Kariyer ve İş İlanları

Mavi Yakalılar Aranıyor

İstihdam piyasasında yaşanan durgunluk bazı mavi yaka pozisyonlarım hiç etkilemedi. Son üç ayda en çok güvenlik görevlisi, temizlik personeli ve garson, komi gibi ara kademe servis elemanlarına ihtiyaç duyuldu.

YAZ dönemi, bayram tatilleri ve seçim dönemi derken istihdam piyasası durgun bir süreçten geçiyor. İşsizlik rakamları da bu durgunluğu yansıtıyor. 2015 Haziran ayında açıklanan TÜ1K verilerine göre işsiz sayısı 2 milyon 789 bin kişiden 2 milyon 880 bin kişiye çıktı. 15 yaş ve daha yukarı işsiz sayısı, geçen yılın verilerine göre yüzde 0.5 artış gösterdi. Tarım dışı olarak verilen rakamlarda, 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı bir puan artarak yüzde 17.7,15-64 yaş grubu içinse 0.4 puanlık artışla yüzde 9.7 olarak açıklandı. Pek çok sektörde işe alımlar durmuş olsa da özellikle mavi yaka ve ara pozisyonlarda arayış devam ediyor. Eleman.net’in dergimize özel yaptığı araştırmaya göre, son üç ayda en çok güvenlik görevlisi, temizlik personeli ve garson, komi gibi servis elemanlarına ihtiyaç duyuldu.

mavi yakalilar

AVM’LER PAZARI BÜYÜTTÜ

Son üç aylık verilerin dikkate alınarak yapılan çalışmaya göre, Eleman.net’te en çok aranan mavi yaka pozisyonu yüzde 11.25 ile güvenlik görevlisi oldu. Bu dönemde 5 binden fazla ilan güvenlik görevlisi aramak için yayınlandı. Güvenlik görevlisi arayışını yüzde 6.13 ilan oranı ile temizlik personeli izledi. Temizlik personeli arayışında 3 bine yakın ilan yayınlanırken, temizlik görevlisinden sonra yüzde 4.5 ilan oranı ile en çok garson, komi ve barista arandı. Servis elemanı arayışınım yüzde 3.95 ile depo elemanı ve yüzde 3.66 ile makine operatörü ilanları izledi.

Verileri yorumlayan Eleman.net Muharras Üyesi Savaş Ünsal, siteleri üzerinden yayınlanan iş ilanlarına baktığımızda mavi yaka pozisyonlara yönelik en çok “Özel Güvenlik Görevlisi”, “Temizlik Personeli” ve “Servis Elemanı (Garson, Komi, Barista vb.)” ihtiyacının yaşandığının gözlendiğini söylüyor. Özellikle son yıllarda perakende sektöründeki hızlı yükselişe bağlı olarak her geçen gün sayısı fazlalaşan mağaza ve AVM’ler istihdama katkı sağlarken özellikle güvenlik görevlisi ve temizlik personeli ihtiyacını da beraberinde getirdiğini söyleyen Ünsal, bankacılık sektörü ve toplu konutlarla birlikte yaygınlaşan site yaşamının özel güvenlik ihtiyacını öne çıkardığını hatırlatıyor.

Ünsal’ın verdiği bilgilere göre, yaklaşık 240 bin kişilik istihdam yaratan ve 3.5 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olan özel güvenlik sektöründe hem yayınlanan ilanlarda hem de ilanlara olan başvurularda ciddi bir artış yaşandığını söylemek mümkün. Özel güvenlik firmalarına baktığımızda ise yaklaşık yüzde 45’lik bir oranla İstanbul ilk sırada yer alırken, onu yüzde 15.2 ile Ankara, yüzde 7.89 ile İzmir, yüzde 4.29 ile Antalya takip ediyor.

“TOPLUM DEĞİŞTİ”

Ekonomide durgunluğun yaşandığı bir dönemde bile mavi yakada alımların devam ettiği gözleniyor. “Mavi yakadaki bu arayış bize üretimin durmadığının iyi bir göstergesi gibi görünüyor. Öte yandan üretim yapan şirketlerin en önemli sorunlarından olan sirkülasyonun her türlü önleme rağmen devam ettiğini de gösteriyor” diyen HRM Danışmanlık Yönetici Ortağı İlknur Seven AVM’lerle birlikte yeni site inşaatlarıyla güvenlik ve temizlik elemanlarına olan ihtiyacın her geçen gün arttığına dikkat çekiyor. Seven, “Bunun dışında, dışarıda yemek yeme alışkanlığını kazanan bir toplum oluştu. Ev dışı yiyecek içecek tüketiminin 17 milyar dolara ulaştığı günümüzde, restoranlarının sayısının artması ve büyük şirketlerin bu işe girmesi de bu yöndeki gelişimi etkileyen faktörler arasında. Artık haftada bir kez dışarıda yemek yiyen ve alışveriş merkezlerinde zamana geçirmeyi tercih eden bir toplum olduğumuz düşünülürse, neden bu pozisyonlara bu kadar çok kişiye ihtiyaç duyduğumuz anlaşılabilir.”

“GIDADA ARTIŞ DEVAM EDECEK”

Bunun yanında restoran işletmeciliğinin son dönemin en gözde iş kollarından biri olmasıyla birlikte, “Servis Elemanı” başta olmak üzere “Aşçı” ve “Kurye” pozisyonları yine mavi yakada en çok aranan pozisyonların başında geliyor. “Tüketicilerin demografik özelliklerinin ve yaşam tarzlarının değişmesi, dışarıda yemek yeme alışkanlığını beraberinde getirirken bu alanda tecrübeli çalışan ihtiyacında önemli bir artış sağlıyor. Bu gelişmeler sonucunda sirkülasyonun yüksek olduğu ve önceleri daha çok geçici bir iş gibi görünen aşçılık, garsonluk gibi pozisyonların meslek algısı iyi yönde gelişmekte” diyen Savaş Ünsal, önümüzdeki dönemlerde gıda sektöründeki eleman ihtiyacının daha da artacağını vurguluyor.

İHTİYAÇ EN ÇOK İSTANBUL’DA

Mavi yaka eleman arayışında il sıralaması yine değişmedi. Bu alanda en çok ilanın çıktığı il yüzde 38.59 ile İstanbul oldu. İstanbul’u yüzde 12.28 ile Ankara, yüzde 10.50 ile İzmir, yüzde 7.78 ile Kocaeli ve yüzde 6.04 ile Bursa izledi. Mavi yaka pozisyonların haricinde en çok ilan yayınlanan pozisyonlarda ise “Satış Temsilcisi”, “Muhasebe Sorumlusu”, “Sekreter” ve “Müşteri Temsilcisi” öne çıkan meslek grupları arasında yer aldı.

Ara kademede yüzde 7.18 oranla en çok satış temsilcisi aranırken onu muhasebe sorumlusu izledi.

Türkiye’de ekonominin gidişatı neolursa olsun herzaman satış pozisyonlarında personel arayışı oluyor. Bunda son yıllarda artan AVM’lerin sayısı etkili olurken bu alanda sirkülasyonun fazla olması da bir başka etken. Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu’na göre, bunun iki temel sebebi var: “Türkiye’de satış pozisyonları oldukça yıpratıcı olduğundan sirkülasyon çok fazla oluyor. Buna doğal değişim de diyebiliriz. Diğer sebep ise pazar koşulları ile ilgili. Türkiye pazarı iç tüketimle büyüyor. Zaman zaman ürettiğimizden fazlasını tükettiğimiz bir pazarda iyi satış personeline olan talep her zaman sıcak kalacaktır.”

SATIŞÇIYA HER ZAMAN TALEP VAR

Bugün tüm işletmelerin yatırımını geri getiren faaliyet satış… Para akışında, ekonominin kalkınmasında çok önemli bir yeri olan satış aynı zamanda dünyada en çok açık pozisyonun olduğu sektör olarak değerlendiriliyor. “Kolay gibi görülen ama iyisi en zor bulunan eleman grubu olarak düşünüldüğünde, satış pozisyonlarında doğru elemana ulaşmak çoğu zaman kolay olmuyor” diyen İlknur Seven, “Sirkülasyonu yüksek bir grup olarak, satışta çalışacak kişilere olan ihtiyaç her zaman devam edecektir. Bir satışçının iş bulması kolay, ancak başarılı olması zordur” diye ekliyor.

“Satış pozisyonları her zaman şirketlerin en önem verdiği alanlardan” diyen Randstad Türkiye Genel Müdürü Burak Erin ise, durgunluk dönemlerinde finan-sal toparlanma için satış kadrolarını güçlendirmenin gündeme geldiğini, genelde istihdamdaki daralmanın idari kadrolardan yapılıp, satış rollerine yatırıma devam edildiğini aktarıyor.

Başta perakende sektörü olmak üzere her sektörde yaşanan “satış temsilcisi” ihtiyacı, bu alanda yayınlanan iş ilanları sayısında da önemli bir fark yaratıyor. Savaş Ünsal, satış temsilcisinin yanı sıra müşteri temsilcisi pozisyonunda da ilan artışı olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Ürün dışında işletmeleri bulunduğu pazar içerisinde rakip firmalardan ayrıştıracak müşteri memnuniyeti ve satış sonrası hizmetlere verilen önem ve bu bilincin artması yine beraberinde “Müşteri Temsilcisi” pozisyonuna olan ihtiyacı her dönem dinamik tutuyor diyebiliriz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu