Girişimcilik Haberleri

Dominik’teki ormandan Türkiye’ye ağaç getiriyor

Kayserili üç girişimcinin yolu Dominik Cumhuriyeti’ne kadar uzandı. Bu ülkede 22 kilometrekarelik bir orman arazisi kiralayan Çınardan Orman Ürünleri, Türkiye’ye ülkemizde tik olarak tabir edilen teka ağacı kerestesi getiriyor. Çınardan Yönetim Kurulu Üyesi Nazım İmamoğlu, “Devlet kontrolünde yaptığımız üretim ile Dominik Cumhuriyeti’nin bu alandaki ilk ihracatçısı olduk” diyor.

Türkiye girişimcisinin azmi, sınır ötesinde yürüyen pek çok öykü ile de tarif edilir. Onlardan biri de Kayserili üç girişimcinin yönlerini çok uzaklara, Orta Amerika ülkelerinden Dominik Cumhuriyeti’ne çevirmeleri ile ortaya çıktı. Aileleri ile birlikte tatil amacıyla gittikleri bir Latin Amerika gezisi sırasında ortaya çıkan iş fikri, girişimcileri Dominik Cumhuriyeti’nde kritik önemde bir yatırımcı yaptı. Dominik Cumhuriyeti’nde devletten 22 kilometrekarelik büyüklükte bir orman kiralayan Mehmet Çınar, Nazım İmamoğlu ve Tanju Şeber adlı ortaklar, bu alanda ülkenin ilk ihracatçısı olmayı başardılar.

Çınardan Orman Ürünleri

iki yıllık bir görüşme trafiğinin ardından 2014 yılı sonunda başlayan projede, kurulan Çınardan Orman Ürünleri şirketi, Türkiye’ye tik ağacı diye tabir edilen teka ağacı getiriyor.

Ürünler hem hammadde olarak hem de şirketin Gebze’deki kereste fabrikasında işlenerek mamül ürün olarak piyasaya sunuluyor.

22 KİLOMETREKARELİK ORMAN

Çınardan ortaklarından Nazım İmamoğlu, “Ürünlerimiz, dünyadaki en kaliteli teka ürünü. Fiyatımız ise mevcut ürünlerden yan yarıya daha uygun” diye konuşuyor. İmamoğlu, büyük oranlı ürünün farklı ülkelere dönük ihracatından elde edilecek gelirin yıllık 15-20 milyon Euro dolayında olacağını dile getiriyor.

Çınardan Orman Ürünleri, Dominik Cumhuriyeti’nde toplam 22 kilometrekarelik bir orman arazisini kiralama yolu ile işletiyor. Orman, Dominik Orman ve Çevre Bakanlığı’ndan 15 yıllığına kiralandı. Kiralama bedeli dahil diğer ayrıntılar, iki tarafın anlaşması gereği açıklanamıyor. Orman, hükümet yetkililerinin gözetiminde işleniyor. Faaliyetlerde günlük 50 tonluk üretim gerçekleşebiliyor. Uygun görülen ağaçların kesimi yapılırken, yerine yeni fidanlann dikimi sağlanıyor. Orman işleme alanında 150 kişilik Dominikli çalışanı ile hizmet üreten Çınardan Orman Ürünle-ri’nin Gebze’deki tomruk deposu ve fabrikasında ise yaklaşık 50 kişi istihdam ediliyor.

Çınardan’ın diğer ortağı, yönetim kurulu üyesi Tanju Şeber, aslında geleneksel tipte halı üreten bir aileden geliyor. Halı ve kereste ticaretinin toplam iş hacmi 30 milyon TL. Kayseri’de bulunan üretim tesislerinde ipek halı imalatı yapılıyor.

“Bayilik vereceğiz”

Çınardan aynı zamanda bahçe mobilyaları alanında da faaliyet yürütüyor. Gebze’deki fabrikasında tasarım ürünleri imalatı yapılıyor. Çınardan Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Üyesi Nazım imamoğlu, “Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin büyük şehirlerinde ve kıyı bölgelerinde Çınardan markalı bahçe mobilyası alanında bayilik vereceğiz” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu