Haberler

Yerli yazılımcılar ihracat için birleşti

Yazılım ihracatının artması için UR-GE kümelenmesi ve yurtdışı pazarlama takımı kurulmasıyla birlikte hedefler büyüyor. Bu yılın sonunda 1 milyar dolarlık ihracatın yakalanması bekleniyor. 10 yıl sonrasının ihracat hedefi ise 10 milyar dolar. Bu kapsamda Almanya ve ABD’de iş bağlantıları kuran yazılımcılar, önümüzdeki ay da Dubai ve Katar’a gitmeye hazırlanıyor.

yerli yazılım

Yazılım pazarının bilişim sektöründen daha fazla pay alması ve yerli şirketlerin ihracatını artırması yönünde sektör temsilcileri ve demekler aracılığıyla yapılan çalışmalar son dönemde olumlu sonuçlar vermeye başladı. Bilişim Sanayicileri Demeği’nin (TÜBİ-SAD) verilerine göre, yazılım sektörü 6,3 milyar TL’lik bir büyüklüğe sahip. Yazılım alanının toplam bilgi teknolojilerindeki payı ise yüzde 30 seviyelerine ulaştı. Yazılım sektörünün pazardaki payının artarak devam etmesi bekleniyor. Özellikle AR-GE yatınmı ve inovasyon, sektörün büyümesinde rol alacak en önemli faktörler olarak belirtiliyor. Bu yıl sonu itibariyle yazılım sektöründeki pazar hacmi beklentisi 7,8 milyar TL. Sektördeki en büyük atılımın ise ihracat tarafında olması planlanıyor.

Sektör, ABD’den Almanya’ya, İngiltere’den Birleşik Arap Emirlikle-ri’ne, Azerbaycan’dan Kırgızistan’a kadar pek çok ülkeye yazılım ihracatı yapabilir duruma geldi. 70’den fazla ülkeye ihracat yapan yazılım sektörünün 2011’de 250 milyon dolar olan ihracat rakamı geçen yıl 700 milyon dolara yükseldi. Bu yılki hedef ise 1 milyar dolar. Yazılım Sanayicileri Derneği’nin (YASAD) 2023 hedefleri doğrultusunda önümüzdeki 10 yıl içinde ise 10 milyar dolarlık ihracat ve 1 milyon kişilik istihdam rakamına ulaşılması planlanıyor.

Bu hedeflere ulaşmak için yeni destek ve programlar oluşturuluyor. Bunlardan biri geçen yıl Ekonomi Bakanlığı desteğiyle başlayan UR-GE (Uluslararası Rekabeti Geliştirme Fonu) çalışma kümelenmesinin kurulmasıyla oldu. İhracat için 40 yazılım şirketi bir araya getirildi ve yazılım sektörü yurtdışı pazarlama takımı (Tetsoft) kuruldu. Bu kapsamda eğitimler veriliyor. 18 ülkeye kalsın ticari yazılım heyeti ziyareti yapılması da planlanıyor.

DUBAİ VE KATAR’A GİDİLECEK

Bu ziyaretlerin ilki geçen yıl Almanya ile başladı. Bu yıl ise Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Bir-liği’nin (TET) desteğiyle oluşturulan yazılım sektörü ticaret heyetine Boston ile Washington’u kapsayan görüşmelerde 16 şirket katıldı. TET Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Esim, yerli yazılım şirketlerinin ikili görüşme sonrasında 150 milyon dolarlık iş bağlantısı kurduğunu ifade ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu