Kobi Kredileri ve Çözümleri
Bankalar ödeme güçlüğü çeken KOBİ’lere yönelik yeni çözümler geliştiriyor. Nakit sıkıntısı yaşayan en uzak noktadaki KOBİ’ler bile tespit edilip, kullandıkları kredilerin vadesi uzatılıyor, şubeye gitmeden ilave kredi veriliyor…
İKİ seçimin yaşandığı 2015 yılı reel kesimi her anlamda zorladı. Bir yandan siyasi, diğer yandan global belirsizliğin yaşandığı bu yıl ekonominin dinamikleri üretim yapanların işlerini bir ölçüde sekteye uğrattı. Yılbaşından itibaren önce mevduat faizleri tırmanışa geçti. Ardından büyüme yavaşladı ve daha sonra da enflasyondaki iniş trendi yerini sınırlı da olsa yükselişe bıraktı…
Reel kesime son darbe ise kredi cephesinden geldi. Son iki ayda kredi faizlerindeki tırmanış hız kazandı. Çok değil yılın ilk yarısında yüzde 11-12’lerde seyreden KOBI kredilerinin faiz oranları bugünlerde yüzde 14-15’lere hatta skoru düşük firmalarda yüzde 18’lere kadar çıktı.
BANKALAR İŞ BAŞINDA
Sonuçta bu durum her kesimi olumsuz etkiliyor. Özellikle düşük sermaye ile üretim yapmaya çalışan KO-Bl’ler için artan faiz, artan maliyet anlamına geldiği için bugünlerde kredi geri ödemelerinde ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu gelişmeler sektörün verilerine de yansımış durumda. Haziran ayı başında yüzde 3’ler düzeyinde seyreden sorunlu kredilerin oranı bugünlerde yüzde 4’lere çıktı. Bir de iyi haber verelim. Özellikle son üç aydır bankalar ödeme güçlüğüne düşen müşterilerine yardım eli uzatmaya başladı. Bankalar, özellikle küçük ve orta ölçekli firmalara yönelik olarak, nakit akışını çevirmekte zorluk çeken, vade uzatan veya ilave kaynak sağlayan çok cazip kredi paketleri hazırladılar. Bunun için tek şartları ise bankanın müşterisi olmak…
“İLAVE FİNANSMAN SAĞLIYORUZ”
Finansbank KOBI ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber tüm segmentlerde krediye olan talebin düştüğünü söylüyor. Yılbaşında yüzde 30’larda büyür denen KOBÎ kredilerinin sekiz aylık süreçte ancak yüzde 13.7 büyüme kaydettiğine dikkat çeken Karabiber, “Aynı zamanda geri dönmeyen krediler de biraz büyüdü. Yüzde 3’lerde olan sorunlu kredilerin oranı yüzde 4’ler seviyesine çıktı” diyor.
Karabiber bugünlerde pazarda büyüme yaşanmasını ise beklemiyor. KOBÎ segmenti için Karabiber’in beklentisi yüzde 15-20’lik bir büyüme rakamı ile yılı tamamlamak. İşte bu ortamda Finansbank haziran ayından itibaren KOBl’lerin borçlarını geri ödemede sorun yaşamaya başlaması üzerine müşterilerine özel çözümler üretmeye başladı. Bu kapsamda likidite sıkışıklığı yaşayan müşterilerinin kullandıkları kredilerde vade uzatımına giden banka, ayrıca ihtiyaç halinde ilave finansman da sağlamaya başladı.
Finansbank’ın KOBİ müşterilerine bu tür ilave destekleri yaklaşık üç aydır kesintisiz sunduğunu söyleyen Karabiber, “Likidite ihtiyacı olan mevcut müşterilerimizin kredi vadelerini uzatıp ihtiyaç halinde ilave finansman sağladık. Üstelik bunu bir kez veya bir dönem yapmıyoruz.
Ayrıca müşterilerimiz bize gelmiyor, biz onlara gidiyoruz. Nakit ihtiyacı olan müşterilerimizi genel müdürlükten arayıp randevu alıyoruz. Sonra da şubedeki arkadaşlarımızı bu firmalara yönlendiriyoruz. Müşterimizin evet buna ihtiyacım var dediği noktada likidite ihtiyaçlarını çözüyoruz” diyor.
ŞUBE YERİNE BULUT GELDİ
Finansbank, KOBİ bankacılığı alanında üründe değil, hız ve kalitede farklılık yaratmak istiyor. Bu kapsamda banka son aylarda iki farklı uygulamayı hayata geçirdi. Bunlardan ilki KOBİ Bulut. Bu hizmet için merkezde 100 kişilik bir ekip oluşturduklarını söyleyen Metin Karabiber, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Tüm Türkiye çapındaki KOBİ müşterilerimiz şubeleri aradığında çalan ilk telefonu bu merkezdeki arkadaşlarımız açıyor. Müşterimiz ihtiyacı olan ürünü tıpkı şubedeymiş gibi kullanıyor. Müşterinin şubeyi aradığında ulaşma süresi çok uzadığı için bu uygulamayı başlattık. Çünkü şubeyi arayan bir kişi portföy yönetim yetkilisine ortalama 1 dakika civarında bağlanıyordu şimdi bu sistemle süreyi 5 saniyeye indirdik. Ayrıca bugün bizimle çalışan kredi limiti olan müşterilerimize internet üzerinden ve hiç şubeye gitmeden kredi kullanma imkanı da sunduk.”
Karabiber’in verdiği bilgiye göre, kredi faizleri haziran ayının sonundan beri yükseliyor. Son iki aydır faizlerde daha dik bir yükseliş gördüklerine dikkat çeken Karabiber, “Mevduat faizlerindeki yükselişin etkisini kredi faizlerinde de görüyoruz. Kabaca yüzde 11-12 düzeylerinde olan kredi faizleri şu anda yüzde 14-15’ler seviyesinde” diyor.
“FAİZ YÜZDE 1.5’LERİ AŞTI”
Odeabank Ticari Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erol Sakallıoğlu ise, 2015 başlarında KOBl’lerin aylık yüzde l’in biraz üzerinde bir finansman maliyetine katlandığını bugün ise bankacılık sektöründe bu kesime kullandırılan kredilerde aylık faizin yüzde 1.5’leri geçtiğini söylüyor.
KOBİ segmentine odaklanan Odeabank özellikle bu kesimin ulaşmakta zorluk çektiği net işletme sermayesi finansmanı, yatırım kredileri, proje finansmanı, dış ticaret finansmanı gibi kredileri sunuyor. KOBİ’lerin genellikle pazar payını büyütebilecekleri ya da maliyetlerini kısabilecekleri yatırımlar için kredi talebinde bulunduğunu söyleyen Sakallıoğlu, “KOBİ’lerin bu talepleriyle ilgili projelerini, firma bazında detaylı analiz ederek, en doğru finansman modelini seçiyor ve talep sahibi KOBİ ile ortak bir çözüm oluşturuyoruz” diyor.
“EN UZAK NOKTAYA BİLE ULAŞIYORUZ”
Banka KOBİ kredilerinde süreçleri kısaltmak için de bir dizi yeniliğe imza attı. Yakın zaman önce küçük işletmelerin kredi başvurularının skorlanmasına yönelik bir çalışmayı hayata geçirdikleri bilgisini veren Sakallıoğlu, KOBİ’lere özel sundukları hizmet ve ürünleri ise şöyle özetliyor:
“Yine KOBİ’lere alternatif dağıtım kanalları üzerinden hızlı kredi verilmesine yönelik altyapı çalışmalarımızı tamamladık ve pilot kullanımları gerçekleştirdik. Küçük ölçekli KOBİ’ler için şube kontağım azaltarak alternatif dağıtım kanalları ile günümüz dünyasında en uzak noktada faaliyet gösteren, en küçük işletmeyle dahi temas kurabileceğimizi ve bu işletmeye özel çözümler üretebileceğimizi düşünüyoruz. Bu sebeple KOBİ bankacılığında geleneksel kanalların yanı sıra, şube dışı kanallar, özellikle direkt bankacılık odaklı olarak gelişmeyi hedefliyoruz.