Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Gram altında 120 TL görülebilir

Küresel riskler yatırımcıları altına yöneltiyor. Altın 118 TL’nin üzerini görerek rekor kırdı. Altın fiyatında 118 geçilir ve dolar kurunda yeniden toparlanma görülürse 120 TL üzeri görülebilir…

ÇİN Merkez Bankası’nın sözünü tutmaması, Avrupa’nın giderek kötüleşen ekonomisi ve Japonya’nın para politikasında istenileni bir türlü alamaması küresel belirsizliğin de artmasına sebep oluyor. Son olarak Çin Merkez Bankası altı haftanın ardından yuan fiyatına müdahale etti ve yuan’ın en düşük seviyesine gerilemesini sağladı. Bunun ardından Çin borsası-na gelen satış endişeleri artıran en önemli unsurdu.

Altın

Avrupa’da ise hem ekonomik hem de siyasi gelişmeler Avrupa Merkez Bankası’nm köşeye sıkışmasına sebep oluyor. Geçen hafta İngiltere’nin AB’den ayrılmak için referandum tarihini 23 Haziran olarak belirlemesi ve Londra Belediye Başkam Boris Johnson’m AB’den ayrılmak için kampanya yürüteceğini duyurması hem euro’yu, hem de sterlini vuran en önemli gelişme oldu. Boris Johnson İngiltere’de önemli bir siyasi kimlik. Cameron’un görev süresi dolduğunda en güçlü başbakan adayı olarak gösteriliyor. Bu yüzden kampanyası tedirginlik yarattı. Ticarette iki tarafın bağımlılığı oldukça yüksek. Bu yüzden AB sıkıntı yaşayabilir. Ve ekonomik büyüklüğünün yüzde 10’unu kaybedebilir.

İNGİLTERE AÇMAZI

Öte yandan İngiltere AB için iş kaynağı. İtalya’nın işsizlik yükününün çoğunu İngiltere çekiyor. Serbest dolaşımın ortadan kalkması ve AB üye ülke vatandaşlarının İngiltere’de göçmen olarak değerlendirilmesi ilerleyen dönemde önemli siyasi sıkıntıların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Tabii AB böyle bir ortama sürüklenmek istemiyor.

İngiltere’nin birlikten ayrılıp kapılarını kapatması durumunda büyük bir göçmen sorunu Almanya’yı bekliyor diyebiliriz. Ancak İngiltere’nin AB Komisyonu’na yaptığı başvuruda serbest dolaşımın kaldırılması istendi. Değerlendirme sonucunda serbest dolaşım kalkarsa, İngiltere de AB’de kalmayı tercih edebilir. Haziran ajana kadar bu gelişme, hem euro hem de sterlin üzerinde önemli etkiler yaratacak.

Japonya ise negatif faize geçtiğine pişman olmuş durumda. Merkez Bankasının yaptığı son açıklamasında parasal genişlemenin yeterli faydayı vermediğini para politikasının yanında hükümetin de destek olması gerektiğini dile getirilmişti. Aslında bir itirafta bulunuldu. Ne yapılırsa yapılsın enflasyon istenilen düzeye getirilemiyor. Dolayısıyla bundan sonra ki süreçte kredibi-litesini kaybetmekten korkan Japon Merkez Bankası, para biriminin üzerindeki etkinliğini de yitirebilir.

REKOR ÜSTÜNE REKOR

Merkez bankalarının etkinliğini yitirmesi küresel ekonomileri de belirsizliğe sürükleyen en önemli unsur. Ancak Amerikan Merkez Bankası (FED) tarafında kararlı seyir devam ediyor. FED aralık ayında attığı faiz adımının arkasında duruyor ve gelecek faiz artırımı için enflasyonun artmasını şart olarak masaya koymuş durumda. Diğer merkez bankalarına göre eli daha rahat olan FED ekonomik verilerden de istediğini alıyor. Son olarak yükselen enflasyon rakamları küresel ekonomide sakinleşme olması durumunda FED’in faiz artırmasına sebep olabilir. Böyle bir karmaşa içerisinde altın doğal olarak talep görüyor. Uzun zamandır düşen fiyatları kargaşanın içerisinde alım fırsatı olarak gören yatırımcılar ons fiyatını 1.250 doların üzerine taşıdı. Orta vadede ise 1.400 doların görülebileceğini düşünüyoruz. Gram altında 118 TL’nin üzerini görerek rekor kırdı. Ancak ilerleyen günlerde yeni rekorlar gelebilir. 118 geçilirse ve dolar kurunda yeniden toparlanma görülürse 120 TL’nin üzeri görülebilir. Gram altında orta vadede 124 TL hedefimizi korumaya devam ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu