Bakırı almalı mı, satmalı mı?
Bakır fiyatları son bir ayda yüzde 12’nin üzerinde yükseldi. Son iki yıldır “yüzüne bakılmayan” metale ilgi giderek artıyor, uzmanlara göre, bakır fiyatları libre olarak 2.15 dolar seviyesinin üzerinde kalabilirse ilk aşamada 2.25, ardından 2.35 dolara kadar yükselebilir…
SON bir ayda yüzde 12’yi aşan hızlı yükselişiyle bakır fiyatları deyim yerindeyse yılbaşından bu yana parlamaya başlayan altındaki yükselişi adeta “solladı”. Çok değil daha şubat ayı başında 1.99 dolar civarında işlem gören bakırın fiyatının cuma günü piyasa kapanışına yakın 2.22 dolara kadar çıkması hemen herkesin dikkatini bu metale yöneltti.
Son günlerde ulusal ve uluslararası tüm analistler, “Bakır fiyatlarındaki yükseliş sürecek mi?” sorusunun yanıtım arıyor. “Almalı mı, yoksa son iki yılda ciddi kan kaybeden bakırda bu fiyattan satış daha mı uygun?” sorusuna yanıt aranıyor.
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var; bu metalde kilit ülke Çin. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin, tek başına tüm dünyada üretilen bakırın yüzde 45’ini tüketiyor. Bu nedenle Çin’in ekonomik aktivitesi bakır fiyatları için öncelikli önemde. Öte yandan, bakır özelinde üretimin bir miktar azaltılması da gündemdeki yerini koruyor. Zaten bakır fiyatlarındaki son yükselişte de bu beklentinin fiyatlara destek olduğu ifade ediliyor. Ancak analistlere göre, bakır için üretimin azaltılmasından ziyade Çin’in ekonomik aktivitesi, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz konusundaki kararı ve Avrupa Merkez Bankası’nm (ECB) yeni bir politika izleyip izlemeyeceği önemli olacak.
2.15 KRİTİK SEVİYE
Son bir aydaki yükseliş sonucu bakır fiyatları kritik destek seviyesi olan 2.15 dolar/ libre‘ye (Libre 0.45359237 kg, 16 ons veya 7000 graine eşit) ulaştı. Şimdi bundan sonraki hareket daha büyük önem taşıyor. Bu seviye aşılamazsa analistlere göre, hareketin başladığı 2.0 seviyesine geri dönülebilir. Ancak 2.15 dolar yukarı yönde kırılırsa analistler, bu durumda 2.46 dolara kadar çıkış ihtimali olacağım düşünüyor.
Kısacası bakırla ilgili genel beklenti kısa vadede yükselişin bir süre daha devam edebileceği yönünde. Ancak dünyada büyümede toparlanma yaşanmazsa orta ve uzun vade için bakıra yatırımın riskini koruduğu da belirtiliyor. Bu nedenle analistler, bakırda prim potansiyeli görüp yatırım yapmayı düşünenlerin mutlaka profesyonel destek alması gerektiğini söylüyor. İşte, uzmanların bakır fiyatlarına ilişkin beklentileri…
UZUN VADEDE HEDEF 2.462 DOLAR
Işık FX Araştırma Müdürü Veli Kocatürk’e göre, bakır fiyatları son dönemde yaşanan toparlanmayı özellikle Çin’den gelen kötü ekonomik veriler nedeniyle koruyamayacak. Kocatürk’ün söz konusu metalle ilgili beklentileri şöyle:
“Özellikle Çin imalat verilerinin bozulması bakıra olan talebi düşüren en önemli unsur. En büyük bakır ithalatçısı olan Çin ekonomisi toparlanmada yeterli performansı gösteremiyor. İmalat sektörü daralmayı işaret etmeye devam ediyor. Çin’de son açıklanan veriler imalattaki daralmanın kalıcı olabileceğine işaret ediyor. Öte yandan, ikinci ithalatçı olan Japonya’da da ekonomi istenilen ivmeyi kazanamıyor. Ancak uzun vadede emtiaların genelinde bir toparlanma olursa bakır da bu toparlanmadan nasibini alabilir. Kısa vadede ise bakırda satış baskısı oluşması muhtemel görünüyor. Bakır ithalatçısı firmaların bu seviyeden uzun vadeli sözleşmeler için piyasaya girmeleri olumlu olabilir.”
Veli Kocatürk’e göre, bakır fiyatlarım yukarıya çeken en önemli unsurlardan biri de altındaki tırmanış. Altın fiyatlarındaki yükselişin bakıra olan talebi artırdığına dikkat çeken Kocatürk, bu iki metal arasındaki ilişkiyi şöyle kurguluyor: “2.0 dolar / libre’nin altında tutunamayan altın ons fiyatı, bu seviyeden gelen alımlarla yeniden 2.15 doların üzerinde işlem görüyor. Ancak kısa süreli de olsa 2.15 doların altına sarkma görülebilir. 2.15 doların altında 2.0 dolar seviyesinden yeniden alımlar gelebilir. Bu seviyeden kademeli alımlarla piyasaya girebilecek olan yatırımcı ilerleyen dönemde karlı çıkabilir. Yılın ikinci yarısında ise bakır fiyatlarında artış bekliyoruz. Bu durumda uzun vadede 2.29 dolar seviyesinin geçilmesi ile 2.35, ardından da 2.46 dolar seviyeleri görülebilir.”
ÇİN RAKİPSİZ
Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, bakıra yatırım yapacak olanların Şili, Çin, Peru ve ABD’yi yakından takip etmesi gerektiğini söylüyor. Bakır üretiminde Şılı nın ilk sırada yer aldığını, ABD’nin ise payının azaldığını vurgulayan Tufan, buna karşın Çin ve Peru’nun üretiminin yükseldiğine dikkat çekiyor.
Tüketim tarafında Çin’in yüzde 45’lik pay ile rakipsiz olduğunu hatırlatan Tufan, “Son fiyatlanmalara bakıldığında üretimin azalabileceği beklentisi ile bakır fiyatlarında orta vadede yükseliş bekleniyor. Ancak Çin etkisi göz ardı edilmemeli. Her ne kadar üretimde kesinti olsa da küresel endişeler arttıkça tüketim tarafında talep azalabilir” diyor.
İLK HEDEF 4.950 DOLAR
İş Yatırım Menkul Değerler Uluslararası Piyasalar-Hisse Senedi ve irev Müdürü Şant Manukyan, bakır fiyatlarındaki yükselişin devam etmesini bekliyor. Metalin teknik olarak ters OBO olarak tabir edilen formasyondan yeni kur- tulduğuna dikkat çeken Manukyan, “Türkiye’de reel kesim hedge işlemlerini Londra Metal Borsası’nın (LME) fiyatlarıyla yapıyor. LME’ye göre cuma kapanışa yakın bakır fiyatı 4.892 dolara kadar yükseldi, tik hedef 4.950 ardından 5.070 dolar olarak görünüyor. 4.740 ise önemli bir destek. Değişen koşullar ışığında yatırımcılara doğrudan bir al-sat tavsiyesi vermeyi doğru bulmuyoruz. Bu seviyeler takip edilerek bir karar verebilirler” diyor.
Bakırda, petrol piyasasının aksine bir kartelin olmadığını, fiyatın arz ve talebe daha duyarlı olduğunu söyleyen Manukyan, kısa vadeli beklentisini şöyle özetliyor:
“Ben petrol piyasasında bir düzeltme bekliyorum. Bakır tarafında ise Çin’in yavaşlamasını uzun süre önce satın alan bu metalde, üretim rakamları da petrolün aksine bir süredir düşük fiyatlara göre dengeleniyor. Buna ek olarak sadece bakır değil, altm veya çinko için de geçerli bir başka dinamik de eksi faizler konusu. Bu durum carry trade iştahını arttıran bir gelişme.”
YÜKSELİŞ ECB VE FED’E BAĞLI
Saxo Capital Stratejisti Cüneyt Pak-soy, global ölçekle büyüme sorunları aşılmadıkça bakır fiyatlarındaki yükselişin tepki olarak kalacağı görüşünde. Bakırın uzun süre Çin’deki yavaşlamanın derinleşmesine bağlı olarak uzun vadeli bir düşüş trendi içine girdiğini söyleyen Paksoy, mevcut duruma ilişkin şu tespitte bulunuyor:
“Özellikle Çin bankacüık sisteminde iki sene önce başlatılan bakır stoklarının krediler için teminat olarak gösterilmeme kararından sonra ekstra satış yiyen bakır, uzun süreli bir düşüş gösterdi. Mayıs ayı vadeli kontratlarda 2014 senesi içinde 3.00-3.50 bandında olan fiyatlar, 2016 Ocak ayında 1.90-1.94 bandına kadar geriledi. Bu seviyelerden petrolle başlayan ve diğer emtialara sirayet eden yükseliş hareketine katılan bakır 2.20’lerin üzerine taşan bir hareket geliştirdi. Mart ayında ECB’nin yeni bir şey yapabileceği ve FED’in mart ayını pas geçebileceği beklentisi aynı anda gerçekleşirse, bakırda yukarı yönlü hareket bir süre daha devam edebilir. Ama global ölçekte özellikle Çin kaynaklı büyüme sorunları aşılmadıkça yukarı N I2J; yönlü hareketler uzun süre tepki olarak kalabilir ve tekrar aşağı yönlü hareketler görülebilir.”
Paksoy’a göre, bakır fiyatları için kritik seviye 2.20’ler. Bu seviyenin üzerinde kalındıkça yukarda 2.215-2.22 dolar ve devamında 2.235-2.25 dolar aralıkları önemli direnç eşikleri olarak görünüyor. Satışların gelmesi ve bakırın 2.20 üzerine çıkmaması durumunda 2.18’lerin önemli destek seviyesi olacağını söyleyen Paksay, bunun altında 2.15-2.16 aralığının olacağını belirtiyor. Paksoy, bakıra yatırım yapmak isteyen yatırımcılara ise şu öneride bulunuyor:
“Bu süreçte yatırımcılar oldukça aktif ve hızlı bir strateji uygulamak zorunda. Bakırda kısa ve orta vade adına görülen işlem aralığı; aşağıda 2.13-2.15’ler, ortada 2.18-2.22 pivot bölge ve yukarda 2.28-2.32 seviyeleri. Maıjinal hedef ise 2.40-2.50 aralığı bulunuyor. Bu geniş işlem aralığı içerisinde farklı yönlü stratejiler denenebilir. Bu süreçte yatırımcıların profesyonel destek alarak hareket etmeleri daha rasyonel olur.”
Murat TUFAN / Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü
“2.15 dolar direncine dikkat”
Emtiada teknik fiyatlamalara baktığımızda alçalan trendin sonunda görülen TOBO oluşumu göze çarpıyor. Baş kısmının 1.9315’te olduğu görülen formasyonda fiyatın 2.15 (boyun çizgisinin oluşturduğu direnç) seviyesini aşması durumunda, teknik anlamda beklenti formasyonun yüksekliği olan ‘H’ye kadar daha yukarı yönde mesafe kat edebilir. Ancak unutulmamalı ki bakır daha fazla da gidebilir. Bu durumda orta vadede 2.3685 seviyesi hedeflenebilir. Bu seviyeye gelinmesi hemen olmayabilir. Ama 2.23’den başlayan ve 1.9315’e kadar süren düşüşte oluşan sert hareket nedeniyle çıkışta da 2.2340’a kadarki mesafe hızla kat edilebilir. Ancak yükselişteki yolculuk zorlu geçebilir. Kısa vadede 2.0760 desteği taban formasyonunun geçerliliği bakımından önem taşıyor. Emtianın RSI aşırım bölgesine yakın seyrettiğini belirtmekte de fayda var.