Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Nisan ayında gündem ve piyasaların yönü

Nisan ayında da gündem ve piyasaların yönü hızla değişebilir. Ayrıca FED üyelerinin ve Başkan Yellen’in yapacağı açıklamalar da izlenecek…

SADECE yurtiçinde değil yurtdışmda da gündemin çok hızlı değiştiği bir dönemden geçiyoruz. Gündemin çok hızlı değişmesine karşın, ekonomik, siyasi, jeopolitik ve makro koşullarda büyük değişimlerden bahsetmek zor.

Bu nedenle değişen gündemle birlikte yön bulan piyasalarda bir ay sonra nasıl bir fiyatlamamn olacağını tahmin etmek zorlaşıyor.

Son üç ayda piyasaların kabustan, duraksamaya ve sonrasında ralliye geçiş sürecini izledik. Bu süreci dikkate aldığımızda, dördüncü ayda da gündemin ve piyasaların yönünün çok hızlı bir şekilde değişebileceği ihtimalini hafife almamak gerekiyor. Üstelik bu baş döndürücü gündemin baş aktörü FED’in dikkatle izlediği başta istihdam ve ücret verileri olmak üzere FED Başkanı Janet Yellen’in konuşmasının beklendiği bu hafta, biraz daha temkinli olmak gerektiğini düşünüyoruz.

Piyasalar

Geçen hafta içeride TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı beklenirken Brüksel’de gerçekleşen bombalı saldırılar gündeme oturdu.

Bu iki haber satışların bazı hisse ve sektörlerde yoğunlaşmasında etkili oldu. Gelen satışlar, son dönemdeki sert yükselişin ardından satış fırsatını kaçırma endişesinde olanların da satışlarını tetikledi ve BIST-100 hafta başında 83.523’ü gördükten sonra 80.121’e kadar gerileyerek haftayı 81.500 civarından kapattı. Bu süreçte yurtdışmdan negatif ayrışan BIST-lOO’de, fiyatlamada bu iki etken etkili iken endeks üzerindeki yurtdışı etkisinin kalktığını söylemek henüz mümkün değil. Bu nedenle endekste bir düzeltme hareketi beklememize karşın bunun yurtdışmdan bağımsız bir şekilde sertleşmesini beklemiyoruz, ancak yurtdışmda oluşacak negatif bir hava yurtiçi piyasalarda daha sert rüzgarlar estirebilir.

PPK’DAN 25 BAZ PUAN İNDİRİM

PPK toplantısında, faiz koridorunun üst bandı yüzde 10.75’ten 10.50’ye, gecelik borç verme faiz oranı ise yüzde 12.25’ten 12’ye indirildi. Faiz koridorunun alt bandında ve haftalık repo faizinde değişiklik yapmayan TCMB yaptığı açıklamada, politika araçların etkin bir şekilde kullanılmasıyla geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı bir miktar azaltarak bu doğrultuda sadeleşme yönünde bir adım atılmasına karar verildiğini belirtti. Ayrıca, gelecek dönemde PPK kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağına işaret edilirken, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği kaydedildi.

Perşembe günü sonuçlanan bu toplantının ardından cuma günü de ekonomistlerle bir araya gelen TCMB yönetimi, yaptığı açıklamada mart ayından sonra baz etkisi nedeniyle enflasyondaki düşüşün yavaşlayacağını belirtti. Enflasyondaki düşüşün yavaşlaması, TCMB’nin sadeleşme sürecinde atacağı adımlarında kademeli ve sınırlı olacağı beklentisini doğuruyor Bununla birlikte TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın görev süresi içindeki son PPK toplantısı olması ve kararlara siyasilerden gelebilecek açıklama beklentisi nedeniyle piyasalar sonuçlara ilk anda olumsuz tepki verse de kısa süre sonra endekste toparlanma ve döviz kurlarında düşüş görüldü.

Nisan ayı gündeminde ise TCMB’de başkanın ve kurul üyelerinin değişip değişmeyeceği, başkan değişirse politikalarda ne gibi değişimler olabileceği ana gündemi oluşturacak gibi duruyor. Bu nedenle yeni dönemi görmeden, geçmiş verilerle TCMB’nin sonraki aylarda atacağı adımlara ilişkin yorum yapmak çok da sağlıklı olmayabilir.

YOĞUN VERİ TRAFİĞİ

Bu hafta FED üyelerinin ve özellikle salı günü FED Başkanı Janet Yellen’in yağacağı açıklamalar ön plana çıkabilir. Önceki hafta tarihinin en yumuşak tonlu açıklamalarından biri gerçekleşen Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından Yellen’in çizeceği yeni resim piyasaları etkileyecek.

Salı günü bu konuşma öncesinde BDDK tarafından açıklanacak bankacılık verileri geçen yıl olduğu gibi bu yıl da zayıf bir performans sergileyen bankacılık sektöründe hareketliliğe neden olabilir. Çarşamba günü Almanya’da enflasyon ve ABD’de tarım dışı istihdam verisi ön plana çıkarken, perşembe günü içeride büyüme verisini takip edeceğiz. Cuma günü ise ABD’de tarım dışı istihdam ile ücretlere ilişkin rakamalar açıklanacak. Son FED toplantısının ardından FED’in mevcut durumda istihdam rakamlarından ziyade ücretleri dikkate aldığı görülmüştü. Bu nedenle bu haftaki veride piyasanın ücretler tarafındaki değişimi daha fazla fiyatlayacağım düşünüyoruz.

BIST’te bu yılın değil ama bu turun sonu yakın

BIST-100’de, sene içerisinde yıl içi yeni zirveler beklemekle birlikte, global piyasalarla özellikle de gelişmekte olan ülkelerle birlikte gerçekleşen son rallide sona yaklaşıldığını düşünüyoruz. Bu görüşümüzdeki temel dayanaklar; FED toplantısından çıkan piyasa dostu söylemlere karşın doların değer kaybının sınırlı olması ve hatta doların değerlenmesi ve başta petrol ve altın olmak üzere dolarla fiyatlanan varlıkların fiyatlarındaki geri çekilmeler ile son dönemde borsalarda görülen sert yükselişlerin ardından yeni alıcı bulmanın zorluğu olarak sıralanabilir. Bunun yanı sıra geçen aylarda gündemde olan ekonomik, siyasi vejeopolitik sorunların neredeyse tamamında kalıcı bir çözüm gerçekleşmemiş olması da bir sıkıntı.

Bu nedenlerle, son haftalarda, endekste olan yükselişlerin özellikle özelde hikayesi olmayan endeksle korelasyonu yüksek hisselerde satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmiştik. FED sonrası beklediğimizden daha iyimser bir tablo ortaya çıkmış ve endeks 83.500’e kadar yükselmiş olsa da bu görüşümüzü değiştirmedik.

Geçen hafta yukarıda bahsettiğimiz gerekçelerle endeks, olan düzeltme hareketi sonrası 83.500 çok güçlü bir direnç konumuna geçti. Endeks bu seviyeleri tekrar test etmek isteyebilir ancak kalıcı bir kırılma ve yeni bir ralli hareketi için yeterli motivasyonu bulmakta zorlanacağını düşünüyoruz. Aşağıda ise 79.000/79.500 aralığı hem FED sonrası boşluğun doldurulması hem de 500 günlük ortalamanın bulunması nedeniyle güçlü bir destek bölgesi. Endekste bu seviyenin altında olacak kapanışların, düzeltmenin sertleşmesine neden olacağını düşünüyoruz.

Özetle bu hafta 79.000-83.500 bandını takip ediyoruz. Bu bölgenin geçen hafta ile birlikte endekste konsolidasyon bölgesi olacağını ve 79.500 altında satışların sertleşebileceğini düşünüyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu