şirketlerin mevcut pazarlarına göre üretim yapmaları nedeniyle miktar bu seviyede kalıyor. Türkiye’de üç ayrı tuz kaynağı bulunuyor. ‘Göl tuzu’ en büyük rezerv. Bu kaynaktan yıllık 2.5 milyon tonluk bir ürün elde ediliyor. İzmir Çamaltı Tuzlası’nda ise 500 bin tonluk ‘Deniz tuzu’ kaynağı var. Ayrıca, Çankırı’dan başlayıp Kars’a kadar uzanan sıradağlarda da 500 bin tonluk ‘Kaya tuzu’ rezervi mevcut. Türkiye tuz üretiminin büyük kısmı iç pazarda tüketiliyor.

Öyle ki geçen yıl yapılan tuz ihracatı 90 bin ton seviyelerinde gerçekleşti. 105 milyon TL’lik bir hacme sahip olan Türkiye tuz sektöründe irili ufaklı pek çok şirket var. Hatta birçok ilin yerel tuz markaları mevcut. Piyasayı domine eden altı büyük firma bulunuyor. 33 yıllık geçmişe sahip olan Eskişehirli Estuz da bunlardan biri. 10 milyon dolar cirolu şirket, yıllardır endüstriyel tuz sektöründe faaliyet gösteriyor. 500 bin TL’lik makine yatırımı ile tüketiciye yönelik tuz ürünleri segmentine de giren şirket, yarattığı ‘Efsina’ markası ile 10 farklı tuzu satışa sundu.

Efsina Genel Müdürü Özgür Özdemir, “Estuz olarak 2.5 milyon dolarlık ihracatımızla Türkiye’nin en çok tuz ihracatı yapan şirketiyiz. Efsina markamız ile birlikte yeni pazarlara girmeye başladık. Bu yıl 5 milyon dolar ihracat hedefliyoruz” diyor.

İki tesisi var

Eskişehirli Bahattin Özdemir tarafından 1982 yılında kurulan Estuz, 33 yıldır yerli ve yabancı birçok tanınmış markanın tuz tedarikçisi konumunda. Kurulduğunda Tuz Gölü’nden beslenen bir yapıya sahip olan şirket, zamanla farklı bölgelerde de yatırıma soyunuyor, ilk olarak konserve, salça, zeytin üretiminde yoğun olarak deniz tuzu kullanan İzmir Bölgesi’ne 2003 yılında tesis kuran Estuz, 2008 yılında Afyon Dazkırı’da da fabrika yatırımı yapıyor. Buradaki Acı Göl’den aldığı tuzu işliyor. Son dönemde Eskişehir’de bir yapı değişikliğine gittiklerini söyleyen Özdemir, “Şu anda sadece genel merkezimiz ve küçük bir depomuz var Eskişehir’de. Üretim İzmir ve Afyon’da sürüyor. Yıllık üretimimiz 150 bin ton. Tuzun çok farklı kullamm alanları var. Hatta 14 bin kullanım alanı olduğunu biliyoruz. Yediğiniz çikolatanın, içtiğiniz kahvenin içinde bile tuz var” diye anlatıyor.

Bir yılda geliştirdi

Tuz, markette sepet değeri olmayan bir ürün. Çünkü fiyat algısı değişmiyor. Raflardaki tuz çeşitlerinde ise rafine edilmiş ve poşette ürünlerin ağırlığı söz konusu. Bu tablodan yola çıkarak, pazardaki boşluğu değerlendirmek istediklerini belirten Özdemir, şöyle devam ediyor: “Yurtdışındaki marketlere baktığımızda poşette tuz kalmadığını gördük. Ancak Türkiye’de bu alanda bir açık vardı. Cam kavanozda, seramik kapak mekanizmalı, tekrar doldurulabilen ürünler piyasaya sunduk. Yaklaşık bir yıl bu ürünleri geliştirme için çalıştık. Sekiz çeşitle çıktık piyasaya şimdi 10 çeşide ulaştık. Bunlar arasında Himalaya Tuzu da var, baharat çeşnili gurme çeşidimiz de. Şimdi Migros için folik asitli deniz tuzu üretiyoruz, temmuz ayında raflarda olacak.”

Yenileme yatırımı yapıyor

Kipa hariç tüm ulusal zincirlerde, yerel marketlerde, gurme şarküterilerde ve online sitesinde satışa sunulan Efsina ürünlerinin fiyatları 7 -15 TL arasında değişiyor. 12 ülkeye ihracat yaptıklarını ve yeni markalarıyla birlikte Azerbaycan, Dubai, ABD ve İsveç’in ihracat pazarlarına dahi olduğunu ifade eden Özdemir, geçen yılki ihracatlarını 2015 sonunda ikiye katına çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor ve ekliyor: “Geçen yıl 10 milyon dolar olan ciromuzu da bu yıl yüzde 20 oranında artıracağız. İzmir tesisimizde revizyon yatırımı yapıyoruz. 1.5 milyon dolarlık yeni bir üretim hattı ekliyoruz. Böy-lece izlir’deki üretim miktarımız yüzde 25 artacak.”

Tuz üretip satan bir firma olmasına rağmen tüketicileri ‘daha az tuz tüketmeleri için’ bilinçlendirmeyi amaçladıklarını belirten Özdemir, “Efsina markasıyla bu yönde çalışmalar yapacağız. Çünkü Türk tüketicisi tuz tüketimi konusunda yeterince bilinçli değil. Türkiye’de kişi başına günlük tuz tüketimi çok yüksek. Fazla tuz alımı azaldıkça kalp krizi ve felç riski de azalıyor” diye ekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu