Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Altın yükselişini sürdürebilir

Küresel piyasalardaki yeni korkunun adı Avrupa. Kıtanın bankacılık sitemine yönelik endişeler tüm küresel borsaları sardı. Borsalardan çıkan paralar ise risk almak istenmediği için altına yönelmeye devam ediyor…

ÇİN’DE büyüme endişeleri bir türlü bitmezken, Şangay borsasındaki satış dalgası tüm küresel borsaları sarsmıştı. Şangay Borsası yılbaşından bu yana yüzde 25 değer kaybetti. Bu durum başta gelişmiş ülke borsaları olmak üzere tüm borsaları vurdu. Geçen hafta ise yeni bir korku belirdi. Avrupa’nın en büyük bankalarından Deutsche Bank’m tahvil kuponlarını ödeyemeyeceğine ilişkin endişelerin dillendiril-mesi ve Yunanistan’ın borç sorununun yeniden patlak vereceği düşüncesi, borsalara satış getirdi.

Altın

BIST-100 endeksi hafta boyunca değer kaybederek 70 bin seviyesinin altım gördü. Daha önce toparlanmayı başarmıştı. Ancak bu sefer durum farklı. Çünkü satışlar panikle ve güven kaybıyla yapılıyor. Dolayısıyla yatırımcı riskten kaçtığı hızla geri dönmeyebilir. Panik giderek yayılırsa daha önce test edilen 68 bin 200 seviyesi kırılabilir. Bu kırılırsa endekste 65 binleri test edebiliriz. Tam da Avrupa ve Japonya’da parasal teşviklerle destek bulmayı beklediğimiz bir ortamda bankacılık sistemine ilişkin endişelerin ortaya çıkması atılacak adımların etkisiz kalmasına sebep olabilir. Güven sağlamak konusunda yeteri kadar başarılı olamayan Avrupa Merkez Bankası daha önceki söylemlerinden vazgeçerek piyasanın güvenini kaybettiği için pişman olabilir.

Böyle bir ortamda doğal olarak risk almak istemeyen yatırımcılar güvenli liman olarak altını tercih ediyor. Yeniden 1.200 doların üzerine çıkan altının ons fiyatı gram altın tarafında da daha önce dikkat çektiğim 113-116 aralığına gelmiş durumda.

YEN’E OLASI MÜDAHALE

Geçen hafta 116 TL’de yeni zirvesini belirlemesi oldukça önemliydi. Altında alımlarm artmasını bekliyoruz. Bu yüzden ilerleyen dönemde yeni zirve 120 TL’de oluşabilir. Sadece altın değil, bu ortamda ABD tahvilleri ve yen de güvenli liman olarak görülüyor. Japonya Merkez Bankası’nm negatif faize geçmesinin ardından değer kaybeden yen geçen hafta hızla değer kazandı. Ancak Japonya Merkez Bankası değer kazammına sessiz kalmayabilir. Yeniden müdahale ihtimaline karşı temkinli olmakta fayda var. Bu yüzden yen’e gelebilecek müdahale altının da talebini artıracaktır. Yen’den kaçan yatırımcı böyle bir ortamda altım tercih ederse ons tarafında 1.300 dolar test edilebilir. 1.252 dolar ise çok kritik bir seviye. Kırılması altının 1.300 dolara rahatlıkla ulaşmasını sağlayabilir. Son dönemde merkez bankalarının aldığı tedbirler işe yaramıyor. Japonya bunun en önemli göstergesi. Hatta Avrupa Merkez Bankasının mart ayında ek parasal genişlemeyi gözden geçireceklerini söylemine rağmen euro’nun bu denli değer kazanması, piyasanın güvensizliğini ve kendi kararlarmı verdiklerini gösteriyor.

FED’İN İŞİ ZOR

Geçen hafta FED Başkanı Janet Yellen’ın yaptığı açıklamalarda faiz artırımına ilişkin kademeli artırım olacağını söylemesi de piyasaları tatmin etmedi. Çünkü doların aşırı değerli ve Çin’deki yavaşlama FED’in işinin kolay olmayacağını gösteriyor. Şu an küresel ekonominin tek güvendiği ekonomi olan ABD’de veriler iyi gelmeye devam ediyor. Ancak FED’in faiz belirsizliği devam ettiği için dolarda son dönemde cazibesini yitirmeye başladı. Böyle bir ortamda altının güvenli liman algısı yıl boyu devam edebilir.

Dolarda hafta boyunca yatay seyir devam etti. 2.97 seviyesinden satışla karşılaşan dolar 2.92 seviyelerinde kalmaya devam etti. Satışlar artarsa yeni aralığımız 2.87-2.90 olabilir. Daha önce 2.90 seviyesinden gelen alımlar endişe dolayısıyla 2.87’ye kadar sarkmaya sebep olabilir. Ancak bu seviyeden gelebilecek yeni alım dalgası doları hafta içerisinde yeniden 2.96-2.98 aralığına da taşıyabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu