İşletmeler Artık Girişimci Çalışan Arıyor
İş bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Şirketlerin artık diplomadan ve iş tecrübesinden daha fazla önem verdikleri yepyeni bir nitelik var.
Intrapreneur: Girişimci Çalışan
İNSAN aynı anda hem çalışan hem de girişimci olabilir mi? Olabilir? Artık işletmeler istihdam ettikleri personelin ‘memur ruhlu mu’ yoksa ‘girişimci ruhlu mu’ olduğunu da önemsiyorlar.
Daha açık söylemek gerekirse, işletmeler artık ‘çalışan’ aramıyor, ‘girişimci’ arıyor. Eski usul ‘ne iş verilirse yaparım’ yaklaşımı iş ararken veya iş görüşmesi yaparken ters tepki yaratabilir. Intrapreneur / Girişimci çalışanın sahip olması gereken özellikler şunlar:
• Herkes bakacak, ancak o görecek. Bakmakla görmek arasındaki farkı çok iyi kavramış olacak. Gerçekten de, çalışanların çoğu etrafına bakar, çok azı ise baktığını görür.
• Bu iş kendi işi olsaydı yepyeni ne tip iş fikirleri üretirdi ve bu fikirleri nasıl uygulamaya geçirirdi? Bu sorunun cevabını da artık çalışanlarımızın düşünmesi gerekiyor.
• İş yerinde ne tip atıl kapasiteler mevcut? Bu kapasite minimum maliyet ve maksimum satış prensibiyle nasıl aktif hale getirebilir?
Bu nitelikler maalesef diplomayla elde edilebilecek nitelikler değil. Hatta bir yerlerde uzun müddet çalışarak ve tecrübeyle de elde edilebilecek nitelikler değil. Böylesine bir başarı dünyaya ve yaptığınız veya yapacağınız işlere bakış tarzınız ile ilgili. Ancak işverenlerin de oluşturacağı çalışma ortamı da bu girişimcilik ruhunun ortaya çıkması için çok önemli.
İŞVEREN NE YAPMALI?
İşte işverenlerin, çalışanlarına girişimcilik ruhu aşılamalarıyla ilgili yapmaları gerekenler:
1- Onları keşfedin: Çalışanlarınızın içinde girişimcilikle kimler ilgileniyor, kimler kendi işini kurmayı hayal ediyor, onları keşfedin ve onlarla bire bir iletişime geçin. Girişimcilik ruhlarını dışarıda pek çok risk alarak gerçekleştirmek yerine sizin işletmenizde bunu nasıl gerçekleştirebileceklerini düşünün.
2- Toplantılara dahil edin: Mevcut yönetim kurulu toplantılarının yanı sıra her hafta genişletilmiş yönetim kurulu toplantısı yaparak çalışanlarınızı da yönetim kurulu toplantılarına alarak onlara sahiplik ruhu verin.
3- Risk almalarını onaylayın: Geliştirdikleri iş fikirlerinde üstlenecekleri riski onaylayın. Kendilerim rahat hissetsinler. İş fikrinden dolayı ortaya bir başarısızlık çıkarsa, çalışan olarak yönetimin gözünden düşme korkusunu ortadan kaldırın. Çalışanın başarısma da başarısızlığına da ortak olun.
4- Tüm çalışanlarınızı girişimci yapın: Güvenlik görevlisini dahi genişletilmiş yönetim kurulu toplantılarına davet edin, onun da yeni iş fikirleri üretiminde katkısını alm.
5- Girişimcilik merkezi kurun: İş yerinizdeki odalardan birini girişimcilik merkezi yapm. Yapacağınız tek şey odanın kapısına ‘Girişimcilik Merkezi’ şeklinde bir yazı asmak olacaktır. Bu odada beyin fırtınası toplantıları yapm.
6- Yeni fikirleri takdir edin: Çalışanlarınızın ürettikleri yeni iş fikirlerini takdir edin. Her birine teker teker yeni neler yapabileceğinizi sorun ve cevapları mutlaka not edin.
7- Ortak edin: Yeni iş fikirlerini not etmekle kalmayın, çalışanlarınızı o işe hemen ortak edin. ‘Bu iş tutarsa yüzde 20’si senin” diyerek, memurluktan girişimcilik moduna geçmelerini sağlayın.
8- Hemen ‘evet’ deyin: Çalışanlarınızın iş fikirlerini hemen kabul edin, bırakın denesinler. İnceleme ve düşünme süreci için çok zaman harcamayın. Bu da günlük iş akışında girişimciliğin tarafınızdan ne kadar öncelikli olduğu mesajını verecektir.
9- Çalışanlarınız arasındaki işbirliğini geliştirin: Çalışanlarınızın beraber projeler üretmelerini sağlayın. Onları mutlaka ödüllendirin. Yeni bir şeyler ürettiklerinde onların da yeni bir şeyler kazanacaklarını görmelerini sağlayın.
10- Mentorluk yapın: İş yerinizi kuluçka merkezi gibi yönetin. Çalışanlarınızın iş fikirlerini uygulamaya geçirmelerinde kendilerine mentorluk yapın. Pazarlama ve satış konusundaki tecrübelerinizi onlara aktarın.
İŞYERİ DEĞİL, KULUÇKA MERKEZİ
İş yerini kuluçka merkezi gibi düşünen bir girişimci, çalışanlarım da mentorluk yapacağı girişimci adayları olarak görmeye başlar. Bu da çalışma ortamının, iş kurma merkezine dönmesini sağlar ki bir taşla pek çok kuş vurulmuş olur.
Intrapreneur / Girişimci çalışan aşağıdaki sektörlerde ilave değer üretebilir:
• Özel sektör,
• Kamu sektörü,
• Sivil toplum kuruluşları,
• Vakıflar
Bu konuda Richard Branson’un Virgin Havayollarını kurarken uyguladığı metotlar incelenmeye değer. Bunları düşünen ve düşüncelerini patronuyla paylaşan girişimci ruhlu çalışanlar, diğer çalışanların arasından sıyrılacaklar ve patronlarının göz bebeği olacaklar. Böylelikle hem kendi kazançları artacak, hem de işyerlerinin. Önemli olan ‘görmesini’ bilmek…
Baybars Altuntaş / Para / www.isfikirleri-girisimcilik.com