TİGEM’den ‘at’lı tedavi
700 yıllık at yetiştiriciliği deneyimi bulunan ve yılda 20 milyon TL’lik at satışı yapan TİGEM, tanın ve hayvancılığın ardından sağlığa da el attı. TİGEM, Ankara Beştepe’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın karşısmda açtığı at çiftliğinde dowıı sendromu veya zeka geriliği olan çocuklara at ile tedavi yöntemi olan ‘hippoterapi’ hizmeti verecek.
Tarihi OsmanlI’nın ilk yıllarında at yetiştirmek ve tarım yapmak üzere kurulan arazilere dayanan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), tarımsal ve hayvansal üretimin ardından sağlık alanına da el attı. Son altı yılda 800 milyon TL’lik yatırımla ürün miktarını 3,5 kat artıran, ayrıca yılda ortalama 20 milyon TL’lik at satışı gerçekleştiren TİGEM, Ankara Beştepe’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın hemen karşısına kurulan at çiftliğinde down sendromu veya zeka geriliği olan çocuklara at ile tedavi yöntemi olan ‘hippoterapi’ hizmeti verecek.
Türkiye tarım ve hayvancılığında sertifikalı tohumculuk ve damızlık hayvan yetiştiriciliğinin yanı sıra safkan Arap atı yetiştiriciliğinde de çok önemli bir role sahip olan TİGEM’in genel müdürü ve yönetim kurulu başkanı Halis Bilden, yeni projelerini Ekonomist’e anlattı.
AT İLE TEDAVİ EDECEK
Halis Bilden, TİGEM’in at yetiştiriciliğinde sahip olduğu deneyim ve mevcut altyapısından faydalanarak Malatya, Bursa ve Ankara’da üç yeni merkez açtıklarını söylüyor. Bilden, Ankara-Beştepe’deki yeni merkezlerinde safkan Arap atçılığı tanıtımı ve biniciliğin yanı sıra tarihlerinde ilk kez ‘hippoterapi’ hizmeti de vereceklerini ifade ediyor.
Hippoterapi, kas hastalıkları, down sendromu, gelişim bozuklukla-n, duyma ve denge bozuklukları, zeka geriliği gibi hastalıkların, amaca uygun atların çok boyutlu hareketlerinden ve vücut sıcaklığından yararlanılarak, uzman hekim, fizyoterapist ve psikolog kontrolünde, at eğitim uzmanlan desteğinde gerçekleştirilen tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olarak biliniyor.
Beştepe’de 1000 m2 açık ve 1000 m2 kapalı hippoterapi alanı inşa ettiklerini anlatan Halis Bilden, “Hippoterapi uygulamaları çerçevesinde engellilerin tedavisi amacıyla bireysel başvurular, sivil toplum kuruluşları ve özel eğitim kurumlarından doğrudan merkezlerimize yapılacak” diyor. Merkezde yılda bin çocuğun tedavi edilmesi planlanıyor. TİGEM, bu kapsamda geçen ay Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile işbirliği amaçlı bir protokol imzaladı.
ÜCRETSİZ OLACAK
Halis Bilden, başvuru sahiplerinin merkezdeki hizmetlerle birlikte fizyoterapist ve diğer sağlık personeli desteğinden de ücretsiz olarak faydalanabileceğini vurguluyor. Bilden, “Merkezimizde vatandaşlarımızın hippoterapi uygulamaları kapsamında faydalanacağı hiçbir hizmetten ücret talep edilmiyor. Yani ihtiyaç sahipleri, hippoterapi hizmetlerimizden tamamen ücretsiz faydalanacak” diyor.