Girişimci kadınlara destek yağıyor!
Girişimci kadınlara destek yağıyor! Bankalar kadın girişimcilere özel krediler geliştiriyor, sektörde ilk kez ‘kadın bankacılığı birimi kuruluyor. İŞGEMS KAGEM gibi kuruluşlar, kadın girişimcilere özel destek programları açıklıyor. Vodafone kadınların hobisini girişime dönüştürürken, Boyner tedarikçi ağındaki kadın girişimcilere eğitimler veriyor.
Türkiye’de bugün mikro işletmelerin yüzde 14’ü, KOBİ’lerin ise yüzde 18’i kadınlar tarafından yönetiliyor. Ama kadın girişimci sayısı çok hızlı büyüyor. Son beş yılda kadın patronların sayısı yüzde 42 arttı.
Önümüzdeki beş yıl içinde 5 milyon yeni kadın girişimci bekleniyor. Bu, Türkiye ekonomisinin hayrına bir gelişme! Çünkü istatistikler, kadınların yönettiği işletmelerin yüzde 30’lara varan oranlarda daha kârlı olduğunu gösteriyor. Üstelik kadınlar, erkek girişimcilere göre iki kat daha fazla çapraz satış rasyosu ile çalışıyorlar.
İş dünyasındaki kadın rüzgarı, ‘kadın bankacılığı’ adı altında yükselen yepyeni bir işkolu yarattı. TEB’den Garanti’ye bankalar bu alana özel olarak ürünler sunuyor. Bazı bankaların da özel olarak yeni ürünler hazırlama aşamasında olduğu gözleniyor. Örneğin Türkiye’de kadın girişimcilere bankalar aracılığıyla 300 milyon euro kredi kullandırma hedefiyle yola çıkan Avrupa Kalkınma Bankası (EBRD), Mayıs ayında Gaziantep ve Kayseri gibi iki sanayi merkezinde kadın girişimcilerle buluşmalar düzenledi. Bankaların, sivil toplum kuruluşlarının ve şirketlerin girdiği bu anlamlı rekabet, önümüzdeki yıllarda f pek çok kadını kendi işinin patronu yapacak gibi görünüyor.
Abank işletme sermayesini de karşılıyor ABank, kadın girişimcilere özel olarak Kadın Girişimci Kredisi geliştirdi. Şirket sahibi ya da şirketin yönetim kademele-j. rinde görev alan kadınlara yönelik bu ürünün Türkiye’de bir ilk niteliğinde olduğunu belirten Abank Ticari Bankacılık’tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mete Güner, “Bu ürün ile kadın işletmecilerimizin işletme sermayesi ve yatırım fonlaması ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Bunun yanında kadın girişimcilere 12 ay vadeye kadar eşit taksitli kullandıran yapabiliyor, yatırım tutarı ve projenin geri dönüş süresine göre de 60 aya kadar yine eşit taksitli yatırım kredisi kullandırabiliyoruz. Ayrıca yine bu ürünümüz kapsamında internet bankacılığında altı ay boyunca havale ve EFT işlemleri, 10’luk çek karnesi ücretsiz olarak veriliyor” diye konuştu. Gü-ner, Uluslararası Finans Kurumu (1FC) ve Hollanda Kalkınma Ajansı (FMO) ile işbirliği yaparak esnek ödeme imkanları da sunduklarını dile getirdi.
İş Bankası’ndan avantajlı faiz oranı
Franchising Kredisi, Kadın Girişimci Finansman Programı, Kalkınma Ajansı Destek Paketi, İnovasyon Destek Paketi ve KOSGEB ile sürdürülen protokollerle girişimcilere destek veren İş Bankası, ilk olarak 2014 yılı Nisan ayında Kadın Girişimcilere Yönelik Finansman Programı’nı uygulamaya aldı. Program kapsamında, tüm kadın girişimcilere cazip faiz oranlan ve işlerine uygun ödeme koşullan ile Kadın Girişimci Kredisi imkanı sunuluyor. 2014 yılında gerçek kişi kadın girişimcilere banka kaynağından 400 milyon TL’lik kredi kullandır-dıklannı kaydeden İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, “Kadın girişimcilere yönelik olarak EBRD’den 2013 Mayıs ayında sağladığımız 25 milyon euro tutanndaki fonun kullandırılması 2014 Ekim ayı itibanyla 2014 Aralık ayındaki 12.5 milyon dolar tutanndaki kaynağın plasmanı ise içinde bulunduğumuz ay itibarıyla tamamlandı. Söz konusu kaynaklar da mümkün olduğu kadar çok sayıda kadın girişimciye destek sağlama amacıyla yaygın kredilendirme prensibi çerçevesinde kullandmldı” diyor.
İnce, kadm girişimcilerin, bankanın danışmanlık ve bilgi paylaşım sitesi olan İŞ’TE KOBİ aracılığıyla girişimcilikten insan kaynaklanna, vergiden muhasebeye, e-ticaretten dış ticarete kadar 17 farklı konuda ihtisas sahibi uzmanlara sorulannı yöneltebileceğini hatırlattı.
EBDR Kayseri ve Gaziantep’te kadın girişimcilerden başvuru bekliyor
Türkiye’de faaliyette bulunduğu 2009 yılından bu yana altyapı, enerji, tarım, sanayi ve fınans sektörlerinde 140’ın üzerinde proje aracılığıyla toplamda 5 milyar euro civarında yatırım yapan, 2014 yılında ise 1.4 milyar euro ile Türkiye’yi en çok yatırım yaptığı ülke konumuna getiren Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’nin finansman ve teknik bilgi erişiminin zor olduğu Anadolu’nun çeşitli illerindeki küçük işletmeleri de destekliyor. Avrupa Birliği, EBRD ve Türkiye tarafından finanse edilen Kadm İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı’ kapsamında 300 milyon euroya kadar kredi akışı sağlayan EBRD’nin söz konusu programına, şu ana kadar Vakıfbank 30 milyon dolar, Fi-nansbank 50 milyon euro, Türkiye İş Bankası 55 milyon dolar ve TEB 50 milyon euro tutarında kredi sözleşmelerine imza atarak katıldı. Program kapsamında 2017 yılı sonuna kadar yöneticisi ve sahibi kadınların olduğu en az 12 bin işletme finanse edilecek, danışmanlık hizmetleri, eğitim, koçluk ve mentorluk çalışmalarıyla 4 bin kadın girişimciye ulaşılarak destek sağlanacak.
Başvuru için www.ebrd.com/turkey
0342.999 28 00
Gaziantep’te ofis açtı
EBDR, ‘Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı’ ile Mayıs 2015’te Anadolu’nun en canlı sanayi şehirlerinden Kayseri ve Gaziantep’i ziyaret ederek kadınlar tarafından yönetilen işletmelere tanıtıldı.
Ankara ve İstanbul dışında Eylül 2014’te Güneydoğu Anadolu’da artan yatırım taleplerini takiben Gaziantep’te yeni bir ofis açtıklarım belirten EBRD Türkiye Direktörü Jean-Patrick Marquet, “Program kapsamında Gaziantep ve çevre illerde faaliyet gösteren 14 işletme, danışmanlık hizmeti aldı, bölgedeki 13 işkadını ‘liderlik’ konusunda düzenlenen ilk girişimcilik becerileri eğitimine katıldı. Türk iş kadınlarının başarı ve yetenekleri çok etkileyici. Sürdürülebilir bir ekonomik gelişme yakalayabilmek için Türkiye ülkedeki kadınların iş gücü potansiyelini açığa çıkarmalı” değerlendirmesinde bulundu.
KOSGEB 30 bin TL geri ödemesiz girişimci kredisi veriyor
2010 yılında etkin bir şekilde Girişimcilik Destek Programı adı altında girişimcilere destek vermeye başlayan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), bugüne kadar 19 bin 353 kişiyi iş sahibi yaptı. Dört yılda 150 bine yakın kadın girişimci adayı eğitim alırken, bu rakamın yaklaşık 7 bini kendi işlerini kurmayı başardı.
KOSGEB Başkanı Recep Biçer’in verdiği bilgiye göre Girişimcilik Destek Programı’nm ilk ayağı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri. Bu eğitimleri tamamladıklarını belgeleyen girişimciler ve eğitimlerini tamamladıktan sonra kurdukları işletmelerle İş Geliştirme Merkezi’nde (İŞ-GEM) yer alan işletmeler, iş planı hazırlayarak destek programının ikinci ayağı olan Yeni Girişimci Desteği’ni alabilecek. Bir nevi başlangıç sermayesi niteliğinde olan Yeni Girişimci Desteği 30 bin TL geri ödemesiz, 70 bin TL geri ödemeli bir kredi… Bu desteğe başvurabilmek için eğitim sürecini tamamlamış olmak ve destek onay kurullarınca kabul edilebilir bir iş planı sunmak gerekiyor. Recep Biçer, bugüne kadar 321 bin 575 kişinin bu eğitimlere katılım sağlayarak sertifikalarını alıp KOSGEB’in Yeni Girişimci Desteği’nden faydalanabilecek konuma geldiğini ve bu katılımcıların 146 bin 876’sının yine kadın girişimci adaylarının oluşturduğunu söyledi. Bugüne kadar KOSGEB olarak 265 milyon TL civarında karşılıksız hibe desteği sağladıklannı belirten Biçer, bu desteğin 100 milyon TL’sini kadın girişimcilerin kullandığını kaydetti.
Kadın girişimcilere iş kurma sürecinde önlerine çıkan engelleri aşmalarına yardımcı olmak ve kuracakları işletmeleri en kritik dönemleri olan ilk yıllarında desteklemek için kurulan İŞGEM’ler ise Pendik/İstanbul, Hacıbektaş/Nevşehir, Kütahya, Malatya, İsparta ve Adana’da yer alıyor.
KOSGEB ayrıca, kadın girişimciliğinin geliştirilmesi üzerine çeşitli çalışmaları içeren Girişimcilik Konseyi, Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği organizasyonu, Avrupa Komisyonu Kadın Girişimciliği Ağı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile işbirlikleri yürütüyor.
BAŞVURU İÇİN
www.kosgeb.gov. tr 0212 912 00 66
• İşgem İstanbul/Pendik
http:// www.pendikkisgem.org / 0216-596 44 63-64
• İşgem Nevşehir Hacıbektaş 0384 441 3331
• İşgem Kütahya 0274 231 17 74
• İşgem Malatya 0422 211 11 55
• İşgem İsparta 0246 441 56 65
• İşgem Adana
http://www. adanaisgem.com.tr / 0322 365 4100
KÂBIN Kadın Girişimciliği Kampı düzenliyor
TÜBİTAK Marmara Tekno-kent ve Başkan Yardımcılığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın yürüttüğü Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Kadın Girişimciliği Kampı düzenliyor. Birinci aşamada kadın girişimciler Ar-Ge, bilim, teknoloji ve yenilik içeren iş fikri projelerinin başvurularını 31 Temmuz 2015 tarihine kadar yapacak. İkinci aşamada hakemlerin yapacağı değerlendirme sonucunda finale kalan 30 proje seçilecek. Üçüncü aşamada ise finale kalan projeler kampa davet edilecek ve girişimciler 31 Ağustos- 4 Eylül 2015 tarihleri arasında fikirden plana, plandan teşebbüse kadar her türlü konuda eğitim alacak, tecrübelerini paylaşarak uygulamalar yapacak. Kamp sonrasında başarılı olan beş projeye 25’er bin lira destek verilecek.
Başvuru için www.kadem.org. tr
0212 631 46 49
TOBB yeni projeler için onay bekliyor
İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Kalkınma Ajansı işbirliğiyle Teknoloji Melekleri projesini başlatan ve bu kapsamda yüzde 75 istihdam garantisiyle Teknoloji Satış Uzmanları yetiştirme eğitim programını uygulayan TOBB İstanbul Kadın Girimciler Kurulu, kadın girişimcilere yönelik yeni projelerin onay aşamasında olduğunu açıkladı. 15 Haziran’da Teknoloji Melekleri projesi kapsamında 15 genç girişimci, projelerini İstanbul Ticaret Odası’nda akademisyenlere ve melek yatırımcılara sunma şansını elde etmişti.
Boyner’den Borusan’a özel sektörden de destek atağı var
Kadınların girişimci olarak kendi işlerini kurmasına destek, kamu ve finans kuruluşları kadar özel sektörden de geliyor. Koç, Sabancı, Özyeğin, Doğan, Yıldız Holding ve Eczacıbaşı gibi gruplann Bosch, IBM, Coca-Cola gibi dev markalar zaman zaman eğitim fırsatları yaratıyor veya eşitlik ilkesiyle şirketlerinde kadın istihdamına özel olarak önem veriyor. ‘Kadın dostu markalar’ arasında yer alan bu devlerin yanı sıra son zamanlarda özellikle kadın girişimine ön ayak olan özel sektör projelerine de tanık oluyoruz…
Vodafone ile 10 bin kadının hobisi gelire dönüşecek
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiy-le hayata geçirilen Girişimcilikte Önce Kadın Projesi ile 10 ilde 100 danışman yoluyla 10 bin kadına girişimcilik ve teknoloji alanlarında eğitim verilerek kadınların el emeğinin kazanca dönüştürülüyor. Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Eskişehir, Giresun, İstanbul, İzmir ve Samsun’u kapsayan projede eğitim alan kadınlar, oncekadin. gov.tr adresindeki dijital mağaza üzerinden ürünlerini satışa sunabilecek. Para ödüllerinin yanı sıra 300 kadına KOSGEB destekli uygulamalı girişimcilik eğitimlerinden yararlanmaları ve serti-fıkalandmlmalan sağlanacak.
Kadınlara en uygun franchise B-Fit’ten
Türkiye’nin ilk ve en yaygın kadınlara özel spor ve yaşam merkezi markası olan B-fıt, kadın girişimini desteklemek için sadece kadınlara franchise vermesinin yanı sıra Türkiye’deki en uygun franchise bedellerini sunmasıyla da dikkat çekiyor. Bu kapsamda kendi şirketini kuran bir kadın girişimci İstanbul’da 49 bin TL + KDV’ye, İstanbul dışında ise 39 bin TL+ KDV’ye beş yıl marka ismi kullanım bedelini, alet ve ekipmanlarla birlikte sistemleri alabiliyor. B-fıt, bugüne kadar tüm Türkiye’de 44 ilde 200’den fazla merkezi ile 350 binden fazla kadına dokundu. Dahası, B-fıt bugüne kadar 250’den fazla kadına girişimci olma imkanı sağladı ve 500’den fazla kadın antrenöre istihdam yarattı. B-Fit’in kurucu ortağı, girişimci Bedriye Hülya, geçen yıl Capital, Kagider ve Garanti Bankası tarafından Kadın Sosyal Girişimcisi seçildi.
Başvuru için www. b-fit. com. tr
0216 700 22 1 7-18-19
Farmasi’den satış merkezi kuranlara ücretsiz ürün
65 yıldır kozmetik sektöründe faaliyet gösteren ve Türkiye’nin entegre üretim yapan ilk güzellik firması olan yüzde yüz yerli marka ‘Farmasi’, danışmanlığını yapan kadınlara 6 ilâ 10 bin TL’lik bir yatırımla satış merkezi açma hakkı veriyor ve bu bedel karşılığında ürünlerini de 2017’ye kadar ücretsiz veriyor. Sisteme dahil olan danışanlarına tablet, cep telefonu gibi akıllı cihazlar üzerinden online eğitimler veren markanın 176 bin danışanının yüzde 90’ı ev kadınları… Farmasi ürünlerinden 18 bin TL ciroyu yıl içinde beş kere yakalayan danışanlar için istedikleri takdirde SGK prim ödemesi yapılıyor. Şu anda 306 danışman SGK’lı…
Başvuru için www.farmasi. com. tr
0 216 435 70 33
Boyner, ürün temin eden kadınlara desftek veriyor
Boyner Grup ve Dünya Bankası Grubu’nun özel sektörle çalışan kuruluşu IFC (Uluslararası Finans Kurumu) tarafından ortaklaşa hazırlanan İyi İşler: Boyner Grup Tedarik Zinciri Kadm Girişimcileri Güçlendirme Programı 28 Mayıs’ta başladı. Boyner Grup’un tedarik zincirinde yer alan yani kendisine ürün, hammadde, malzeme veya hizmet temin eden şirketlerin kadm yöneticilerinin güçlendirilmesi için özel olarak tasarlanan eğitim ve gelişim programı Türkiye’de ve dünyada ilk olma özelliği taşıyor.
12 haftalık bir programda tedarik zincirindeki kadınlar, stratejik planlama ve ürün geliştirme, B2B pazarlama ve fıyatlama, finansmana erişim, yeni yatırımlar, liderlik, etkili iletişim ve insan kaynaklarını yönlendirme konularında danışmanlık ve fı-nans kuramlarıyla buluşma olanaklarına sahip olacak.
Daikin üç yılda 100 kadın girişimciyi hedefliyor
İklimlendirme sektörünün öncü kuruluşu Daikin, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ve KOSGEB işbirliği ile yaşama geçirdiği “Daikin Sakura Programı” ile üç yılda 100 kadın girişimciyi iş hayatına kazandırmayı hedefliyor. Programın ilk etabını tamamlayan sekiz kadm girişimci, bu yıl 22 Nisan’da ödüllerini alırken, yeni etapların başlaması için start da verildi. Eğitimlerin sonunda, girişimciler, toplam 30 bin TL’yi bulan işletme kuruluş, donanım, işletme giderleri ve sabit yatırım desteklerinden geri ödemesiz olarak yararlanıyor.
Başvuru için
www. daikinakademi. com
0216.453 27 00
TİSVA ve Turkcell’den Ekonomiye Kadım Gücü
Turkcell, 2012 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliğinde dar gelirli, girişimci kadınlar için cepten kalkınma seferberliği başlattı. Ekonomiye Kadm Gücü adlı proje sayesinde herkes, dar gelirli kadınlara bir yıl vadeli borç verebiliyor ya da bağış yapabiliyor. Turkcell projeye 400 bin TL katkı vererek başladı. Bu model ile gelen destek 1 milyon TL’yi aştı. 70 bin kadının kredi alabildiği projeye destek vermek isteyenler FON yazıp 5886’ya SMS göndererek 5 TL bağışlıyor. www.ekonomiye-kadingucu.com
İlk özel departmanı TEB kurdu
Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), kısa bir süre önce ayrı bir departman kurarak kadın bankacılığı hizmeti sunmaya başladı. TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, kadınların iş fikrini ticarileştirme ve gerekli bağlantıları kurmada zorluklar yaşamasından yola çıkarak danışmanlık hizmeti verdiklerini kaydediyor. TEB, kadınlara teminatsız kredilerin yanı sıra masrafları B’er aylık dönemlerle ekstra azaltan özel finansman paketleri sunuyor. Önümüzdeki dönemde kadınların netvrorking olanaklarına kolay erişmeleri için uluslararası ve yerel işbirlikleriyle de yeni fırsatlar sunacaklarını ifade eden Boz, TEB Girişim Evi’nde düzenlenen eğitimlere kadınlar için özel eğitim programları ekleyeceklerini sözlerine ekliyor. TEB, özel sektörde daha fazla kadının istihdamı için lider global şirketleri bir araya getiren SheWorks’e de katıldı.
Şekerbank kırsaldaki kadınlar için proje hazırlıyor
Kadınların bankacılık sistemine dahil olmasının sürdürülebilir kalkınma için büyük önem taşıdığını belirten Şekerbank Perakende Bankacılık Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, kadın girişimcilere, çiftçi ailelere ayrıcalıklı finansman desteğinin yanı sıra özel eğitimler ve danışmanlık hizmetleriyle ulaştıklarını kaydetti.
Ertürk, kırsalda yaşayan kadınların ekonomiye dahil olabilmeleri ve yerel üretimin artması için kadınların kendi yörelerinde yaptıkları girişimleri teşvik etmeyi amaçlayan projeler geliştirdiklerini, yeni projeler üzerinde de çalıştıklarını açıkladı. Ertürk, “Türkiye’de tek olan terzi usulü kredilendirmeyöntemleriyle kadın esnafımızı destekliyoruz. Sürdürülebilir kalkınmanın finansmanında kırsaldaki kadınlarımızın ekonomiye daha çok eli değsin diye çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Denizbank özel faiz oranlı kredi hazırlığında
Burak Koçak
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadın girişimcilere özel olarak Leydi KOBİ Tarifesi sunan Denizbank’ın KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, kadın bankacılığı alanında önemli hazırlıklar yaptıklarını anlatıyor. Koçak, “Yakın zamanda sunmayı hedeflediğimiz kadın girişimcilik paketi kapsamında ticari ve bankacılık işlemlerini kolaylaştıracak özel faiz oranlı zengin içerikli bir ürün sunmayı da hedefliyoruz. Ayrıca kadınlarımızın işletmelerini ya da projelerini tanıtabileceği platformlar ve potansiyel müşterilere ulaşıp yeni iş alanları yaratabilecekleri etkinlikler düzenleyeceğiz” diye konuştu.
Garanti’den kadınlara altın teminatlı kredi
Kadın girişimcileri 2006 yılında farklı bir segment olarak ele alan ilk özel banka olan Garanti Bankası bir Kadın Girişimci Destek Paketi oluşturdu. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Bu kapsamda 6 ay ile 60 ay vade arasında 250 bin liraya kadar KOBİ kredi faiz oranlarının altında ve uygun koşullarda kredi kullandırıyoruz” dedi. Kadın girişimcilerin ticari amaçlı finansmana ulaşmalarını kolaylaştırmak amacıyla Altın Teminatlı Kredi çıkardıklarını belirten Karadere, bu krediyle girişimcilere altın birikimlerini hem teminat olarak gösterme hem de banka hesabında değerlendirme fırsatı sunduklarını kaydetti.
Garanti, geçtiğimiz Ekim ayında kadın girişimcilerin kredi kullanırken yaşadığı teminat sıkıntısına çözüm getirmek amacıyla Kredi Garanti Fonu’yla (KGF) protokol imzaladı. Karadere, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nin işbirliğiyle, kadın girişimcilerin ücretsiz eğitim aldığı Kadın Girişimci Yönetici Okulu projesine bu yıl Anadolu’nun farklı şehirlerinde devam edeceklerini de vurguladı. 11 ilde gerçekleştirilen eğitimlerle şimdiye kadar 1.000’e yakın kadının eğitim aldı.
Finansbank’tan kadın çiftçiye altı ay geri ödemesiz kredi
Kadın girişimcilere kredilerde altı ay ödemesiz dönem imkanı sunan Finansbank ise vade süresini 36 aya kadar uzatıyor. Ödemesiz dönem sayesinde kadın girişimci ve çiftçiler, geri ödemelerine krediyi kullandıktan altı ay sonra başlayabiliyor, nakit akışlarını düzenleyebiliyorlar. Kredinin bir diğer önemli avantajı ise EBRD’nin garantörlüğü sayesinde kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapılıyor olması. Yani teminat şartı yok. ipotek vb. teminat gösterme sıkıntısı yaşayan kadın girişimcilerin kredilendirilmesini teşvik edici ve kolaylaştırıcı bir unsur.
Finansbank, 22 Mayıs’ta sadece kadınlar için hazırladığı özel bir fonu kadın girişimcilerle buluşturdu. “Kadın Girişimci Destek Kredisi” olarak adlandırılan bu ürün için EBRD’den 50 milyon euro’luk bir fon temin ettiklerini açıklayan Finansbank K0Bİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber, yaklaşık 3 bin civarında kadın girişimciyi desteklemeyi planladıklarını kaydetti. Fonun belirli bir kısmının İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki illerde faaliyet gösteren kadın girişimcilere ayrıldığını belirten Karabiber, “Tarımsal üretime farklı bakış açısı getiren kadın çiftçilerimizin de finansmanını sağlayacağız. Metropoller dışında yerleşik olan, tecrübe sıkıntısı nedeni ile finansman sorunu yaşayan, yani daha dezavantajlı durumda olan kadın girişimcilere ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
TİKAD da kadın bankacılığı projesi ile geliyor
Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD), kadın girişimci sayısını artıracak ‘Kadm Bankacılığı’ projesinde sona yaklaştı. Bankalarla işbirliği çalışmalarının sürdüğünü ve projenin ön çalışmalarının devam ettiğini belirten TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, “Kadın bankacılığı, Türkiye’de kadın girişimciliğinin önünü açacak, sürdürülebilir işletme modellerini destekleyecek en etkili çözüm. Bu yıl içinde programımızın detaylarını açıklayacağız” dedi. Projenin basit bir fon sağlama işinden çok farklı olduğunu vurgulayan Bulut, “Bu kapsamda, tüm şehirleri içeren ‘Kadınlar Soruyor: Neden?’ başlıklı bir paneller dizisi başlatarak kadınların ekonomiye üretici kimliğiyle yeteri kadar dahil olamamalarının nedenlerini sorgulayacağız. Panellerin ardından hükümete ve ilgili kurumlara sunmak üzere bir rapor hazırlayacağız” diye konuştu.