Haberler

Perakendeciler rotayı Çin’e kırmaya başladı

Hazır giyim sektörünün korkulu rüyası Çin, artık Türk markaları için potansiyel bir pazar haline geldi. Çin’deki 1,5 milyar insanm yüzde 20’sinin gelir düzeyi yüksek. Bu da 300 milyon potansiyel müşteri demek. Halen bu ülkede mağazası bulunan Kiğılı, Yataş, ADL gibi markalar şube sayısını artırmaya hazırlanırken, LC Waikiki, Koton, Colin’s gibi markalar da Çin’e açılmaya hazırlanıyor.

Son 10 yılda yurtiçinde hızla büyüyen ve markalaşan perakendeciler artık yurtdışı pazarlardaki büyüme hamleleriyle dikkat çekiyor. Geçen haftaki kapak haberimizde bu konuyu ayrıntılı bir şekilde işlemiştik. Avrupa’dan Ortadoğu ülkelerine kadar pek çok ülkede mağazalar açarak dünyaya yayılan perakendecilerin yeni hedefinde ise Çin var. Çilek Mobilya, Kiğılı, Yataş, ADL gibi markalar bu dev ülkedeki şube sayısını artırmaya hazırlanırken, LC Waikiki, Koton, Colin’s, Karaca, Lufian gibi markalar da Çin pazarına girme hazırlığı yapıyor.

çin perakende

Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacmi 24,6 milyar dolara ulaşmış durumda. Ancak bu ticaretin sadece 2,8 milyar dolarlık kısmını ihracat oluşturuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen ayki Çin ziyaretiyle de gündeme gelen Türki-ye-Çin ticari ilişkilerinde ılımlı rüzgarlar esiyor, iki ülke arasındaki ticaretin 100 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Çin, bugüne kadar coğrafi uzaklık, kültür farklılığı, üretimdeki rekabet gücü, pazarın kendine özgü dinamikleri nedeniyle perakendecilerin uzak durmayı tercih ettiği bir pazar oldu. Ancak hem iki ülke arasındaki görüşmeler hem de Çin’deki gelir düzeyinin ve tüketimin artması nedeniyle cesaretlenen perakendeciler şimdi Çin’de büyümeye hazırlanıyor.

300 MİLYON MÜŞTERİ

Rakamlar da Çin pazarının sunduğu fırsatlan ortaya koyuyor. Çin’de yaşayan 1,5 milyar insanın yüzde 20’sinin gelir düzeyi yüksek. Bu da Türk perakendecileri için 300 milyonluk bir potansiyel müşteri anlamına geliyor. Çin’de her yıl 300’e yakın alışveriş merkezi açılıyor. 2020 yılında tüm dünyada yapılacak her 4 TL’lik perakende satışının 1 TL’sinin Çin’de gerçekleşmesi bekleniyor. 2020 yılında sektörde üretim ve tedarik stratejisinin Çin pazarına göre yapılanacağı öngörülüyor. Pazardaki fırsatları kaçırmak istemeyen perakendeciler de şimdiden Çin pazanna açılmak için hazırlıklara başlamış bulunuyor.

Ancak 1,5 milyarlık nüfusu ve büyük yüzölçümüyle Çin hiç de kolay bir pazar değil. Çin pazarına girmeden önce markaların en az 12-18 aylık bir araştırma yapması öneriliyor. Bu süreçte yerel ekipler ile Türkiye’den ekiplerin birlikte çalışması gerektiği de ifade ediliyor.

KİĞILI ALTI MAĞAZA AÇACAK

Türkiye genelinde 67 ilde 225 mağazası olan, yurtdışında ise Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Çin’de 28 mağazayla faaliyet gösteren Kiğılı, Çin pazarında en hızlı büyüyen şirketlerden biri. Çin’de ilk mağazasını

2013 yılında Guangzhou’da açan Kiğılı, bu yıl ikinci mağazasını Pekin’de, üçüncü mağazasını ise Şanghay’da açtı. Yıl sonuna kadar altı mağaza daha açacaklarını söyleyen Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, “Çin’e yatırımı çok önemsiyoruz. Çin’de diğer pazarlardan farklı olarak Türk girişimcilerle çalışıyoruz” diyor.

Türkiye’de ve yurtdışında toplam 143 mağazası bulunan Adil Işık Group, Çin pazarını erken keşfederek yatırım yapan markalardan biri oldu. Yurtdışında 2015 yılında 15 mağaza açmayı planlayan grup, Rusya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Ukrayna, İran ve Çin pazarına öncelik veriyor. Çin’de iki mağazası bulunan şirket, yıl sonuna kadar iki mağaza daha açmayı planlıyor. 2015’te yüzde 50 büyüme hedefi koyduklarını söyleyen Adil Işık Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Tasarım Direktörü Zehra Işık, “Çin gibi faaliyet gösterdiğimiz pazarlarda gücümüzü artırmayı hedefliyoruz” diyor.

YAT AŞ DA BÜYÜYOR

2015’te Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan, Lübnan, Almanya, İsviçre, Bosna Hersek, Çin ve Singapur olmak üzere dokuz ülkede mağaza açmayı planlayan Yataş, Çin’de hızlı bir büyüme hedefliyor. Master franchise sistemi ile çalıştığı Çin’de, Guangz-hou, Harbin, Dongguan ve Fos-han’da olmak üzere toplam dört mağazası bulunan şirket, bu mağazaların iki tanesini bu yılın ilk yansında, ikisini de 2014 yılında açtı. Yataş Grup Genel Müdür Yardımcısı Ersin Serbes, 2015’in ikinci yarısında da üç mağaza daha açmayı planladıklarını söylüyor.

Çin’de bir mağazası bulunan Silk & Cashmere ise önümüzdeki dönemde toptan satışla büyümeyi planlıyor. Yeni bir toptan satış stratejisi geliştiren şirket, yabancı tasarımcılarla birlikte kapsül koleksiyonlar üretti. Silk & Cashmere’in kurucusu Ayşen Za-manpur, bu strateji sayesinde bölgede iki kat büyümeyi hedeflediklerini ifade ediyor.

KOTON İLK KEZ GİRECEK

Koton, 24 ülkede 400’den fazla mağazasıyla faaliyet gösteriyor. Şirket, 2015 sonuna kadar yurtiçinde 45, yurt-dışında ise 30’a yakın yeni mağaza açmayı planlıyor. Koton, Fransa başta olmak üzere Fas, Hırvatistan ve Umman pazarına ilk kez girmeyi planlıyor. Koton Yönetim Kumlu Başkanı Yılmaz Yılmaz, “Çin pazanna yönelik altyapı çalışmalarımız ve araştırmalarımız sürüyor. 2016 yılı içerisinde Çin’e de giriş yapmayı planlıyoruz” diye konuşuyor.

Yurtiçi ve yurtdışında toplam 65 mağazası bulunan Lufian, 2015’te toplam 10 mağaza açacak. Bu mağazalardan biri Çin’de olacak. Lufian Uluslararası Perakende Satış Müdürü Nihat Onuk, Çin pazarının potansiyeline güvendiklerini ve pazarda altyapı oluşturduktan sonra hızlı büyüme sürecine gireceklerini ifade ediyor.

SARAR BAYİ ARIYOR

172’si yurtiçinde, 95’i yurtdışında olmak üzere toplam 267 mağazası bulunan Sarar’ın Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde bir mağazası var. Sarar Yönetim Kurulu Üyesi Ece Sarar, “Eğer iyi bir bayi bulabilirsek Çin’e franchise verebiliriz. Bu konuda arayışlarımız sürüyor” diye konuşuyor.

Çin’e ülkenin en büyük online satış kanalı tmall.com üzerinden giriş yapan Çilek Mobilya, bu ülkede mağaza-laşmayı planlıyor. 2015 yılında yüzde 30 büyüme ile 35 satış noktası açmayı planlayan şirket, yurtdışında ise 20 mağaza açmayı hedefliyor. Bu mağazalardan 10’unun Çin’de olması planlanıyor. Çilek Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çilek, Pekin, Şanghay, Guangzhou, Wuhan, Senzen şehirlerinde büyümeyi planladıklannı söylüyor.

İKİ YIL İÇİNDE ÇİN’E GİRECEK

Türkiye dahil 25 ülkede, 164 farklı şehirde 500’ü aşkın mağazası bulunan LC Waikiki, 2015 sonuna kadar 61 yeni mağaza daha açarak dünya genelindeki mağaza sayısını 600’ün üzerine çıkarmayı hedefliyor. Yurtdışında faaliyet gösterdiği ülkelere ek olarak bu yıl Kenya, Tunus, Hindistan, Endonezya ve Cezayir gibi ülkelerde de büyümeyi hedefleyen şirketin hedefindeki ülkelerden biri de Çin. 2015’te yurtdışı operasyonları için 50 milyon dolarlık yatırım planlayan şirket, lojistik altyapı hazırlıklarını tamamladıktan sonra önümüzdeki iki yıl içinde Çin’e açılacak.

Yurtdışında önümüzdeki iki yılda Güney Afrika’ya odaklanan Karaca’mn da planları arasında Çin’de büyümek var. Türkiye’de 107, yurtdışında sekiz mağazalan olduğunu söyleyen Karaca Genel Müdürü Hüseyin Eğilmezgil, “Çin’de henüz mağazamız yok ama orada bulunan ulusal zincirlerden perakendeyi birlikte yürütme teklifleri alıyoruz. 2019’da Çin’e açılmayı planlıyoruz” diyor.

ORKA BİR GRUPLA ANLAŞTI

Damat ve Tween markalarını bünyesinde bulunduran Orka Group, Çin pazanna girmek için 100 mağazası bulunan yerli bir zincirle anlaştı. İlk aşamada 3-4 lokasyonda ürünlerini satmaya başlayacak olan grup, aşama aşama bölgede büyüyecek. Çin için ilk yüklemeyi yaptıklarını söyleyen Orka Group Yönetim Kurulu Başkam Süleyman Orakçıoğlu, “Pazara ilk girişimizi yerli bir perakendeciyle yapıyoruz. İlk aşamada 20 bin adet ürün gönderiyoruz. Pazara göre ilerde mağaza açabiliriz” diye konuşuyor.

2015 yılının başında HollandalI moda markası Mexx’i satın alan Eroğlu Holding de Çin pazarına odaklanma kararı alan şirketlerden biri. Şirketin Colin’s ve Loft markalarıyla 38 ülkede 600 civarında mağazası var. Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, Çin pazanna açılmak için bölgede araştırmalannı sürdürdüklerini söylüyor.

ÇİN’DE BAŞARI İÇİN 5 KRİTİK ÖNERİ

  • Çin pazanna girmek isteyen markalara en az bir yıl boyunca ön hazırlık yapmaları öneriliyor.
  • Farklı dinamikleri olan pazarda zorluk çekilmemesi için iyi bir yerel ortakla çalışılması gerekiyor.
  • Çin çok büyük bir pazar olduğu için pazarın tümünü hedeflemek yerine belli bölgeleri mercek altına alarak ilerlemek daha iyi olabilir.
  • Çin’de başarılı olmak için hızlı değişen ortama ve mevzuata uyum sağlamak gerekli. Bu nedenle firmanın Çin’deki şubesinin merkezden bağımsız ve hızlı karar alma yetkisine sahip olmasında fayda var.
  • Çin pazarında kısa vadede yüksek kâr beklentisi hayal kırıklığına yol açabilir. Uzmanlar bu pazara girenlerin uzun vadeli plan yapması gerektiğine dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu