Türkiye’nin en hızlı bilgisayarı nerede?
Bu sorunun yanıtı, “Yıldız Teknopark’ta”… Vızyoner bir bakış açısı ile yönetilen Yıldız Teknopark, dünyaya örnek olacak nitelikte işlere imza atıyor…
BU yazıyı Kenya’da yazıyorum. Biliyorsunuz, ABD Başkanı Barack Obama’mn davetlisi olarak Global Girişimcilik Zirvesi’nde Türkiye adma bir konuşma yapmak üzere bu hafta Nairobi’deyim. Ayrıca Obama ile yine bir görüşmem olacak. Türkiye için önümüzdeki haftalarda size müjdeli bir haber vereceğim. Ancak bazı detaylar Obama ile yapacağım bu görüşmede netleşecek.
Bu zirveye dünyanın önde gelen ve fark yaratan girişimcileri davet edilmiş. Dolayısıyla bilgi teknolojileri (BT) sektöründe Google’dan Yahoo’ya, Intel’den Microsoft’a kadar aklınıza gelen global ne kadar ana oyuncu varsa hepsi burada. İş böyle olunca, inovasyon, konferans, otel lobileri, öğle yemekleri ve resepsiyonlarda konuşulan ana konu.
VİZYONER LİDERLİK FARKLILAŞTIRIYOR
Nairobi’de laf döndü dolaştı ülkelerin en hızlı bilgisayarlarını kimlerin işlettiğine geldi. Hatta dünyadaki en hızlı bilgisayarın hangisi olduğu üzerine saatlerce tartıştık.
Konuyu açan da bendim çünkü Türkiye’deki en hızlı bilgisayarı geçen haftalarda bizzat ziyaret etmiştim.
Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoparkı’mn CEO’su Mustafa Albayrak’ın davetlisi olarak Davutpaşa’daki müthiş tesisi ziyaret ettiğim sırada Türkiye’nin, hatta Güney Doğu Avrupa’nın, en hızlı bilgisayarı ile de tanışma fırsatı buldum. Benim için çok ilginç bir deneyimdi, çünkü o ana kadar ülkenin en hızlı bilgisayarı nerededir diye bir soru aklıma gelmemişti.
Teknopark’m CEO’su gerçek bir intrapreneur (girişimci ruhla çalışan profesyonel) olduğu için teknoparkı diğer teknoparklardan ayıran özellikleri ön plana çıkarmasını iyi biliyordu. Teknoparkı merak edenleriniz için hızlıca şu bilgileri aktarayım:
Yıldız Teknopark yazılım, bilişim ve iletişim teknolojileri, telekomünikasyon, elektronik, ilaç, makine ve teçhizat imalatı, kimya, havacılık, enerji, savunma sanayi, inşaat, gıda gibi birçok sektörde Ar-Ge çalışmaları yürüten 300 firma, 64 kuluçka firması ve 5 binden fazla kalifiye Ar-Ge ve yazılım personeline ev sahipliği yapıyor. 2003 yılında kurulmuş olan teknopark 2015 yılında kurumsallaşma atağına girerek Albayrak yönetiminde uluslararası nitelikte bir kadro ile atağa geçmiş. Sadece Türkiye için değil Güneydoğu Avrupa ve Ortadoğu için de iddialı ve liderliğe oynayan bir vizyon ile hareket ediyor. Ortada müthiş bir malzeme var, bir aşçı başı eksikmiş. O da Albayrak’m gelmesiyle tamamlanmış.
TEKNOPARK DÜZENİ İYİ İNCELENMELİ
Avrupa’nın en büyük ilaç firmalarından Neutec, tüm Ar-Ge çalışmalarını Yıldız Teknopark’ta yürütüyor. Bilgisayar ve iletişim teknolojileri alanında faaliyet gösteren Aktek de burada. Daha da ilginci Türkiye’nin ve Güneydoğu Avrupa’nın en hızlı bilgisayarı da SVR tarafından bu teknoparkta işletiliyor.
Bildiğiniz üzere Türkiye teknopark işletmeciliği konusunda çok ileri gitti. Dünyadaki en sağlam teknopark kanun ve yönetmeliklerine sahip bir ülke olarak global inovasyon ekosisteminde ön plana çıktı. Körfez bölgesinde bu konuda Türkiye’den danışmanlık alan üniversiteler var. Bu, Türkiye’nin girişimcilik ve inovasyon konusunda global bir hub-center haline gelmesinin altyapısını oluşturuyor.
Nairobi’de tüm ikili görüşmelerimde altım çizdiğim noktayı sizlerle burada da paylaşmak istiyorum: Artık ülkelerin icat çıkaran değil, inovasyon yapan girişimcilere ihtiyacı var. Pazarda tüketici tarafından ilgi görmemiş bir icadın, ekonomik kalkınmaya hiçbir etkisi yok. Özellikle ekonomik kriz sonrası, uluslararası inovasyon endeksleri ekonomik kalkınmanın göstergelerinden biri haline geldi. İşte, Nairobi’de yaptığım konuşmada ülkelerin makro düzeyde altyapısı sağlam ve global rekabet avantajına sahip bir kalkınma hedefliyorlarsa, Türkiye’nin teknoparklarını geliştirme sistemini iyi incelemeleri gerektiğinin altını çizdim. İyi işletilen bir teknoparkın ülke ekonomisinde nasıl bir değer üretebileceğini görmek istiyorlarsa, Yıldız Teknopark (www.yildizteknopark.com.tr) ziyaret edilecek en iyi adreslerden biri.
Siz de ziyaret edin…
Baybars Altuntaş / Para