JCI’ın yıllık kongresi Japonya’da yapıldı
JCI’ın yıllık kongresi Japonya’da yapıldı. Gündem, icat-girişimci-melek yatırımcı-inovasyon dörtlüsünün ülke girişimcilik ekosistemlerine nasıl daha iyi katkı sağlayacağı idi…
GEÇEN hafta, 18-0 yaş arası genç bireylerin hemen her alanda pozitif değişim yapmalarını teşvik etmek amacıyla ABD’de kurulmuş olan JCI-Junior Chamber International’ın her yıl Japonya’da düzenlediği yıllık kongresine ana konuşmacı olarak davetliydim. Hatırlarsanız, JCI Global yönetimi bir sürpriz yaparak, beni geçen aylarda New York’ta JCI Ambassador /JCI Özel Temsilcisi olarak onurlandırdı ve Birleşmiş Milletler binasında yapılan törenle mazbatayı tarafıma tevdi etti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Banki-Moon’dan sonra yedinci JCI özel temsilcisi olmanın verdiği ilave sorumlulukla Japonya’daki kongreye özel bir hazırlık yaptım ve Startup Compass / Girişimci Pusulası isimli ve yaklaşık 40 ülkede verdiğim konferansı detaylandırarak Kanazawa’da verdim.
Bu yılki kongreye 150 ülkeden 8000 delege katıldı. Bu kuruluşun başında ülkemizden çıkmış çok önemli bir değer vardı. İsmail Haznedar, 200 bin kişilik bu küresel dev kuruluşun 100. yılında başkanlığını yürüttü. Bu yıl yeni dönem başkanı olarak Nijerya’dan Pascal Obinna Dike seçildi.
21 .yüzyılın uyanan dev kıtası Afrika böylelikle JCI dünya başkanlık makamına ev sahipliği yapacak.
Japonya’nın Kanazavva şehrinde tüm şehir direkleri, taksiler, kafeler, JCI bayraklarıyla donatılmıştı. Japonya Prensesi’nin açılış konuşması için Tokyo’dan gelmesi de bu kongreye ne kadar önem verdiklerinin göstergesiydi. Toplantı içerikleri, gala yemeği, verilen resepsiyonlar gibi detaylarda yüksek bir kalite standardı tutturulmuştu. 150 ülkeden 8 bin katılımcıya ev sahipliği yapmak hiç de kolay bir şey değil ve bunu İsmail Haznedar iyi başarmış.
GİRİŞİMCİ: GLOBAL EKONOMİNİN İTİCİ GÜCÜ
Konuşmama, Kenya’daki Global Girişimcilik Zirvesi’nde sorduğum sorunun aynısıyla başladım: Obama, ABD’ye 1950’li yıllarda başkan olsaydı, Global Girişimcilik Zirvesi’nin adı yine bu şekilde mi olurdu?
Cevabım özetle şöyleydi: Hiç sanmıyorum. Çünkü 1950’li yıllarda, girişimci kelimesi henüz gündemde değildi. O zamanlar, ‘mucit’ler önemliydi. Ancak, bugün ‘inovasyon’ daha önemli.
Yani, icat edilen şey eğer tüketici tarafından kabul görüyorsa ve pazarda talep görüyorsa, işte o zaman ‘inovasyon’ olarak anılmaya başlanıyor ve yeni iş imkanları ve devletler için yeni vergi toplama imkanları doğabiliyor. Öyleyse ‘girişimci’ ülke ekonomilerinin gelişebilmesi için çok önemli. Çünkü, global ekonomik kriz sonrası, yeni iş imkanlarının azalması, bireylerin kendi işlerini kurmalarının önemini devletler için daha da artırdı. İcatları, inovasyona çevirecek olan önemli katalizör ise, ‘girişimci’.
Ülke ekonomilerinin artık itici gücünün girişimciler olduğu çok belli. Ancak günümüz girişimcilerinin de çok önemli bir sorunu var: Finansmana erişim. İşte bu noktada, melek yatırımcılar çok önemli rol oynuyorlar; icatları inovasyona çevirmek için gerekli finansman, know-how, mentorluk ve netvvork’ü sağlayabilecek tek aktör melek yatırımcılar. Bu yüzden, icat-girişimci-melek yatırımcı-inovasyon dörtlüsünün tüm ülke girişimcilik ekosistemlerinde çok iyi oturtulması gerekiyor ki, yeni iş imkanlarını ortaya çıkaracak yepyeni işler girişimciler tarafından kurulabilsin. Devletlerin üzerine düşen de işte bu dörtlüyü destekleyecek her türlü kamu politikasını geliştirmek.
İsmail Haznedar, JCI’da pozitif bir gelişme gerçekleştirdi. Bunu bir kere daha özetlemek isterim. JCI’ın kurumsal yapısının yanı sıra JCI Foundation / JCI Vakfı isimli bir yapılanması da var. Bu vakıf, küresel anlamda değer üreten projeleri finansal olarak destekliyor. İsmail Haznedar, bu vakfı J-BAN (Junior Business Angels Network) kurmaya ikna ederek özel bir Gençlik Projelerini Destekleme Fonu oluşturdu. Bu fonu da JBAN yönetecek ve 18-0 yaş arası, JCI üyesi olan olmayan tüm gençlerin startup projelerine her ülkede yatırım yapılacak.
Bu proje ile dünyanın en büyük melek yatırım ağının temelleri atıldığını söyleyebilirim. Bu fonun ilk uygulaması Türkiye’de gerçekleşecek; daha sonra diğer ülkelere yayılacak.
New York’ta Başkan Yardımcılığını yürüttüğüm merkezi Brüksel’de bulunan EBAN ve JCI arasında bir işbirliği ön anlaşması imzalanmıştı. Böylelikle İsmail Haznedar’m genç girişimcileri destekleme vizyonuna Avrupa’yı da ortak etmiş olduk.
İsmail Haznedar 100. Yıl Dünya Dönem Başkanı sıfatıyla, JCI Dünya Başkanlar Konseyi’nde genç girişimcilerin iş fikirlerinin finansmanı konusuna odaklanacak ve global startup ekosisteminde adını daha fazla duyacağız. Tüm girişimcilerin sosyal medyada JCI’ı ve İsmail Haznedar’ı takip etmelerinde büyük fayda var.
İyi haftalar…
Baybars Altuntaş / Para