Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Piyasalar ve Seçim

AKP-CHP koalisyonu kurulamayınca ‘tekrar seçim’ havası piyasaları dalgalandırdı. Borsa 75.800’e kadar düştü. Dolar/TL 2,84’e gelirken, Euro/TL 3,15’in üzerini gördü. Gösterge faiz yüzde 10,50’ye yaklaşırken, altumı gramı 100 TL’yi aştı. Piyasalarda dalgalı seyrin sürmesi bekleniyor. Yatırımcılara temkinli olmaları ve düşüşleri uzun vadeli yatırım fırsatı olarak değerlendirmeleri öneriliyor.

Piyasalarda umutla beklenen AKP-CHP koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalmasıyla beraber, 7 Haziran seçim sonrası TL varlıklarına gelen sa-tışlann bir benzeri geçen hafta yaşandı. Dolar haftalık yüzde 2,2 yükselirken, BİST de haftalık kaybını yüzde 2’ye çıkarttı. Böylece yılbaşından bu yana seçim öncesi ve sonrası dönemde, TL/dolara karşı yüzde 20’yi aşan bir oranda değer kaybetti.

Piyasalar ve Seçim

7 Haziran genel seçimi sonrasında koalisyon ve erken seçim beklentileri üzerine ‘Piyasada Siyasi Hesaplar’ başlığıyla yaptığımız kapak haberi çalışmamızda tüm senaryolara ilişkin görüş ve tavsiyelere yer vermiştik. Geçen hafta CHP ile AKP’nin koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlandığının açıklanmasının ardından, piyasalar erken seçimi fiyatlaya-rak yeni rekorlara koştu. Erken seçim ihtimalinde daha önce beklentilerini sorduğumuz uzmanların öngörüleri de gerçekleşmiş oldu.

Buna göre borsada 70.000’e doğru düşüş, dolar/TL’de 2,80 sınırının kırılmasıyla 2,90-3,00 TL seviyesine doğru çıkış, gösterge faizde yüzde 10,00-10,50 bandı ve altında ise 90-100 gram/TL aralığı bekleniyordu. Perşembe günü CHP-AKP koalisyon görüşmelerinden çıkan olumsuz sonuç sonrasında uzmanların işaret ettiği seviyelere doğru geçiş başladı.

Peki piyasaların erken seçimi fi-yatladığı bu dönemde seyir nasıl olacak ve yatınmcılar nasıl pozisyon almalı?

PİYASALAR TEDİRGİN

Erken seçim ihtimali piyasaları tedirgin etti ve koalisyon konusunda gelen olumsuz açıklamaların ardından BIST 100 endeksi 75.800’e kadar düştü. Dolar/TL rekorunu tazeleyip 2,84 seviyesine gelirken, Euro/TL de 3,15’in üzerini gördü. Gösterge faiz yüzde 10,50’ye yaklaşırken, altının gramı 100 TL’yi aştı.

Erken seçim ihtimalinin artmasıyla birlikte benzer seyrin devamı bekleniyor. Ancak AKP’nin MHP ile de görüşeceği yönündeki açıklamalar burada etkili olacak ve bu hafta muhtemel görüşmeden çıkacak koalisyon beklentisi de fıyat-lanacak. Ancak erken seçim olasılığı uzmanlara göre daha güçlü gözüküyor.

Piyasaların negatif algıladığı erken seçim ihtimaline ek olarak olumsuz senaryonun içinde Suriye’de risklerin artması, FED’in faiz artırım sürecine başlaması sonucu gelişen piyasalarda pozisyon azaltması, Çin’in Yu-an’ı devalüe etmesinin etkileri, Mo-ody’s, Fitch ve S&P gibi kredi derecelendirme kuruluşlarından gelebilecek olumsuz açıklamalar da var. İçeride terör olaylarının devamının gelmesi de olumsuz başka bir faktör.

UZUN VADEDE ALIM FIRSATI

Uzmanlar, bu dönemde çok riskli hareketlere girmenin doğru olmayacağını söyleyerek aynı zamanda düşüş fırsatlanndan yararlanmanın da önemine dikkat çekiyor. Özellikle borsa tarafında olası 70.000’li seviyelerden uzun vadeli alıcıların gelmesi ile tekrar toparlanma yaşanması muhtemel görülüyor. O nedenle düşüşlerin borsada güçlü ve beklentisi yüksek hisselerden alım fırsatı olabileceğine yönelik görüşler var. Ancak burada uzun vadeli yatırım yapmak önemli.

Ata Yatırım Araştırma Müdürü Cemal Demirtaş, erken seçimin netleşmesiyle önümüzdeki 2-3 aylık dönemde BIST-100 endeksinin 70.000-80.000 aralığında seyretmeye devam edebileceğini, siyasi istikrara ilişkin bir olumlu sinyal alınmadığı sürece, 85.000’in üstü endeks seviyelerinin üzerinin zor olduğunu düşünüyor.

PİYASALAR DİNLENEBİLİR

AZ Notus Portföy Yönetimi Yönetici Ortağı Murat Sağman, bundan sonra piyasanın biraz dinlenebileceğini ve 75.000 seviyesinin önemli bir destek olduğunu belirtiyor. BİST’in şu anda benzer gelişen ülkelere göre yüzde 25 iskontolu işlem gördüğünü ifade eden Sağman, “Yatırımcı şu anda biraz beklemeli. Uzun vadede önemli fırsatlar oluşacak. BİST endeksi 70.000-75.000 arasında alınan gelecek vadeden seçilen hisselerde mutlaka uzun vadede getiri sağlayacak” diyor.

Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut da erken seçim söylemlerinin güç kazanmasıyla endekste 75.250 ve 74.000 seviyelerinin takip edileceğini ifade ediyor. Fakat Karabulut’a göre ilerleyen günlerde sürpriz bir şekilde liderlerin fikir ayrılıkları yaşadıkları noktalarda uzlaşmaya varabilmeleri durumunda siyasi belirsizlik azalabilir ve endekste yükseliş hareketi görülebilir. Böylece endekste 80.000 ve 81.000 seviyeleri direnç olarak test edilebilir.

Yatırım Finansman Genel Müdürü Şeniz Yarcan da, endeksin geldiği seviye itibariyle bazı hisse senetleri cazip yükselme potansiyeli sunsa da gerek politik belirsizliğin tamamen ortadan kalkmaması gerekse kur ataklarının sürebileceği ve bunun da bilançolar üzerinde yaratabileceği tahribat öngörüsüyle orta-uzun vadeli yatırımlar için biraz daha beklenmesini öneriyor.

DOLARA YÖNELİM SÜREBİLİR

Yerli yatırımcıların ekonomide risk gördüklerinde her zaman dolara yöneldikleri biliniyor ve bu eğilimin devam etmesi beklenebilir. Nitekim yılbaşından bu yana döviz mevduatı 30 milyar dolar artış gösterdi. Yatırımcıların yurtiçi ve yurtdışından gelebilecek risklerden korunmak için portföy oluşturmaları, ana para korumalı ürünlere ve döviz pozisyonlarını bir miktar daha artırmaları öneriliyor. Yabancı bir bankanın fon yönetiminden sorumlu genel müdür yardımcısı, “Kasım ayındaki muhtemel seçime kadar dolar 3 TL’yi geçebilir” diyor.

Döviz kısmında Merkez Banka-sı’nın faizde sadeleşme adımı önemle takip edilmeli. Çünkü Venbey Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Tuğra Akçanlı’ya göre, TCMB’nin bu ay içerisinde faiz basitleştirilmesi adımlarının piyasaya yansıması görülebilir ve olası bir faiz artışıyla birlikte dolar/TL’de tekrar 2,80 seviyelerinin altı test edilebilir. Tuğra Akçanlı, “Yukarıda 2,88 ilk hedef olarak gözüküyor” diyor.

FAİZ MÜDAHALESİ GELİR Mİ?

Destek Menkul Araştırma Uzmanı Adnan Çekçen, yeni süreçte TL varlıklarda ciddi satışlar görülebileceğini ifade ediyor. Çekçen, bu konuda şunları söylüyor: “FED baskısı gelişmekte olan ülke para birimlerini baskı altında tutarken, biz aynı zamanda iç piyasadaki belirsizliği de fiyatlama-ya başladık. Dolar rekor tazelerken tahvil faizlerinde sert yükseliş ile beraber endeks tarafında yeni dip ara-yışlan görülebilir.”

Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Hakan Çal’a göre de eylül ayına kadar bu beklenti sürdüğü sürece Do-lar/TL kurunda yaşanabilecek düşüşler sınırlı kalacak. Çal, “FED’in ilk faiz artırımı sonrası piyasalarda 1-2 günlük volatilite yaşanacak olsa dahi ‘beklentiyi al gerçekleşmeyi sat’ mantığı bu süreçte de işleyebilir. Ama bu FED’in kademeli ve sınırlı faiz artırım politikası değişmediği takdirde geçerli olacak” diyor.

Bu hafta Para Politikası Kurulu’nun ağustos ayı toplantısı var. Bu çerçevede Merkez Bankası tarafından yapılacak açıklamalar takip edilecek. FED’in eylüldeki faiz kararı görülmeden Merkez Bankası’nın faize müdahale etmesi beklenmiyor.

ORTA VADEDE 1.100 KRİTİK

Her ne kadar iç dinamiklere bağlı olmasa da altın da yatırımcılar açısından çok takip edilen bir enstrüman. Altında ons/dolar bazında aşağı yönlü eğilimin devam etmesi bekleniyor. Gram altın ise TL’deki değer kaybı nedeniyle uzun vadede cazip olarak görülebilir. Orta vadede 1.100 dolar/ons seviyesinin altında öncelikle 1.093 dolar/ons daha sonra ise 1.078 dolar/ons seviyesi hedeflenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu