İhracatçı KOBİler ortak satın alacak
İhracatçılar, üretim maliyetlerini düşürerek rekabet avantajı kazanmak için güç birliği yapacak. Ortak Satınalma Organizasyonu, 95 bin ihracatçı üyesini anlaşmalı 28 tedarikçi firmayla buluşturan ve düşük maliyetlerle alışveriş yapabilecekleri bir platform oluşturdu. Platform, firmalara üretim maliyetlerini yüzde 50’ye yakın azaltma fırsatı sunuyor. Akaryakıttan kargoya, içme suyundan sigortaya, gümrüklemeden personel alımına kadar 28 marka ihracatçı firmalara tedarikçi olarak hizmet verecek.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri ihracatçıları Birliği’nin (İKMİB) de aralarında olduğu Ortak Satınalma Organizasyonu (OSO), Murat Akyüz’ün başkanlığındaki yeni yönetimi ile ihracatçıların girdi maliyetlerini azaltacak yeni formüller için çalışmalarına hız verdi. Orta Anadolu ihracatçı Birlikleri (OAİB), İKMİB, Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER), ürk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), Türk Tarım Alet ve Makinaları imalatçıları Birliği (TARMAKBİR), Ambalaj Makinecileri Derneği (AMD), Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), Tekstil Maki-na ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEM-SAD), iklimlendirme Soğutma Klima imalatçıları Derneği (İSKİD) gibi kurumlan çatısı altında toplayan OSO, 95 bin ihracatçı üyesini anlaşmalı 28 tedarikçi firmayla buluşturan ve düşük maliyetlerle alışveriş yapabilecekleri bir platform oluşturdu.
ihracatçılar www.osoline.com.tr web sitesine üye olarak platformda yer alan tedarikçilere en uygun fiyatlarla sipariş verebilecek. Proje, kapsamı ve üyelerine sağladığı avantajlarla Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip. Dünyada da sayılı örneği bulunan elektronik satın alma sistemi sayesinde ölçeği ne olursa olsun firmalar maliyetlerini ciddi oranda azaltma şansı yakalıyor.
Maliyetler düşecek
Özellikle KOBİ’ler için büyük avantaj sağlayan ortak satın alma oluşumu hakkında bilgi veren İKMİB ve 0S0 Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, 28 tedarikçi firma ile yapılan anlaşmalar sayesinde firmalara hem para hem zaman kazandıracaklarını belirtiyor. 95 bin firmanın yarattığı sinerjinin, sektördeki en küçük firmanın bile maliyetlerini yüzde 10 ila 50 oranında düşüreceğini söyleyen Akyüz, sözlerine şöyle devam ediyor: “Hatta maliyet düşüşleri bazı kalemlerde ürüne göre yüzde 751 bile bulabiliyor. Sisteme katılan firmalar, tüketim miktarlarına göre değil tedarikçilerle yaptığımız indirim anlaşmaları çerçevesinde oluşan rakamlara göre alım gerçekleştirecekler. Bu açıdan KOBİ’lerin projede daha avantajlı olduğunun da altını çizmek gerek. Yıl genelinde baktığımızda sektör milyonlarca liralık tasarruf yapacak. Bir örnek verecek olursak; 50 çalışanı olan bir üyemiz, 0S0 tedarikçileriyle çalışmaya başladıktan sonra ilgili kalemlerde maliyetlerini yüzde 4-86 arasında düşürdü. Firmanın 59 bin TL’lik aylık gideri yüzde 9 oranında azaldı. Firma aylık bazda 4 bin 800 TL’lik, yıllık ise 58 bin TL’lik maliyet avantajı sağladı.’’
Firmaları bir araya getiriyor
OSO A.Ş. 2005 yılında Dış Ticaret Müsteşarlığı’nm desteği ve Başbakanlık Orta Anadolu İhracatçılar Birliği yönetim kurulu ve üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilmiş bir organizasyon. Türk imalat sektörünü ve ihracatçı firmaları bir araya getirerek ortak talepler doğrultusunda, ortak satm almaların gerçekleşmesini sağlamak ana hedef olarak belirlendi. Bu amaç doğrultusunda, OSO bünyesindeki firmalar adına tedarikçileri seçmek ve pazarlık yapmak adına aracı olarals anlaşmalar imzalanıyor.