FED’in bundan sonra atacağı adımlar…
Beklentim FED’in 2016 yılında üç adet 0.25 puan artırım yapacağı yönünde. Öte yandan kurda kalıcı bir düşüş beklemek pek gerçekçi olmaz. En iyimser senaryoda bile dolar/TL’de 2.82’nin, euro/TL’de ise 3.05’in altı zor…
Aralıktan sonra FED’in ocak ayı toplantısında da faiz artırımı olur mu?
Olmaz. “Bebek adımlarıyla çok yavaş ilerleyeceğim” diyen ve bu algıyı piyasa profesyonellerine de benimseten FED’in iki toplantı üst üste faiz artırımı yapması beklenmemeli.
Bundan sonraki ilk faiz artırımı en erken mart ayındaki toplantısında olabilir. O zamana kadar da bu köprünün altından çok su akar. Amerikan verilerine bakacağız, ama ocak devre dışı.
2016 yılı içinde kaç faiz artırımı olur?
Önce ufak bir detayı paylaşayım. FED’in geçen hafta 0.25 baz puanlık artırıma gittiği toplantı öncesi politika faizi 0.00-0.25 aralığmdaydı. Artırım sonrası da yüzde 0.25-0.50 bandına geldi. Sizlerle FED’in basın konferanslı geçen haftaki toplantısından sonra yayımladığı Ekonomik Projeksiyonlar raporunda belirttiklerini paylaşayım. Bu rapora göre, FED üyelerinin politika faizini 2016 ve 2017 sonunda sırasıyla yüzde 1.4 ve 2.4 düzeyinde öngördükleri görülüyor. Demek ki FED, 2016 için dört adet 0.25 puanlık artırım planlıyor. Önümüzdeki yıl toplam sekiz FED toplantısı var. Bu da her iki toplantıda bir artırım anlamına geliyor. Pek mümkün görmüyorum. Benim beklentim FED’in üç adet 0.25 puan artırım yapacağı yönünde.
FED dört diyor, siz üç diyorsunuz… Peki piyasa ne bekliyor?
Bunun için faiz sözleşmesi üzerine yazılı opsiyonlara bakacağız. Buradaki bilgiler, ocak toplantısında piyasanın sadece yüzde 9’unun faiz artırımı beklediğine işaret ediyor. Mart için ise artırım bekleyenler yüzde 50 civarında.
FED kaynaklı bir türbülans olur mu?
Bunun için çok erken. FED barometresi ABD 10 yıllık Hazine faizleri takip edilmeli. Hazine faizleri (piyasa faizi) yüzde 2.70’in altında kaldığı sürece FED kaynaklı bir satış dalgası gelmez. Hazine faizleri piyasanın FED’den tedirgin olup olmadığını anlamak için yegane göstergedir.
“FED artırırsa ben de artırırım” diyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ne yapacak?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nm faiz artırımı yapması için herhangi bir gerekçe yok. Dolar-TL’de 3.07 düzeyleri bile faiz artırımı yapmadan göğüsleyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan yakın vadede herhangi bir hamle beklenmemeli.
Evet, FED öncesi TCMB, “Fed artırırsa ben de artırırım” dedi, ama meali şöyle: “FED artırır ve piyasa rayından çıkarsa, ben de artırırım”.
Kur beklentiniz hala geçerli mi?
Evet… Kur üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturan çok faktör var. Birincisi, Türkiye’de de ?düşük faiz-yüksek kur? politikası hakim. Bunu Merkez Bankası’nm yükselen kura verdiği isteksiz müdahalelerden de görmek mümkün. İkincisi, yabancı ilgisizliği.
Hükümetin kurulmuş olması ve ekonomi yönetiminin belirlenmiş olması da yabancının Türkiye iştahını artıramadı. Çünkü seçimlerden sonra Rusya krizi patlak verdi. Rusya ile ilişkilerin kısa vadede toparlanması da pek mümkün görünmüyor. Üçüncüsü, yurtiçi yerleşiklerin eğilimi. Yurtiçi yerleşikler en az yabancılar kadar önemli. Bankacılık sistemindeki döviz mevduat stoku 154 milyar dolar düzeyinde. Bu tutarın kabaca 90 milyar doları bireylere, 60 milyar doları da kurumlara ait.
Dövizde açık pozisyonu olan kurumlarm döviz mevduatlarını eritmesi zaten beklenmemeli. Bireyler de ‘kur daha yükselir? algısı içinde oldukları için satmıyorlar. Hatta kurdaki her anlamlı geri çekilmenin alım fırsatı olarak değerlendirildiği ortada. Şartlar böyleyken kurda kalıcı bir düşüş beklemek pek gerçekçi olmaz. En iyimser senaryoda bile dolar/TL’de 2.82’nin, euro/TL’de 3.05’in altı zor.
BlST-100 endeksi ne olur?
Önümüzdeki haftalarda 70.000-78.000 bandında gidip gelecek bir endeks görüntüsü var. 70.000 bölgesinde alım, 77.500 bandında satış yönlü pozisyonlar için uygun görünüyor.