Elektrik Alan Algısı
Bazı hayvanların elektrik alanları algılayabildiği biliniyor. Ancak algılama sürecinde rol alan birkaç tür mekanizma olduğu düşünülse de bugüne kadar bu mekanizmaların hiçbiri bilinmiyordu. Davisdeki Kaliforniya Üniversitesinde çalışan bir grup araştırmacının yaptığı araştırmalar sonucunda elektrik alan algısına sebep olan mekanizmalardan biri hakkında çok önemli bilgilere ulaşıldı. Dr. K.-I. Nakajima ve arkadaşlarının Prof. M. Zhao liderliğinde yaptığı araştırmanın sonuçları Nature Communications ta yayımlandı.
Deneyler, belirlenen mekanizmada iki tür molekülün rol aldığını gösteriyor: poliaminler ve Kir4.2 adlı proteinler. Poliaminler, hücrelerin içinde bulunan ve pozitif yük taşıyan moleküllerdir.
Kir4.2 proteinleriyse hücrenin çevresiyle potasyum alışverişi yapmasını sağlayan, hücre zarlarındaki potasyum kanallarını oluşturur.
Araştırmacıların elde ettiği sonuçlar, pozitif yüklü poliaminlerin elektrik alan etkisiyle Kir4.2 proteinlerine bağlandıklarını ve potasyum alışverişini düzenlediklerini gösteriyor. Potasyum kanallarının etkinliğinde meydana gelen değişikliklerin hangi süreçler sonucunda hücrelerin hareketlerini etkilediğiyse henüz bilinmiyor.