Aves, sanayiye geçiş yaptı rekor büyüme yaşadı
Ham ayçicek yağı ithalatı, rafine ayçiçek yağı üretimi, biodizel ve küspe satışı alanlarında faaliyet gösteren Mersinli Aves, son iki yılda sıçrama yaşadı. 2013’te 152 milyon TL olan cirosunu 2014’te 632 milyon TL’ye çıkardı. Bu yılki hedefi ise 750 milyon TL ciroya ulaşmak. Üretime üç yıl önce başlayan şirket, bu performansım, alanım iyi tanıması ile uygun fiyat politikasına bağhyor.
Anadolu’da büyük yatırımlar yapan, kısa sürede üretimi ve ihracatıyla bölgesine ve Türkiye ekonomisine değer katan birçok şirket var. Mersinli Aves Enerji, Yağ ve Gıda da bunlardan biri. 2013 yılında üretime başlayan şirket, dergimizin ‘Anadolu 500’ araştırmasında ‘cirosunu en çok artıran şirketler’ sıralamasında birinciliğe oturmasıyla dikkat çekti. 2013 yılında 152 milyon TL olan cirosunu yüzde 313,5’lik artışla 2014’te 632 milyon TL’ye çıkaran Aves’in bu yılki ciro hedefi ise 750 milyon TL’yi buluyor.
Aves’in gösterdiği bu rekor performans adeta ders niteliğinde gerekçelere dayanıyor. Şirket, uzun yıllar ticaretini yaptığı ve bu açıdan tüm detaylarına hakim olduğu bir sektörde üretime geçerek ürünün tüm halkalarında hakimiyet kurdu. Yüksek kapasiteli üretime geçti ve ürettiği ham yağı, rafine yağı, küspeyi ve biodizeli tüm bölgelere kesintisiz ulaştıran bir ağ oluşturdu, ihracatta tüketimi hızla artan ve genç nüfusu yüksek olan ülkelere yöneldi. Irak’ta gerçekleştirdiği stratejik yatırım da ciro artışına büyük katkı sağladı.
Yakaladıkları hızlı büyümede kaliteli üretimin etkili olduğuna vurgu yapan Aves Yönetim Kurulu Başkanı Senan idin, “Kaliteli ürünü en uygun fiyata mal ederek büyüme sağladık” diyor.
20 YILLIK TECRÜBE
20 yılı aşkın bir süredir uluslararası emtia ticareti alanında faaliyet gösteren Senan idin tarafından kurulan şirketin Mersin’deki 32 dönüm arazi üzerine kurulu çoklu tohum kırma, rafine, şişeleme ve biodizel tesisi, Türkiye’nin tam entegre en büyük tesislerinden biri. Türkiye’nin ham ayçiçek yağı ithalatının yüzde 35’ini ( tedarik ederken bu alanda sanayici olma karan aldığını belirten idin şunlan söylüyor: “2012 yılından itibaren tamamen tanmsal emtia, özellikle de yağlı tohumlar ve bitkisel yağların ticareti üzerinde yoğunlaştık. Ağırlıklı olarak da Mersin’deki tesisimizde işleyebileceğimiz ürünlerin alım satımını yapmaya başladık. 70 milyon Euro’luk yatırımımızı iki yıl önce devreye aldık. Yerli tarımı desteklemek adına önemli bir yatırım. 200 çalışanımızla aylık 710 bin tonluk üretim yapıyoruz. Biodizel tesisimiz EPDK lisansını geçen yıl aralık ayında aldı ve bu yılın başında biodizel satışına da başladık.”
Şirketin yatırımlan Türkiye ile de sınırlı değil. Erbil’de Irak’ın ilk ve tek bitkisel yağ rafinasyon ve paketleme tesisini kuran Aves, geçen ağustos ayından bu yana burada üretim yapıyor. Irak’ın yıllık 500 bin ton rafine ayçiçek yağı tüketimi bulunuyor. Ancak bu konuda kurulmuş bir sanayi olmadığı için ihtiyacının tamamını ithal ediyor. Senan idin, “Erbil tesisimiz günlük 200 ton rafine ve 600 ton paketleme kapasitesine sahip. Bu bölgede üretimimizle, Irak ihaleleri dışında serbest piyasada da her geçen gün etkinliğimizi artırıyoruz” diyor.
750 BİN TON İŞLİYOR
Şirket, yapımı devam eden ikinci kırma ve ekstraksiyon ünitesini kasım ayında devreye alacak. Bununla birlikte bugün günlük 500 ton olan kırma kapasitesi bin 500 tona çıkacak. Böylece Türki-t ye’de kurulu olan en yüksek kapasiteli iki tesisten biri olacaklanm belirten İdin, ayrıca günde 700 ton ham yağ rafine edebildiklerini ve 800 ton olan paketleme kapasitelerinin yeni butik dolum hattı tamamladığında bin 100 tona çıkacağını akta-nyor. Biodizel ünitelerinin ise günlük kapasitesinin 150 ton olduğunu belirten idin, “Böylece yılda 750 bin tonun üzerinde hammaddeyi işleyebilecek durumdayız” diyor.
Şirket, 2015 sonunda tamamlanması beklenen kırma, depolama ve dolum hattı yatırımıyla tüm büyük ya-tırımlannı tamamlamış olacak. 2016-2017 döneminde ise enerji verimliliğini sağlamak için Mersin’deki tesisinde bir kojenerasyon ünitesi kurmayı planlayan şirket, karbon ayak izini de düşürerek çevre dostu bir tesis olacak.
İHRACAT DÜŞÜYOR!
Aves, Erbil fabrikasının devreye girmesiyle ihracatın bir kısmını o bölgeye kaydırdı. İhracata 2013’te başlayan şirket, geçen yıl 104 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu yılki ihracat hedefi ise 90 milyon dolar. İhracatta bölgesindeki ilk üç firma arasında yer alan Aves, 20l6’da ilk 100 ihracatçı listesine girmeyi planlıyor.
Senan İdin, bu yıl Katar, Libya, Lübnan, Arnavutluk, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin başta olmak üzere toplam 10 ülkeye ihracat yaptıklarını söylüyor. İdin, ihracatta gelecek hedeflerini ise şöyle anlatıyor: “2016 yılında Afrika, Çin ve Uzak Asya ülkelerine ihracat yapmayı hedefliyoruz. Kasım ayında Çin’de ve Erbil’de, Şubat 20l6’da ise Dubai’de düzenlenecek fuarlarda stand kuracağız. Ciddi pazar araştırmalan yapmaktayız.”
KÜSPE İHRACATINDA LİDER
Aves’in kırma tesisine giren yağlı tohumlar ham yağ ve küspe olarak çıkıyor. Şirket, yem sanayiinin temel girdilerinden biri olan küspeyi, bulunduğu bölgede sayıları ve kapasiteleri giderek artan yem fabrikaları ve besi çiftliklerine satıyor. Aves, küspe ihracatı konusunda da oldukça iddialı. Geçen yıl 37,8 milyon TL’lik küspe ihraç etti ve Türkiye’deki küspe ihracatının yüzde 55’ini gerçekleştirdi. Senan İdin, bu alanda pazar lideri konumuna geldiklerini vurguluyor.
Ham yağlarda yine yem sektörüne satış yapan şirketin özellikle güçlü olduğu ham ayçiçek yağındaki müşterileri ise Türkiye’nin her yerindeki rafine tesisleri. Rafine yağ konusunda ise ağırlıklı olarak ihracat yapan Aves, 2014 yılında 258 milyon TL’lik ayçicek yağı ihracatı gerçekleştirdi. Böylece Türkiye’deki rafine ayçiçek yağı ihracatının yüzde 15’ini yaptıkla-nm ve en büyük üç ihracatçıdan biri olduklarını söyleyen Senan idin, “Türkiye’nin en büyük rafine yağ alıcısı olan Irak’ta pazar payımız yüzde 25 oldu” diyor.
Aves, uluslararası standartta ka-nola, ayçiçek, soya, aspir gibi yağlı tohum bitkilerinden biodizel üretiyor. Yıllık 50 bin ton üretim ve 3 bin ton biodizel depolama kapasitesine sahip olduklannı belirten Senan idin, “Biodizel, mevzuat gereği yalnızca EPDK lisanslı petrol dağıtım firmalanna satılabiliyor. Yıl sonuna kadar tüm önemli dağıtım firmalan ile satış anlaşması imzalamış olmayı umuyoruz” diye konuşuyor.