Kurumiçi girişimciliği geliştirmenin 10 yolu
- Formal bir kurumiçi girişimcilik yapısı oluşturulmalı. Bu şekilde, çalışanlara günlük işlerinin dışında yeterli zamanı sağlanarak yaratıcı fikirler geliştirmelerine imkan verilirken, aynı zamanda bu fikirlerin bir amaca hizmet etmesi sağlanmış oluyor.
- Kurumiçi girişimcileri yeri geldiğinde kurumun rutin işlerinden tümüyle sıyırmaya uygun esnek bir yönetim yapısı olmalı.
- Her kademeden ve her bölümden çalışanların fikirlerini açıklıkla ifade edebilecekleri bir diyalog ortamı oluşturulmalı.
- Kurum içinde başarısızlığı da tolere eden, esnek ve yatay birorganizasyonel yapı kurulmalı.
- Bazı fikir ve projelerin başarısızlığa uğrayabileceği akılda tutulmalı ve böyle durumlarda oluşacak finansal zararlar, kurum içi çatışmalar için hazırlıklı olunmalı.
- işgücünde çeşitliliğe gidilmeli. Araştırmalar ve istatistikler farklı bakış açılarına sahip olunmasının fikirlerde ve ürünlerde çok daha iyi sonuçlar yarattığını ortaya koyuyor.
- Kurumiçi girişimciler için geleneksel olmayan kariyer yolları çizilmeli.
- Kamunun sağlamış olduğu yeniliği ve inovasyonu destekleyen teşviklerden faydalanılmak.
- Yenilikçi projelerin kurum menfaatlerine uygun bir şekilde seçimi için kurumu temsil eden bir komite olmalı. Bu komite bütçe ayrılan yenilikçi projeleri risk sermayedarları gibi sürekli olarak izlemeli.
- İK politikaları revize edilerek maaş ve prim politikası başarıyı ödüllendirecek hale getirilmeli.
Çalışanları nasıl teşvik ediyorlar?
ANADOLUJET: Öncelikle tüm süreçlerini oyunlaştırıyor. Teşvik edici pek çok yöntem uyguluyor ve ödüllendirmeler yapıyor. Fakat en önemlisi kurumiçi girişimcilik misyonunun içselleştirilmesi sağlanıyor. Bunun için eğitimler düzenleniyor. Çalışanlara fikir üretmeleri gerektiğini hatırlatan ‘ağaç’ tasarımlı kalemlikler ve notlukları bulunuyor. Bunlar tüm çalışanların masalarında yer alıyor. Eğitim, kişiye özel hediyeler gibi etkinlikler kurgulayan şirket, eş zamanlı olarak‘girişimcilik, inovasyon, yaratıcılık’ içerikli paylaşımlarda bulunup çeşitli sosyal aktiviteler de düzenliyor.
VODAFONE: Kurumiçi inovasyon Programı dahilinde her ay çalışanlarını şirketin odak alanlarından biri üzerine düşünüp yeni fikirler geliştirmeye teşvik edecek yarışmalar düzenliyor. Kazanan unrlnfnno fikirlerin sahipleri hem ödüllendiriyor, hem de fikirlerini hayata geçirebilmeleri için onlara gerekli imkânları sağlanıyor. Bunun yanı sıra, düzenli olarak şirket içi eğitmenler tarafından inovasyon eğitimleri vermeye devam ederken, uzman konuşmacılarla konferanslar düzenleniyor.
AKBANK: Geçen yıl çalışanların öneri üretme çabalarını eğlenceli hale getirmek için kurum içinde bir ‘Yenilikçilik Oyunu’ başlattı. Oyuna katılan çalışan sayısı 329’a utaştı. Katılımcılar yaptıkları öneriler, paylaştıkları bilgiler ve katılım sağladıkları fikir üretme seansları doğrultusunda puan topluyorlar. Banka, 2016 yılında ise ilk kurumiçi ödüllü yarışmayı başlattı. Çalışanlar bu yarışmaya üç veya dört kişilik takımlarını kurarak yenilikçi projeye dönebilecek fikirleri ile başvuracaklar. Elemeleri geçip finale kalan takımlar, çeşitli eğitimler ve koçluk desteği de alacak.