Nanojeneratör
Otomobil Lastiklerindeki Sürtünmeyi Elektriğe Dönüştürüyor
ABDdeki Wisconsin-Madison ve Çin’deki Zhengzhou üniversitelerinden araştırmacılar, otomobillerin lastikleri ile yolun yüzeyi arasındaki sürtünme nedeniyle oluşan artı ve eksi yüklü parçacıklardan elektrik elde edilmesini sağlayan bir nanojeneratör geliştirdi. Sistem, motorlu araçların enerji verimliliğinin belirgin şekilde artırılmasını sağlayabilir.
Motorlu araçlarda kullanılan yakıtın yaklaşık %10’u lastikler ve yol arasındaki sürtünme nedeniyle tüketiliyor. Sonuçları Nano Energy dergisinde yayımlanan araştırmada bilim insanları, çevreye ısı olarak yayılarak ve boşa harcanan bu enerjinin verimli bir şekilde değerlendirilebilmesi için yeni bir yöntem geliştirdi.
Geliştirilen nanojeneratörde kullanılan polidimetilsiloksan (PDMS) elektron çekme yeteneği yüksek, esnek yapılı bir polimer. Araştırmacılar bir yüzü pürüzlü yapıda üretilen polidimetilsiloksan filmi, pürüzlü yüzeyi dışa gelecek şekilde lastiğin yüzeyine yerleştirdi.
Daha sonra filmin alt yüzeyine bakırdan üretilen bir elektrot eklendi. Lastik yolun üstünde hareket ederken iki yüzey arasında oluşan sürtünme -statik elektriklenme sırasında elektrik yüklerinin ayrılmasına benzer şekilde-elektronların zeminden polidimetilsiloksan filmin yüzeyine taşınmasına neden oldu. Araştırmacılar bir oyuncak otomobilin lastiklerine yerleştirdikleri nanojeneratörden elde edilen elektrik enerjisi sayesinde aracın üzerindeki yeşil LED’leri yakmayı başardı.
Geliştirilen yöntemin veriminin artırılması durumunda aynı yakıtla araçların %10 daha uzun mesafe katedebileceği tahmin ediliyor.