Dernek ve odalar da artık ‘melek’ oluyor
Melek yatırımcılığa olan ilgi giderek artıyor. Girişimlere yatırım yapmak isteyen sanayi odaları ve iş adamları dernekleri birer birer girişim fonu ve melek yatırım ağı kurmaya başladı. Ege Genç İş Adanılan Derneği, Türkiye Genç İşadamları Derneği ve İzmir Ticaret Odası melek yatırım ağı ve fon şirketi kurdu. İstanbul Sanayi Odası da girişim sermayesi fonu kurmak için harekete geçti.
Son dönemde melek yatırımcılığa artan ilgi, sanayi odaları ve iş adamları demekleri tarafından da karşılık buldu. Girişimlere yatırım yapmak isteyen sanayi odaları ve iş adamları demekleri birer birer girişim fonu ve melek yatırım ağı kuruyor. Demekler aynı zamanda Hazine Müsteşarlığı’na başvurup akredite olarak lisans da alıyor.
Girişimcilerin ve yeni fikirlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Girişimciler fikirlerini gerçekleştirmek için iyi bir ekibe, mentore ve finansmana ihtiyaç duyuyor. Bunda da en büyük desteği artık Melek Yatırım Ağları vermeye başladı. Melek yatırımcılık alanının kısa zamanda büyümesinde en etkili faktör devlet teşviki oldu. Ocak 2014’ten beri Bireysel Katılım Sermayesi’ne ilişkin lisans ve yatırım başvurulan ile ilgili tüm işlemler Hazine Müsteşarlığı tarafından akredite edilmiş melek ağlar üzerinden yapılıyor.
EGİAD MELEK AĞ OLDU
Ekim ayında Hazine Müsteşarlığı’na başvurup akredite olan ilk demek Ege Genç Iş Adamları Demeği (EGİAD) oldu. EGİAD, ‘Ege Genç Iş Adamlan Derneği BKS Ağı’ olarak kurulan bu ağ ile yatırım yapmaya başlayacak. İzmir Ekonomi Üniversitesi bünyesindeki Embryonix ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü bünyesindeki tZTEKGEB gibi girişimcilik ve teknoloji geliştirme amaçlı şirketlere ortak olan EGİAD, Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesindeki DEPARK teknopark girişimi ile de işbirliği yapıyor.
EGİAD Demeği Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, EGlAD Melekleri BKY Ağı’nın yeni ve uygulanabilir iş fikirlerine ev sahipliği yapan ve aktif olarak çalışan bir oluşum olmasını hedeflediklerini söylüyor. Kaya, yeni süreci şöyle anlatıyor: “EGlAD Melekleri Ağı’na üye almaya ve projeleri değerlendirmeye başlayacağız. Gelen projeler kurulacak seçici kurulda ön elemeden geçecek. Seçici kurul tarafından olumlu değerlendirilen ve kabul gören fikirler, tüm ağ üyelerine açık çağnya çıkacak veya bu fikirler ile ilgili sunum ve bilgilendirme toplantıları yapılacak.”
Her sektörden 610 üyesi olan EGl-AD’ın yatırım için sektör sınırlaması yok.
15 YATIRIM 30 MİLYON DOLAR
Melek yatırımcılıkla ilgilenen bir diğer dernek de Türkiye Genç İşa-damlan Demeği (TÜGİAD) oldu. TÜ-GlAD, bir önceki başkan Ali Yücelen ve TÜGÎAD içinden 30 üyenin katılımı ile Girişim Türk adında bir melek yatırım fonu kurdu.
Girişim Türk, bir yıl boyunca Eto-hum, Keiretsu Forum gibi ağlar ve kendi kişisel iş çevresi vasıtası ile toplam 160 girişimi dinledi. Aynca bunların içinden beğendiği yaklaşık 30 iş modeli ve iş planını detaylı inceledi.
Girişim Türk Yönetim Kurulu Başkanı Berkay Cem Altunbay, amaçlarının 25 bin dolardan 150 bin dolara kadar 15 ile 20 şirkete iki yıl içinde yatırım yapmak olduğunu söylüyor. Altunbay, “Girişim Türk’ün yapacağı 15 tane yatırım ile üç ya da dört yıl içinde 20 ile 30 milyon dolar değerlemeye ulaşacağını umuyoruz. 10 yıl içindeki hedefimiz 100 milyon dolara ulaşmak” diyor.
Genellikle teknoloji, yazılım, uygulama alanında inovatif fikirlere yatırım yapmak isteyen Girişim Türk’ün cep telefonu operatörleri ile geliştirilen teknolojiler de ilgisini çekiyor.
Berkay Cem Altunbay, “Şu anda yatırımını yapacağımız iki şirket var. Ön protokol tamamlanıyor. Tamamlanıp imzayı attıktan sonra açıklayacağız. Çok inandığımız global büyüme potansiyeli çok yüksek projeler. Bir tanesi Türkiye’de, diğeri ise Silikon Vadisinde bir Türk şirket” diyor.
İLK MELEK ODASI’ OLDU
Demeklerin yanı sıra ticaret odaları da melek yatırımcılık konusunda atılım yapıyor. Bunlardan ilki İzmir Ticaret Odası (ÎZTO) oldu. İzmir Ticaret Odası İş Melekleri ve Mentor Ağı’nı kuran İZTO, şimdilik bir çalışma grubu statüsünde kuruldu. Önümüzdeki süreçte İzmir Ekonomi Üniversitesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege Sanayicileri ve İşadamları Demeği, Ege Genç İşadamları Demeği ortaklığında kurduk-lan Embryonix şirketi üzerinden Hazine Müsteşarlığı’na akreditasyon başvurusu yapacak. Bunun için mevzuatta yer alan kriterlere yönelik hazırlıkları sürüyor ve 2016 yılı içinde bu hedefi gerçekleştirmeyi planlıyor.
İZTO İş Melekleri ve Mentor Ağı, İzmir’in önde gelen iş adamları ve akademisyenlerinin oluşturduğu, 96 yatırımcı ve mentorun yer aldığı bir platform. İzmirli girişimciye destek olacak ulusal ve uluslararası her türlü platform ve kişiyle işbirliği yapabilecek güçte olduklarını ifade eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Dünyada bu konularda çalışmalar yürüten odalarla irtibata geçebiliriz. Böylece KOBİ’ler ve start up’lar için mükemmel bir finansman ve tecrübe köprüsü kurabiliriz” diyor.
İzmir Ticaret Odası’nın ardından İstanbul Sanayi Odası (İSO) da melek yatının fonu kurmak için harekete geçti. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Girişimleri ve yeni fikirleri desteklemek için kendi girişim sermaye fonumuzu kurmak gibi bir planımız var. Şu an hazırlıklarımız sürüyor” diyor. ITÜ’deki girişimleri yapılan ITÜ Çekirdek yarışmasıyla bu yıl desteklemeye başlayan ISO, şimdi de kendi fonunu oluşturacak.